Φεστιβάλ, ετών 39

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

Μπορεί το φεστιβάλ να κλείνει 39 χρόνια στη Δράμα και να μας θυμίζει το θεατρικό και κινηματογραφικό έργο: “Δεσποινίς ετών 39”, αλλά δεν έχει μόνο μια ηλικία, έχει και νεότερες…

Το «Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας» ξεκίνησε το 1978 ως πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης της Δράμας. Το Ελληνικό μέρος του φεστιβάλ

διεξάγεται 39 χρόνια. Σε αυτό παίρνουν μέρος Έλληνες ή Κύπριοι σκηνοθέτες, οι οποίοι διεξήγαγαν τα γυρίσματα της ταινίας τους στην Ελλάδα, ενώ για τους Έλληνες του εξωτερικού υπάρχει άλλη, ειδική κατηγορία.

Η ανταπόκριση τόσο των κινηματογραφιστών -όσο και του κοινού- ήταν μεγάλη από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Έπειτα από μερικά χρόνια, το Φεστιβάλ υιοθετήθηκε από τον Δήμο της Δράμας και στα μέσα της δεκαετίας του 80’ και από την Πολιτεία.

Όταν οι διοργανωτές του συνειδητοποίησαν την απήχηση και τη χρησιμότητα που είχε ένα τέτοιο φεστιβάλ, αποφάσισαν -πριν από 22 χρόνια- (1994) να δέχονται και ξένες ταινίες μικρού μήκους. Επίσης, τα τελευταία 7 χρόνια (2009), δέχονται και σπουδαστικές ταινίες (δηλ. από μελλοντικούς σκηνοθέτες, οι οποίοι σπουδάζουν κινηματογράφο) και εδώ και 6 χρόνια έχει και μαθητικό διαγωνισμό.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι η προαγωγή και η διάδοση της τέχνης του κινηματογράφου -και ειδικότερα της ταινίας μικρού μήκους- στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επίσης, οι νέοι κινηματογραφιστές θεωρούν ότι η συμμετοχή και βράβευσή τους στο Φεστιβάλ θα αποτελέσει ένα εφαλτήριο, τόσο για την αναγνώριση του έργου τους, όσο και για την περαιτέρω καλλιτεχνική πορεία τους.

Έτσι, κάθε χρόνο, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, τον μήνα Σεπτέμβριο, η Δράμα σφύζει από ζωή, εκδηλώσεις και νέους -και όχι μόνο- καλλιτέχνες, όλων των ειδικοτήτων. Παράλληλα με τις προβολές διεξάγονται κινηματογραφικά αφιερώματα, σχετικά σεμινάρια, συνέδρια, διαλέξεις, συζητήσεις, εκθέσεις, καθώς και προβολή (εκτός του διαγωνιστικού) βραβευμένων Ευρωπαϊκών ταινιών, Βαλκανικών και παιδικών, πάντα μικρού μήκους.

Παράλληλα, το χρηματικό ύψος των βραβείων καθιστά ακόμα πιο ελκυστική τη συμμετοχή νέων κινηματογραφιστών, αλλά και διάσημων ηθοποιών, που είναι προφανές ότι δεν επιθυμούν, απλώς, να βοηθήσουν τους νέους σκηνοθέτες στα πρώτα τους βήματα -όπως συνέβαινε παλιότερα- αλλά αντιμετωπίζουν, πλέον, τη μικρού μήκους ταινία ως ένα όχημα ανάδειξης της υποκριτικής τους δεινότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Γ.Στάνκογλου, Μ.Παπαδημητρίου, Μ.Μαυροματάκη, Β.Ανδρεαδάκη, Σ.Σεϊρλή, Ν.Μεντή, Ρ.Οικονομίδου, Θ.Τζήμου, Λ.Παπαληγούρα, Πρ.Αλειφερόπουλο, Ε.Τρίγγου, Κ.Σαμαρά, Γ.Παπαδόπουλο, Α.Αϊδίνη, Γ.Σκαφιδά, Μ.Γιαννάτου, Αρ.Μουτούση, Μ.Κεχαγιόγλου που έχουν πρωταγωνιστήσει τα τελευταία χρόνια σε μικρού μήκους ταινίες.

Αυτές τις μέρες (από τις 19 έως τις 24 Σεπτεμβρίου) στα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, οι Έλληνες μικρομηκάδες έδωσαν το καθιερωμένο του ραντεβού τους. Για πρώτη φορά, όμως, στην ιστορία του θεσμού σημειώθηκε τόσο μεγάλη συμμετοχή. Πρόκειται για έναν αριθμό ρεκόρ: 209 ταινίες μικρού μήκους – τον χειμώνα που μας πέρασε- έκαναν αίτηση συμμετοχής στο φετινό φεστιβάλ, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία και σε πείσμα κάθε δυσκολίας! Να σημειώσουμε ότι μέρος των όρων για την συμμετοχή είναι η ταινία να μην έχει ξαναπροβληθεί πουθενά.
Τα αποτελέσματα της διαδικασίας πρόκρισης ανακοινώνονται κάθε χρόνο στα τέλη του Ιούνη, ενώ το φεστιβάλ διεξάγεται (αποκλειστικά στη Δράμα) τέλη Σεπτέμβρη. Η επιτροπή αποτελείται από σκηνοθέτες, κριτικούς κινηματόγραφου και έναν διευθυντή φωτογραφίας.

Φέτος επιλέχθηκαν 64 ταινίες, οι οποίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ, ανάμεσά τους 6 ντοκιμαντέρ και 3 ταινίες animation.

Είδαμε ότι το “Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας” συνεχώς εξελίσσεται, διευρύνεται και ανανεώνεται. Ταξιδεύει, όμως, και ανά την Ελλάδα -τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολύ.

Έτσι, το κινηματογραφόφιλο κοινό, αλλά και μελλοντικοί σκηνοθέτες, καθώς και εκείνοι που επιμένουν στη μικρή φόρμα (αντιμετωπίζοντας την μικρού μήκους ταινία όπως της αξίζει: ως ένα αυτόνομο έργο τέχνης), έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μεγάλο μέρος των ταινιών, οι οποίες προκρίθηκαν ή και βραβεύτηκαν, ακόμα και σε πολύ απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας. Τη χρονιά που μας πέρασε οι περσινές ταινίες (του Σεπτέμβρη 2015) παρουσιάστηκαν σε: Βόλο, Ρόδο, Μοσχάτο, Καβάλα, Ικαρία, Θέρμη, Κύθνο, Βόρεια Τζουμέρκα, Πεστά Δήμου Δωδώνης, Ν.Πέραμο Καβάλας, Τήνος, Πράμαντα Τζουμέρκων, Γύθειο (Κάμπιγκ Κρόνος), Προσήλιο Τζουμέρκων, Βωβούσα, Ιτέα, Ωρεούς Εύβοιας, Κρυονέρι Κορινθίας, Λιβαδειά, Άνδρο.

39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
(Δευτέρα 19 έως Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016)
www.dramafilmfestival.gr

Το άρθρο Φεστιβάλ, ετών 39 εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα