Φλώρος casus belli: Η Τουρκία, οι προκλήσεις και οι ΗΠΑ

Για τις κοινές αξίες αλλά και τα κοινά συμφέροντα που καθορίζουν το πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ μίλησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο (AHI) στην Ουάσινγκτον. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

υποστήριξε ότι η έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου το 2018 αλλά και η επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής συνεργασίας (MDCA) δημιούργησαν ένα θετικό μομέντουμ, το οποίο έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

«Η διμερής αμυντική συνεργασία βρίσκεται σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο και συνεχίζει να αναπτύσσεται τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Πραγματοποιούνται συνομιλίες για την περαιτέρω αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατότητων και της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων μέσω μίας νέας ανανέωσης της MDCA», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα ισχυρός γεωπολιτικός παίκτης

Σχετικά με τους κοινούς στρατηγικούς στόχους, ο κ. Φλώρος σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μία περιφερειακή δύναμη που προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, μέσω του πολυσχιδούς πλέγματος συνεργασιών που έχει οικοδομήσει, το οποίο πολλές φορές βάζει κάτω από την ίδια ομπρέλα γειτονικές χώρες που παραδοσιακά δεν διατηρούσαν καλές σχέσεις. Όπως εξήγησε, «η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός γεωπολιτικός παίκτης που βρίσκεται στην καρδιά όλων των θεμάτων ασφαλείας και επιδιώκει τη στήριξη των ΗΠΑ, προκείμενου να παρέχει σταθερότητα στην Ανατολική και στην Κεντρική Μεσόγειο».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εκτίμησε ότι είναι προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον να ενισχύσει τις επιχειρησιακές ικανότητες της Ελλάδας, προκειμένου η χώρα μας να μπορέσει να εκπληρώσει στο έπακρο τον περιφερειακό ρόλο της, ο οποίος είναι συμβατός με την οπτική των ΗΠΑ και προωθεί τα συμφέροντα της Δύσης. Όπως εξήγησε, η ενίσχυση της Ελλάδας μπορεί να γίνει μέσω της περαιτέρω ενδυνάμωσης των στρατιωτικών δεσμών και της προμήθειας αμερικανικών αμυντικών συστημάτων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI), Νίκος Λαρυγγάκης, είπε ότι το AHI θα συνεχίσει να προωθεί την περαιτέρω σύσφιξη των αμυντικών σχέσεων, γιατί πιστεύει ότι κάτι τέτοιο εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ικανοποίηση για τη στάση του Αμερικανικού παράγοντα

Ο Έλληνας στρατηγός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων που αναγνωρίζουν ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα στη χάραξη θαλάσσιων ζωνών με την ηπειρωτική χώρα. Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκφράσει για πρώτη φορά δημόσια αυτήν τη θέση στις 15 Ιανουαρίου 2020.

«Είμαι πολύ χαρούμενος να σας πω ότι από τον προηγούμενο χρόνο οι ΗΠΑ μάς ακούν με μία άλλη οπτική. Μας καταλαβαίνουν πολύ πιο ξεκάθαρα τι εννοούμε όταν λέμε ότι η Τουρκία ενεργεί ως προβοκάτορας που φέρνει αστάθεια στην περιοχή. Όλοι στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ενδιαφέρονται πολύ για τη σταθερότητα και την ειρήνη. Και ο μόνος ταραχοποιός είναι η Τουρκία. Αυτό είναι πολύ σαφές και ένα μεγάλο πλεονέκτημα των τελευταίων ετών είναι ότι δεν αισθανόμαστε μόνοι σχετικά με αυτά τα παράπονα για την Τουρκία. Υπάρχουν, πλέον, πολλές χώρες που διαμαρτύρονται για την Τουρκία. Και αυτό είναι κάτι πολύ καλό όχι για εμάς αλλά για την ίδια την περιοχή», επισήμανε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Η Τουρκία ως κοινός παρονομαστής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο

Σχετικά με τη Συρία και τη Λιβύη, ο κ. Φλώρος εξήγησε ότι η Αθήνα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης, η οποία θα σέβεται την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μίας λύσης που θα προβλέπει την άμεση απομάκρυνση όλων των μισθοφόρων και των ξένων μαχητών από τα εδάφη αυτών των κρατών.

Χαρακτηρίζοντας την Τουρκία κοινό παρονομαστή αστάθειας στις κρίσεις που ταλανίζουν την Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Φλώρος είπε ότι η Άγκυρα εκμεταλλεύτηκε την πολιτική αστάθεια στη Λιβύη προκειμένου να καταφέρει να υπογράψει το παράνομο Τουρκολιβυικό Μνημόνιο. «Δυστυχώς η γειτονική μας χώρα έχει μία περίεργη, μονομερή και εντελώς βολική για τα συμφέροντά της ερμηνεία του διεθνούς δικαίου», τόνισε. Όσον αφορά στην απειλή του casus belli στην περίπτωση επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Αιγαίο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τη χαρακτήρισε ως μη σοβαρή, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιφυλάσσεται να ασκήσει το νόμιμο κυριαρχικό δικαίωμά της όποτε επιθυμεί και όποτε κρίνει ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα