Φόρος – «χάδι» για όσους έχουν «μαύρες» καταθέσεις εντός ή εκτός Ελλάδος

Έχεις μαύρο χρήμα; Δεν τα δήλωσες ποτέ και έκλεψες το Δημόσιο; Τώρα είναι η ώρα να τα νομιμοποιήσεις, αφού το οικονομικό επιτελείο σού δίνει αυτήν την δυνατότητα! Αυτό προκύπτει με απόφαση που αναμένεται να γίνει νόμος και με την οποία παρέχεται πλήρης αμνηστία σε βαρύτατα αδικήματα σε χιλιάδες φορολογούμενους, που «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού, αλλά και του εσωτερικού, μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν και προϊόντα παράνομου πλουτισμού και δεν είναι άλλα από αδικήματα

φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τα οποία τιμωρούνται με υπέρογκα πρόστιμα και με ποινές κάθειρξης 10 έως και 20 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου παρέχεται η δυνατότητα σε όσους έχουν αποκρύψει από την Εφορία εισοδήματα ή έσοδα ή άλλου είδους κεφάλαια, τα οποία απέκτησαν με οποιονδήποτε τρόπο, νόμιμο ή παράνομο, να τα δηλώσουν με αρχικές ή τροποποιητικές εκπρόθεσμες δηλώσεις και, εφόσον μεν τα έχουν φυγαδεύσει σε τράπεζες στο εξωτερικό, να πληρώσουν επί των κεφαλαίων αυτών φόρο μόλις 15% χωρίς κανένα πρόστιμο, τόκο ή προσαύξηση, εφόσον δεν τα έχουν κρύψει σε καταθέσεις, θυρίδες ή σεντούκια στο εσωτερικό της χώρας να πληρώσουν φόρο 30%, επίσης χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση (πρόσθετο φόρο, πρόστιμο, τόκο ή προσαύξηση).

Οι φορολογούμενοι που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις αυτές θα απαλλαγούν κι από κάθε ποινική κύρωση για την τέλεση αδικημάτων φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος.

Επιπλέον, από τη στιγμή που θα πληρώσουν τον φόρο 15% ή 30%, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα κεφάλαια για να δικαιολογήσουν οποιαδήποτε απόκτηση περιουσιακού στοιχείου στην Ελλάδα υπάγεται στις διατάξεις περί «πόθεν έσχες», καθώς επίσης και για να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Ουσιαστικά με τις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου θα μπορούν να νομιμοποιηθούν αδήλωτα κεφάλαια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, «φυγαδευμένα» στο εξωτερικό ή κρυμμένα στο εσωτερικό, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να έχουν αποκτηθεί και με παράνομες δραστηριότητες, όπως η διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, οι εκβιασμοί, η τοκογλυφία, η παθητική δωροδοκία, η είσπραξη παράνομης προμήθειας ή «μίζας» από κρατικούς λειτουργούς κ.λπ.

Πάντως, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση νομιμοποίησης κεφαλαίων εσωτερικού λήγει στις 31-7-2015.

Στους φορολογούμενους που μπορούν να επωφεληθούν από τις ρυθμίσεις αμνήστευσης φορολογικών και άλλων οικονομικών εγκλημάτων, τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση, περιλαμβάνονται:

– 1.727 φυσικά και νομικά πρόσωπα από τα 2.062 της περίφημης «λίστας Λανγκάρντ», του καταλόγου των Ελλήνων κατόχων τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετική τράπεζα HSBC. Οι 1.727 φορολογούμενοι έχουν ταυτοποιηθεί από τις αρμόδιες εισαγγελικές και φορολογικές αρχές και πολλοί από αυτούς ελέγχονται αυτή τη στιγμή από το ΣΔΟΕ, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

– 306 πρόσωπα που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, επειδή διαπιστώθηκε ότι απέκτησαν μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία στη Μεγάλη Βρετανία.

– 35 Έλληνες μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζες του Λουξεμβούργου, οι υποθέσεις των οποίων ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και έρευνες περιουσιακής κατάστασης.

– 54.246 φυσικά πρόσωπα που από το 2009 έως τα μέσα του 2012 έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ, συνολικού ύψους 22,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την περίφημη λίστα των «εμβασμάτων εξωτερικού». Περίπου 588 υποθέσεις της λίστας αυτής έχουν ήδη ελεγχθεί από το ΚΕΦΟΜΕΠ για άλλες 1.500 περιπτώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί.

Ουσιαστικά στις ευνοϊκές ρυθμίσεις της κυβέρνησης μπορούν να υπαχθούν όλοι όσοι βρίσκονται σε διάφορες λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού και του εξωτερικού, που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ και τις λοιπές φοροελεγκτικές αρχές της χώρας. Οι φορολογούμενοι αυτοί μπορούν να ξεμπερδέψουν οριστικά, πληρώνοντας μόνο 15% ή 30% επί των κεφαλαίων, που απέκρυψαν και απαλλασσόμενοι πλήρως από κάθε διοικητική και ποινική κύρωση.

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

Την 28η Απριλίου του 2015, στην συνάντηση μου στο υπουργείο Οικονομικών με τον Ελβετό υπουργό Dr. Jacques de Watterville και τον υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη, αποφασίσαμε τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας, η οποία θα κορυφωθεί με κοινό πολιτικό ανακοινωθέν των δύο υπουργών οικονομικών.

Το κοινό ανακοινωθέν θα αφορά την συμφωνία των δύο χωρών ότι:

(Α) Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει σχέδιο νόμου ή σχετική τροπολογία σε φορολογικό νομοσχέδιο, που θα προβλέπει Συμφωνία Εθελοντικής Αποκάλυψης (Voluntary Disclosure Agreement), στο πλαίσιο της οποίας οι Έλληνες πολίτες, που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό θα μπορούν να τις νομιμοποιήσουν (χωρίς την υποχρέωση να τις επαναπατρίσουν), χρησιμοποιώντας διαδικτυακή εφαρμογή, στην οποία θα δηλώνουν τις καταθέσεις αυτές, θα καταβάλουν φόρο με έναν συγκεκριμένο συντελεστή και θα λαμβάνουν ένα «κωδικό τακτοποίησης» για το ποσό το οποίο δήλωσαν. Για το ποσό αυτό το ελληνικό κράτος θα τους εξασφαλίζει την μη δίωξη για φοροδιαφυγή, αλλά όχι για άλλα ποινικά αδικήματα.

(Β) Η Ελβετική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα μεριμνήσει, ώστε οι ελβετικές τράπεζες να αποστείλουν επιστολή στους Έλληνες πολίτες (οι οποίοι διατηρούν λογαριασμούς σε αυτές), με την οποία θα τους πληροφορούν για την σύναψη της Συμφωνίας Εθελοντικής Αποκάλυψης (Voluntary Disclosure Agreement) με τις ελληνικές αρχές και θα τους ζητούν να προσκομίσουν, εντός του 2015, τον «κωδικό τακτοποίησης» (βλ. Α πιο πάνω) (ή άλλο πιστοποιητικό από τις ελληνικές φορολογικές αρχές), που αφορά στις καταθέσεις τους. Η εν λόγω επιστολή θα καθιστά σαφές ότι, σε περίπτωση που τα εν λόγω δικαιολογητικά (κωδικός τακτοποίησης ή άλλο πιστοποιητικό από ελληνική ΔΟΥ) δεν προσκομιστεί, ο τραπεζικός λογαριασμός θα κλείσει.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Από το 2017 η Ελβετική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αποκαλύπτει στις φορολογικές αρχές κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήρη στοιχεία για τις καταθέσεις των πολιτών τους στην Ελβετία.

Το κοινό συμφέρον Ελλάδας (καθώς και άλλων κρατών- μελών της ΕΕ) και Ελβετίας είναι να μην «αποδημήσουν», προ του 2017, καταθέσεις πολιτών της ΕΕ προς φορολογικούς «παραδείσους» της Καραϊβικής ή της Ασίας. Μια τέτοια μεταφορά θα ζημίωνε τόσο τις ελβετικές τράπεζες, όσο και το ελληνικό κράτος (καθώς η πιθανότητα φορολόγησης αυτών των ποσών, μετά την μεταφορά τους σε φορολογικούς «παραδείσους» της Καραϊβικής ή της Ασίας, θα μειωνόταν).

Για να μην συμβεί αυτό, το υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε στην σύναψη της Συμφωνίας Εθελοντικής Αποκάλυψης (Voluntary Disclosure Agreement) με την κυβέρνηση της Ελβετίας, με στόχο να δώσει κίνητρα στους Έλληνες πολίτες να νομιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους, καταβάλλοντας φόρο για αυτές άμεσα, ηλεκτρονικά, και μη γραφειοκρατικά.

ΤΑ ΔΥΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

Τα ζητούμενα, που καθιστά την παρούσα διαβούλευση χρήσιμη, είναι δύο:

Ποιός θα πρέπει να είναι ο συντελεστής φορολόγησης στο πλαίσιο της Συμφωνίας Εθελοντικής Αποκάλυψης (Voluntary Disclosure Agreement);

Το πρόβλημα έχει ως εξής: Αν ο φορολογικός συντελεστής είναι υψηλός, τότε υπάρχει ο κίνδυνος οι καταθέσεις στην Ελβετία να… αποδημήσουν άμεσα για φορολογικούς «παραδείσους» της Καραϊβικής ή της Ασίας με σημαντική απώλεια δημοσίων εσόδων για το Ελληνικό κράτος (επί πλέον, μπορεί η Ελβετική κυβέρνηση, φοβούμενη αυτή την «φυγή», να μην συναινέσει στην Συμφωνία Εθελοντικής Αποκάλυψης). Από την άλλη, αν ο συντελεστής είναι χαμηλός, προσβάλλεται το δημόσιο περί δικαίου αίσθημα.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτό το δίλημμα (καθώς και τους συντελεστές που επέλεξαν άλλες χώρες, π.χ. η Ιταλία, στο πλαίσιο της δικής τους Συμφωνίας Εθελοντικής Αποκάλυψης), το υπουργείο Οικονομικών προτείνει ο συντελεστής φορολόγησης να κυμανθεί στο 15%.

Πρέπει μια αντίστοιχη διαδικασία νομιμοποίησης/αποκάλυψης μη δηλωθέντων ποσών να ισχύσει και για τις καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες; Κι αν ναι, με ποιόν συντελεστή φορολόγησης;

Η άποψη του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι, «για λόγους ισονομίας, πρέπει και στην περίπτωση των εγχώριων καταθέσεων να υπάρξει μια ανάλογη πρόβλεψη και μη γραφειοκρατική διαδικασία, όχι όμως με τον ίδιο συντελεστή. Στην περίπτωση των εγχώριων καταθέσεων, που οι φορολογικές αρχές ελέγχουν συστηματικά σήμερα, προτείνουμε φορολογικό συντελεστή 30%.

«Τα σχόλια πολιτών και ενδιαφερομένων φορέων θα μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες στην διάρκεια των οποίων θα ολοκληρωθεί η νομοπαρασκευαστική διαδικασία», αναφέρουν από το ΥΠΟΙΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα