Γυναικοκτονίες στην Ελλάδα: “Γιατί μιλάμε για έμφυλη βία” – Η κα Αργυρίου εξηγεί

Για τις δολοφονίες γυναικών από τους συζυγούς ή τους συντρόφους τους που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα μίλησε η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου. Ερωτηθείσα για το κατά πόσο επηρέασε το lockdown, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε πως «όλοι μας το περάσαμε, όλοι μας περάσαμε δύσκολα, υπάρχει και το οικονομικό κομμάτι, όλοι έχουμε διαπληκτισμούς, δεν είδα να παίρνουμε ένα όπλο και να σκοτώνουμε. Ο δολοφόνος έχει κάποια χαρακτηριστικά».

Απλά, όπως ανέφερε, κάποιοι

μοχλοί πίεσης «μπορούν να τον οδηγήσουν πιο εύκολα, πιο γρήγορα στο να κάνει κάτι το οποίο ήταν προσχεδιασμένο στον χαρακτήρα του ότι θα συμβεί. Οπότε, δεχόμαστε την πίεση της πανδημίας, ότι όλο αυτό ψυχολογικά μας επιβάρυνε αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι η πανδημία όπλισε το χέρι ενός δολοφόνου».

Γιατί αυτές οι δολοφονίες ήταν δολοφονίες ανδρών απέναντι σε γυναίκες που τις θεωρούσαν κτήμα τους

«Γιατί αυτές οι δολοφονίες ήταν δολοφονίες ανδρών απέναντι σε γυναίκες που τις θεωρούσαν κτήμα τους. Για αυτό και κάνουμε λόγο για έμφυλη βία. Δεν δολοφονήθηκαν γιατί ήταν ο διπλανός μας, δολοφονήθηκαν γιατί ήταν γυναίκες που οι άνδρες τις θεωρούσαν κτήμα τους», αποσαφήνισε η κ. Αργυρίου.

Μάλιστα, εξέφρασε πως «με τρομάζει πάρα πολύ ότι το γεγονός ότι μια γυναίκα βιώνει μέσα στο σπίτι της βία και το ότι ένα παιδί μεγαλώνει με ένα βίαιο πατέρα και μια μητέρα που κακοποιείται. Αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι για τη συνέχιση της κοινωνίας». Όπως τόνισε η κ. Αργυρίου, «απόλυτα φυσιολογικό δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ένας άνθρωπος στερεί τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου, ούτε πλέον μπορούμε να χρησιμοποιούμε εκφράσεις του τύπου: Σκότωσε επειδή ζήλευε, σκότωσε επειδή ήταν η κακιά στιγμή ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο».

Στις δηλώσεις της, τόνισε πως «σκότωσε γιατί ήταν δολοφόνος. Η βία έχει κλιμάκωση. Αυτά τα περιστατικά ξεκίνησαν από λεκτική βία, ξεκίνησαν από ένα σπρώξιμο, από ένα χαστούκι. Ξεκίνησαν από πολύ μικρά περιστατικά που αν τα αφήσουμε στον χρόνο χωρίς να αντιδράσουμε, δυστυχώς, τα όρια αρχίζουν να φεύγουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα