Φορολογικά μέτρα κρύβει η λίστα Βαρουφάκη προς τους Θεσμούς

Την καθιέρωση ενιαίου αφορολογήτου ορίου για το άθροισμα των εισοδημάτων κάθε φορολογούμενου από όλες τις πηγές και την ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα, την κατάργηση των εξαιρέσεων και των απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος για όσους φορολογούμενους κατέχουν μεγάλης αξίας κινητά περιουσιακά στοιχεία, την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών και τις πισίνες, την επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις από το τρέχον έτος και την επέκτασή του και στις διαφημίσεις, που προβάλλονται

από το διαδίκτυο, προβλέπουν, μεταξύ πολλών άλλων, τα μέτρα δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής, που έχει προτείνει η Ελληνική κυβέρνηση στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόσθετα έσοδα έως 6,1 δισ. ευρώ αναμένει η κυβέρνηση από τα εισπρακτικά μέτρα

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα προτεινόμενα εισπρακτικά μέτρα μπορούν να αποδώσουν πρόσθετα έσοδα από 4,68 (2,6% του ΑΕΠ) έως 6,11 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) εντός του 2015. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έστειλε ένα νέο εμπλουτισμένο κείμενο 26 σελίδων σε ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ με την ελληνική πρόταση για τα δημοσιονομικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να νομοθετηθούν εντός του 2015. Το κείμενο αυτό όμως δεν το εμφάνισε στο Euro Working Group της περασμένης Τετάρτης. Με βάση το κείμενο αυτό, η Ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι μπορεί να υπερβεί τον «μνημονιακό» στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015!

Η πρόταση έχει ως βάση ότι χωρίς καμία παρέμβαση στην πλευρά των εσόδων και των δαπανών η Ελληνική οικονομία μπορεί να πετύχει για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ. Αν υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις που προτείνονται στο κείμενο, το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω κατά 1,9% του ΑΕΠ έως και 2,7% του ΑΕΠ, φτάνοντας σε επίπεδα από 3,1% έως και 3,9% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση προτείνει επίσης την «περαίωση» 64.000 φορολογικών υποθέσεων, που εκκρεμούν στα δικαστήρια, με περικοπές 33% – 50% στα πρόστιμα και τις λοιπές χρηματικές ποινές, την ηλεκτρονική παρακολούθηση και τον εντοπισμό των κυκλωμάτων, που διαπράττουν απάτη για την υπεξαίρεση του ΦΠΑ, μέσω ενός προγράμματος που θα κληθεί να χρηματοδοτήσει η εταιρεία SIEMENS, την επιβολή αυστηρών ποινικών κυρώσεων σε όσους διαπράττουν φοροδιαφυγή με δόλο, τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών, την καθιέρωση κληρώσεων, στις οποίες θα συμμετέχουν οι αριθμοί των αποδείξεων που θα μαζεύουν οι φορολογούμενοι και την υποχρεωτική ηλεκτρονική πληρωμή φόρων, τελών και προστίμων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο 26σέλιδο αναλυτικό κείμενο που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών στους εκπροσώπους των δανειστών:

1) Εντός του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους θα προωθηθούν αλλαγές στη νομοθεσία για τη φορολογία εισοδήματος, που θα έχουν ως στόχο την καθιέρωση μιας ενιαίας και προοδευτικής κλίμακας φορολόγησης με αφορολόγητο όριο και συντελεστές φόρου αυξημένους για τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα. Ταυτόχρονα, θα καταργηθούν οι διατάξεις που προβλέπουν εξαιρέσεις και απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος για όσους φορολογούμενους κατέχουν μεγάλης αξίας κινητά περιουσιακά στοιχεία.

2) Τον Ιούνιο του 2015 θα τροποποιηθεί η νομοθεσία για τον ειδικό φόρο 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, ώστε να εισπραχθεί εντός του τρέχοντος έτους (η προηγούμενη κυβέρνηση ανέβαλε την είσπραξή του για το 2016). Επιπλέον, θα εξεταστεί η επέκταση του φόρου και στις διαφημίσεις, που προβάλλονται από τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

3) Οι συντελεστές του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητα και τις πισίνες θα αυξηθούν από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

4) Περίπου 64.000 φορολογικές υποθέσεις, για τις οποίες οι ελεγκτικές αρχές βεβαίωσαν φόρους μέχρι και την 31η-12-2013 αλλά οι φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, οι δικάσιμες έχουν οριστεί αλλά οι ακροάσεις δεν έχουν ξεκινήσει, θα επιδιωχθεί να περαιωθούν με ευνοϊκό τρόπο για τους φορολογούμενους. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν το σύνολο των καταλογισθέντων φόρων, καθώς και τα επιβληθέντα ποσά προσαυξήσεων και προστίμων με εκπτώσεις από 33% έως και 50% για να κλείσουν τις υποθέσεις χωρίς συνέχιση των ένδικων ενεργειών.

5) Η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ θα επιδιωχθεί να αντιμετωπισθεί με την χρησιμοποίηση ενός ειδικού «λογισμικού ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων» (social network analysis software), μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου για την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ. Το σύστημα αυτό θα παρακολουθεί μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ, την οικονομική δραστηριότητα των ύποπτων επιχειρήσεων και θα ενημερώνει αυτόματα τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για κάθε συναλλαγή τη στιγμή της πραγματοποίησής της. Το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει τη χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού από την εταιρεία SIEMENS, μέσω του προγράμματος εξωδικαστικού συμβιβασμού, που έχει υπογραφεί με την εταιρεία.

6) Το πακέτο των μέτρων που προτείνει η Ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές προβλέπει επίσης:

i. Την επιβολή αυστηρών ποινικών κυρώσεων σε όσους διαπράττουν φοροδιαφυγή με δόλο, ανεξαρτήτως του εάν συμβιβάζονται ή όχι με το Δημόσιο,ii. Την καθιέρωση ενός αυτόματου ηλεκτρονικού συστήματος διαχωρισμού πληρωμών, ώστε όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και οι περισσότερες συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών λιανικής να διενεργούνται μέσω τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Με το σύστημα αυτό η απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο θα γίνεται αυτόματα, με την πραγματοποίηση της συναλλαγής, με διαχωρισμό του ποσού σε αυτό, που προορίζεται για το Δημόσιο και σ’ αυτό που προορίζεται για την πωλήτρια επιχείρηση!

iii. Την καθιέρωση κληρώσεων, στις οποίες θα συμμετέχουν οι αριθμοί των αποδείξεων που θα μαζεύουν οι φορολογούμενοι (λοτταρίες).

iv. Την υποχρεωτική ηλεκτρονική πληρωμή φόρων, τελών και προστίμων.v. Την επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και σε μισθούς πέραν του ακατάσχετου ορίου, αλλά και στο περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων.vi. Την καταβολή μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενους.

vii. Την αύξηση των εισιτηρίων για την είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους από τον Ιούνιο του 2015.

Εν τω μεταξύ, αναβολή μάλλον για το τέλος του μήνα φαίνεται ότι πήρε ο χρόνος για την συμφωνία της Ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους τρείς Θεσμούς για το ελληνικό «πρόγραμμα- γέφυρα» μετά και την συνεδρίαση του Euro Working Group την Τετάρτη, που ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνοκράτες του EWG ήταν αντίθετοι σε μέτρα που μοιράζονται στις συντάξεις και ειδικά στο πάγωμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους μισθούς και στις αλλαγές στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι «η αιτία για την οποία οι δανειστές δεν μπορούν να δεχθούν αυτές τις παρεμβάσεις είναι ότι δεν αποτελούν ψηφισμένα και νομοθετημένα μέτρα του δεύτερου Ελληνικού Μνημονίου».

Στο κρίσιμο θέμα της αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ από ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας η ίδια πηγή τόνισε πως «ο φόρος θα αλλάξει, γιατί είναι άδικος. Αυτό θα γίνει σταδιακά από το 2015. Θα βρούμε όμως ισοδύναμα από άλλους φόρους και δαπάνες, προκειμένου να μην έχουμε υστέρηση στα έσοδά μας».

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει κατά 700 εκατ. ευρώ το όριο χρήσης του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας (ELA) για τις Ελληνικές τράπεζες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος φέρεται να ζητούσε η αύξηση να φθάσει τα 2-2,5 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα