«Εξαφανίζουν» τα οχήματα με high tech συστήματα και πωλούν τα ανταλλακτικά στη «μαύρη» αγορά!

Μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές ομάδες κλοπής αυτοκινήτων και… διάλυσής τους σε ανταλλακτικά, που έχουν δράσει ποτέ στην Αττική, υποστηρίζει ότι εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα έρευνα της Ασφάλειας Αττικής, τουλάχιστον 11 μέλη της συμμορίας ενέχονται σε 117 περιπτώσεις κλοπής επιβατικών και φορτηγών, με τη λεία της να υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Πρόκειται για ομάδα, για την εξουδετέρωση της οποίας είχε συσταθεί ειδική ομάδα αστυνομικών, καθώς οι καταγγελίες από πολίτες και επαγγελματίες, που έχαναν καθημερινά τα

οχήματα της δουλειάς τους «έπεφταν βροχή»! Η αντίστροφη μέτρηση για την πολυδαίδαλη συμμορία άρχισε στις 29 Οκτωβρίου.

Την ημέρα εκείνη αστυνομικοί της ΔΙΑΣ στην περιοχή του Μαρκόπουλου, είδαν να κινείται ύποπτα ένα ιδιωτικής χρήσης φορτηγό και επιχείρησαν να το σταματήσουν. Οι επιβαίνοντες ανέπτυξαν ταχύτητα και η καταδίωξη έφθασε ως έναν καταυλισμό Ρομά στο Ζεφύρι. Ενώ οι δράστες της κλοπής του φορτηγού προσπάθησαν να μπουν μέσα, βγήκαν περίπου 200 άτομα και με πέτρες, ξύλα και σίδερα, και ανάγκασαν τους αστυνομικούς να οπισθοχωρήσουν. Αυτά τα γεγονότα σηματοδότησαν και το τέλος της συμμορίας, που θησαύριζε από την πώληση των ανταλλακτικών στη «μαύρη αγορά», αφού οι επιτελείς της Αστυνομίας συνδύασαν τις αλλεπάλληλες κλοπές φορτηγών και επιβατικών με αυτό το περιστατικό.

Όπως προέκυψε, από τα τέλη του 2014, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, οι δράστες γυρνούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και εντόπιζαν αυτοκίνητα, επιβατικά ΙΧ, αλλά κυρίως φορτηγά, τα οποία και έκλεβαν. Τα μετέφεραν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στις περιοχές Ζεφυρίου και Αχαρνών, κοντά στα σπίτια τους και μέσα στον καταυλισμό Ρομά Ζεφυρίου, όπου τα αποσυναρμολογούσαν, για να πουλήσουν τα εξαρτήματά τους ως ανταλλακτικά στο εμπόριο. Για τον ίδιο σκοπό τα μετέφεραν και στην περιοχή Αγίας Σωτήρας Αχαρνών, σε «μάντρα σκραπ», που ανήκει σε έναν εκ των συλληφθέντων.

Εκτός από τις κλοπές, σε άλλες δύο περιπτώσεις οι συλληφθέντες αποβίβασαν με τη βία τους οδηγούς φορτηγών και τους τα απέσπασαν. Στη μία περίπτωση σκηνές τρόμου έζησε ένας οδηγός που ξεκινούσε για τη δουλειά του στις 6 το πρωί, όταν και βρέθηκε αιμόφυρτος από τα χτυπήματα στο οδόστρωμα για να κλέψουν οι δράστες το φορτηγό του. Στη δεύτερη περίπτωση, τον ίδιο τρόμο έζησε ένας άλλος επαγγελματίας στον Ασπρόπυργο, όταν ανύποπτος οδηγούσε το φορτηγό του, χωρίς να υποψιάζεται ότι κάποιοι το είχαν βάλει «στο μάτι» για τα ανταλλακτικά, που… ζητούσε η «μαύρη αγορά»!

Όπως διαπιστώθηκε, οι δράστες είχαν μεταφέρει 7 από τα κλεμμένα ΙΧ φορτηγά στην Κρήτη, όπου εκτιμάται ότι τα έχουν διαθέσει στο εμπόριο με παραποιημένα τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Τα οχήματα αυτά αναζητούνται από τις αστυνομικές υπηρεσίες του νησιού. Στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν όλες οι πινακίδες κυκλοφορίας των ταυτοποιημένων κλεμμένων οχημάτων, καθώς και σχετικά έγγραφα (άδειες κυκλοφορίας, ασφαλιστήρια συμβόλαια, έγγραφα ΚΤΕΟ κλπ). Βρέθηκαν, επίσης, και κατασχέθηκαν 6 φορτηγά και 4 ΙΧ επιβατηγά αυτοκίνητα, που φέρουν παραποιημένα τεχνικά χαρακτηριστικά και των οποίων η ταυτότητα και η προέλευση ερευνάται για να τα πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες τους.

Οι high tech κλέφτες αυτοκινήτων

Την ίδια στιγμή, στο «πρόγραμμα» της Αστυνομίας είναι η αναζήτηση περίπου 15 high tech κλεφτών αυτοκινήτων, που αναζητούνται μετά το πρώτο «χτύπημα» στην σπείρα, που έκλεβε αυτοκίνητα πόλης κατά… παραγγελία! Η σπείρα αποτελείτο από μέλη, που διέθεταν δειγματολόγιο και «δούλευε» με τη χρήση laptop ή τάμπλετ για την απενεργοποίηση των συστημάτων ασφαλείας.

Η αστυνομία κάνει λόγο κι εδώ για την πιο οργανωμένη, ίσως, σπείρα κλοπών οχημάτων στη χώρα, και αναζητά παντού τους πάνω από 10 συνεργούς, οι οποίοι φαίνεται να ήταν αυτοί, που έπαιρναν τις παραγγελίες και πήγαιναν να εντοπίσουν τα συγκεκριμένα τροχοφόρα. Από την «επιτυχία» της αποστολής προέκυπτε και η αμοιβή τους.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι high tech ληστές χρησιμοποιούσαν εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα ακινητοποίησης των οχημάτων. Δηλαδή, «φόρτωναν» σε laptop και τάμπλετ το λογισμικό, που είχαν υποκλέψει από την κατασκευάστρια εταιρία και παρακάμπτοντας το immobilazer, έπαιρναν το αυτοκίνητο. Αυτό συνέβαινε συνήθως νυχτερινές ώρες, ενώ το δεύτερο στάδιο ήταν να τα απομακρύνουν από το σημείο, όπου τα εντόπιζαν και για 2-3 μέρες τα στάθμευαν σε κοντινές αποστάσεις.

Το «modus operandi» της σπείρας

Όπως αναφέρεται αναλυτικά στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας, τα μέλη του κυκλώματος, προκειμένου να επιτύχουν το σκοπό τους, εντόπιζαν σταθμευμένα οχήματα, που τους ενδιέφεραν και στη συνέχεια ενεργούσαν με δύο τρόπους: Είτε τα αφαιρούσαν επί τόπου, αν οι συνθήκες τριγύρω το επέτρεπαν, είτε σημείωναν κάπου τη διεύθυνση και επανέρχονταν σε χρόνο, που θεωρούσαν πιο κατάλληλο!

Ακόμη, με δικό τους αυτοκίνητο έβγαιναν στους δρόμους και παρατηρούσαν οδηγούς εν κινήσει! Αν το όχημα, το οποίο οδηγούσαν τα ανύποπτα θύματα τούς ενδιέφερε, ακολουθούσαν τον οδηγό μέχρι τον τελικό προορισμό του. Έβλεπαν σε ποιόν δρόμο στάθμευε το αυτοκίνητο και είτε το έπαιρναν αμέσως, είτε επέστρεφαν άλλη ώρα και το φόρτωναν σε φορτηγό-γερανό, που διέθετε η σπείρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα