Γάζα μακελειό: Εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητα να ερευνηθούν τα πυρά Ισραηλινών

Η διεθνής κοινότητα ζητεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και έρευνα για τις ευθύνες μετά την τραγωδία εν μέσω διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, όταν ισραηλινά πυρά και ποδοπάτημα πλήθους στοίχισαν τη ζωή σε 115 ανθρώπους, σύμφωνα με τη Χαμάς. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε χθες Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν «τις προσεχείς ημέρες» σε αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας

στη Λωρίδα της Γάζας, όπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος είπε επίσης πως «ελπίζει» ότι θα υπάρξει νέα ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα προτού αρχίσει το ραμαζάνι, ιερός μήνας για τους μουσουλμάνους, που φέτος αναμένεται να ξεκινήσει το βράδυ της 10ης ή της 11ης Μαρτίου. Όμως «δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί», προειδοποίησε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι βομβαρδισμοί, οι μάχες και οι λεηλασίες καθιστούν τη διανομή βοήθειας στην πράξη αδύνατη. Τα φορτία με τη βοήθεια, για τη διέλευση των οποίων απαιτείται πράσινο φως από τις αρχές του Ισραήλ, που επιβάλλουν αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας αφότου ανέλαβε την εξουσία εκεί η Χαμάς, το 2007, φθάνουν μέσω Αιγύπτου στη Ράφα, αλλά η ποσότητά τους κάθε άλλο παρά αρκεί για να καλυφθούν οι πελώριες ανάγκες. Σύμφωνα με τη διευθύντρια της αμερικανικής υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη (USAID), μόλις 96 φορτηγά εισέρχονταν κατά μέσον όρο στον θύλακο την ημέρα την περασμένη εβδομάδα. «Πρόκειται για κλάσμα αυτού που χρειάζεται», τόνισε η Σαμάνθα Πάουερ.

«Θα επιμείνουμε να λέμε στο Ισραήλ πως πρέπει να διευκολυνθεί η είσοδος περισσότερων φορτηγών και να αυξηθούν οι οδοί πρόσβασης στη Γάζα (…) Δεν αρκεί στ’ αλήθεια η βοήθεια που φθάνει στη Γάζα», είπε ο Τζο Μπάιντεν. Αρκετές χώρες έχουν ήδη κάνει ρίψεις βοήθειας, ανάμεσά τους η Ιορδανία, με την υποστήριξη άλλων, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Βρετανία, καθώς και η Αίγυπτος, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Οι ρίψεις από τον αέρα δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποκαταστήσουν την ανθρωπιστική πρόσβαση», σχολίασε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση International Rescue Committee (IRC). Ο πόλεμος και οι ελλείψεις έχουν γονατίσει το σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας. Δέκα παιδιά πέθαναν εξαιτίας «του υποσιτισμού και της αφυδάτωσης» τις τελευταίες ημέρες, τόνισε χθες το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

«Αποτελεσματική έρευνα»

Προχθές Πέμπτη, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους Παλαιστινίων που λιμοκτονούν καθώς έτρεχε προς φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας, βόρεια. Ο απολογισμός της τραγωδίας αυτής έφθασε τους 115 νεκρούς, ενώ άλλοι 760 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ αναγνώρισε πως υπήρξαν, κατ’ αυτόν «περιορισμένα», πυρά εναντίον του πλήθους από στρατιώτες του που «απειλούνταν» και διαβεβαίωσε ότι στην πλειονότητά τους οι νεκροί ποδοπατήθηκαν εξαιτίας του πανικού ή «παρασύρθηκαν» από φορτηγά.

Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, αξίωσαν «απαντήσεις» από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ επιμένουν να καλούν να κλειστεί συμφωνία για «προσωρινή κατάπαυση του πυρός». Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε να διενεργηθεί έρευνα και να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε «ανεξάρτητη» και «αποτελεσματική» έρευνα. Ομάδα του ΟΗΕ, η οποία επισκέφθηκε χθες τραυματίες στο νοσοκομείο Ας Σίφα, στην πόλη της Γάζας, διαπίστωσε «μεγάλο αριθμό τραυματισμών από σφαίρες», υπογράμμισε χθες ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ. Πρόσθεσε πως από τους 700 που διακομίστηκαν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, παραμένουν εκεί περίπου 200.

Γαλλία: Οι Αρχές του Ισραήλ υπεύθυνες για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ επέκρινε τις Αρχές του Ισραήλ, τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες για την παρεμπόδιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και «υπόλογες» για «αδικαιολόγητες» καταστάσεις, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και δημοσιεύθηκε σήμερα.  «Οι ευθύνες για την παρεμπόδιση της βοήθειας είναι ξεκάθαρα ισραηλινές», υπογράμμισε ο Σεζουρνέ, επισημαίνοντας ότι η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα «δημιουργεί μη υπερασπίσιμες και αδικαιολόγητες καταστάσεις, για τις οποίες οι Ισραηλινοί είναι υπόλογοι». Η Γαλλία έχει εντείνει τις προσπάθειές της να πείσει τις ισραηλινές αρχές να αυξήσουν τον αριθμό των σημείων διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας και τον αριθμό των φορτηγών που εισέρχονται στη Γάζα, ωστόσο δεν το έχει πετύχει και «ο λιμός προστίθεται στη φρίκη», κατήγγειλε ο Γάλλος υπουργός.

Ο Σεζουρνέ μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter είχε ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το περιστατικό. Σήμερα εκτίμησε ότι βρισκόμαστε «σε αδιέξοδο για τη Ράφα», την πόλη στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα όπου στοιβάζονται σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, εναντίον της οποίας το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση για να νικήσει τη Χαμάς «στο τελευταίο της προπύργιο». Θα πρόκειται «για μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή: κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε», διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ο Σεζουρνέ υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία ζητεί εδώ και μήνες εκεχειρία που θα διαρκέσει.

Όταν ρωτήθηκε με ποιον τρόπο η Γαλλία και άλλες χώρες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σύγκρουση, ο υπουργός απάντησε «ο καθένας έχει τον μοχλό του» για την άσκηση πίεσης, αναφέροντας ως παράδειγμα την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ- Σαουδικής Αραβίας ή τη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ. «Δεν είμαστε εμείς που μπορούμε να επιβάλλουμε εμπάργκο στα όπλα!», υπογράμμισε εκτιμώντας ότι «είναι ένα σύνολο στοιχείων τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με συντονισμένο τρόπο σε διπλωματικό επίπεδο»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γάζα, Εκκλήσεις, Ισραηλινών,gaza, ekkliseis, israilinon