Φαγητό: Επτά έξυπνα κόλπα για μικρότερη κατανάλωση

Κόλπα: Η μείωση της κατανάλωσης φαγητού είναι πλέον ζητούμενο για πολλούς ανθρώπους. Οι περισσότεροι βασανίζονται με αυστηρές δίαιτες και συχνά αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στη λιτότητα και την κραιπάλη. Αυτό όμως που δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι υπάρχουν ορισμένα κόλπα, που βασίζονται είτε στην ψευδαίσθηση, είτε σε επιστημονικά δεδομένα, που θα μας βοηθήσουν να καταναλώνουμε μικρότερη ποσότητα τροφής. Και εν πρώτοις έχουμε τη βάση της επιβίωσης, το νερό. Πρέπει να βάζετε νερό της βρύσης στο τραπέζι, καθώς είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο πως όταν μεταξύ των γευμάτων καταναλώνουμε κρύο

νερό από το ψυγείο (10C) και όχι νερό σε θερμοκρασία δωματίου (22C), υπάρχει ο κίνδυνος να φάμε παραπάνω. Αυτό συμβαίνει επειδή παγώνει η γλώσσα και «χάνουμε» τη γεύση μας.

Από την άλλη, η κατανάλωση αυτή θα πρέπει να γίνεται με μέτρο κατά τη διάρκεια του γεύματος, παρόλο που στην πορεία της ημέρας είναι καλό να πίνετε περί τα 8 ποτήρια νερό. Αν πίνουμε πολύ νερό όταν τρώμε, αραιώνεται το περιεχόμενο του στομάχου με αποτέλεσμα να καθυστερεί η «αποστολή» του μηνύματος του κορεσμού από το στομάχι προς τον εγκέφαλο και να τρώτε περισσότερο. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι περιορίζοντας το νερό στη διάρκεια του γεύματος, μειώνεται κατά 37% η πρόσληψη τροφής.

Κόλπα: Βγάλτε τα γλυκά από το ψυγείο

Η κατανάλωση γλυκών περιορίζεται όταν αυτά είναι εκτός ψυγείου. Αυτό γιατί η αίσθηση της γλυκύτητας μειώνεται όσο μειώνεται η θερμοκρασία του γλυκίσματος, οπότε αυτή η απλή κίνηση ίσως αποδειχθεί πολύτιμη για να τρώτε μόλις λίγες κουταλιές από την αγαπημένη σας πάστα.

Πρώτα η σούπα

Η επιλογή σούπας για πρώτο πιάτο είναι ουσιώδης. Όσοι επιλέγουν σαν πρώτο πιάτο μια σούπα, συνήθως τρωνε ένα γεύμα μέτριας ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Η σούπα λοιπόν, είναι μια καλή ιδέα για να περιορίσετε τις θερμίδες του γεύματός σας, αρκεί να τις επιλέξετε έξυπνα. Φυσικά, θα πρέπει να αποφύγετε τις σούπες με κρέμα γάλακτος ή αυγό ή τηγανητά κρουτόν και να προτιμήσετε τις απλές σούπες λαχανικών, σούπες με ασπράδι αυγού ή με φρυγανισμένο ψωμί χωρίς λάδι.

Το τεστ της χαρτοπετσέτας

Για να ελέγξετε κατά πόσο ένα κουλουράκι που σας προτείνουν να φάτε έχει όντως λίγο λάδι ή βούτυρο αφήστε το για ένα λεπτό πάνω σε μια χαρτοπετσέτα. Εάν αφήσει μια μεγάλη λιπαρή στάμπα στο χαρτί, σημαίνει ότι είναι πλούσιο σε λίπος, οπότε καλύτερα να το αποφύγετε.

Μειώστε ή έστω «στραγγίξτε» τα τηγανητά

Οτιδήποτε τηγανητό τείνει να απορροφά μεγάλη ποσότητα λαδιού αυξάνοντας έτσι κατά πολύ την θερμιδική του αξία. Γι’ αυτό αποφύγετε τις τηγανιτές πατάτες καθώς και τα τηγανητά λαχανικά π.χ., κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ακόμη περισσότερο όταν έχουν και κουρκούτι. Εάν πάντως δεν μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό, τότε πριν σερβίρετε τα τηγανητά, αφήστε τα να στραγγίσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας – και αλλάξτε το δύο φορές, εάν τα τρόφιμα βγάζουν πολύ λάδι.

Ζεστό φαγητό

Αν το φαγητό μας είναι κρύο, είναι πιθανότερο να καταναλώσουμε παραπάνω από μια κανονική μερίδα. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν το φαγητό είναι κρύο, τα λιπαρά του είναι σε πιο στερεή μορφή και δεν διαχέονται εύκολα στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας. Κατά συνέπεια μένετε ανικανοποίητοι και τρώτε περισσότερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα