Εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές για την αποφυλάκιση του Αφγανού δολοφόνου

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

του Πέτρου Καρσιώτη

Στις έντονες επικρίσεις της Γερμανίας που εκφράστηκαν, μέσω των δηλώσεων του Υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, που χαρακτήρισε «εξοργιστικό γεγονός», τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές της Ελλάδας χειρίστηκαν την υπόθεση του δολοφόνου της Γερμανίδας φοιτήτριας, ο οποίος είχε συλληφθεί και στην Ελλάδα, επιχείρησε να απαντήσει τη νύχτα η ελληνική κυβέρνηση.

Με κοινή ανακοίνωση

των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, που ενεπλάκησαν στην υπόθεση σύλληψης στη χώρα μας του Αφγανού, κατά δήλωσή του 17 χρόνων, το 2013, την καταδίκη του για απόπειρα ανθρωποκτονίας και την εν συνεχεία απελευθέρωσή του από τις φυλακές, δίνουν εξηγήσεις για τις ενέργειες της ελληνικής Πολιτείας, που είχαν ως αποτέλεσμα ο νεαρός να βρεθεί στη Γερμανία και να διαπράξει και εκεί φρικτό έγκλημα.

Στην ανακοίνωση, οι αρμόδιοι των υπουργείων, επιχειρούν αφενός να δείξουν ότι ήταν γνωστός στους Γερμανούς ο Αφγανός, αφετέρου ότι το δικαιικό σύστημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όχι μόνο προβλέπει για τους ανηλίκους ως έσχατο μέσο τον εγκλεισμό, αλλά και την υφ’ όρων απόλυση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Από τις γερμανικές Αρχές –μέσω του δικτύου αστυνομικής συνεργασίας– απεστάλησαν στις 14 Δεκεμβρίου 2016 στην Ελληνική Αστυνομία δακτυλικά αποτυπώματα αλλοδαπού που φέρεται ως δράστης υπόθεσης βιασμού και δολοφονίας φοιτήτριας στη Γερμανία.

Όπως προέκυψε, ο συγκεκριμένος αλλοδαπός υπήκοος:

* Είχε υποβάλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος τον Ιανουάριο του 2013.

*Δακτυλοσκοπήθηκε και τα στοιχεία του συμπεριλαμβανομένων των δακτυλικών του αποτυπωμάτων καταχωρήθηκαν στην κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων (Eurodac), όπου έκτοτε παραμένουν διαθέσιμα σε όλες τις υπηρεσίες των κρατών-μελών.

* Το αίτημα ασύλου που είχε υποβάλει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2013 είχε απορριφθεί.

Σημειώνεται ότι για οποιοδήποτε νέο αίτημα σε άλλη χώρα κινούνται οι προβλεπόμενες ευρωπαϊκές διαδικασίες από τη χώρα που δέχεται το νέο αίτημα ασύλου.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος αλλοδαπός:
*Συνελήφθη το 2013 ως ανήλικος, δικάστηκε από δικαστήριο ανηλίκων και κρατήθηκε σε φυλακή Ανηλίκων για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία. Τιμωρήθηκε με 10 χρόνια κάθειρξης ενώ εκκρεμούσε η εκδίκαση της έφεσής του.

* Παρακολούθησε το σχολείο της φυλακής και δεν υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα.

Είχε ευεργετικό υπολογισμό ποινής καθώς συμπλήρωσε 581 ημέρες εργασίας.

* Εξέτισε τα 2/5 της ποινής του και αποφυλακίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015, με εισαγγελική διάταξη, υπό τον όρο της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα κάθε μήνα. Δεν τήρησε τον όρο και η αποφυλάκιση ανακλήθηκε>>.

Όμως, η ανάκληση ήρθε κατόπιν εορτής και ο Αφγανός απλά κηρύχθηκε δραπέτης αφού είχε διαφύγει…
Νωρίτερα, επικριτικός απέναντι στις ελληνικές αρχές για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση του Αφγανού, που δολοφόνησε την 19χρονη Μαρία Λάντερμπουργκερ, κόρη υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Φράιμπουργκ, είχε εμφανιστεί ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ. «Πρόκειται για ένα εξοργιστικό περιστατικό και θα πρέπει να το συζητήσουμε με την Ελλάδα» δήλωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές είχαν εκδώσει εθνικό ένταλμα σύλληψης, χωρίς όμως να ειδοποιήσουν τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Ντε Μεζιέρ τόνισε ακόμα πως εάν το όνομα του Αφγανού ήταν στη διεθνή λίστα υπόπτων, τότε και οι γερμανικές αρχές θα είχαν κινηθεί διαφορετικά και θα τον είχαν συλλάβει, όταν κατέθεσε αίτηση για άσυλο.

Το άρθρο Εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές για την αποφυλάκιση του Αφγανού δολοφόνου εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα