Η έλλειψη κονδυλίων για σίτιση στα νησιά «φέρνει» τους μετανάστες στην Αθήνα

Εικόνες-«σοκ», εν μέσω οικονομικής κρίσης, αντικρίζουν καθημερινά πλέον όσοι πολίτες διέρχονται από την πλατεία Ομονοίας, το πεδίον του Άρεως και άλλα αλσύλλια του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Παράτυποι μετανάστες, που «απέδρασαν» από τα προβλήματα σίτισης και διαβίωσης της Μυτιλήνης, έφθασαν στην Αθήνα και μη έχοντας

που να μείνουν, κάπου 200 ψυχές στήνουν τα υπάρχοντά τους σε πρόχειρους καταυλισμούς, ακόμη και στην πλατεία της Ομονοίας!

Όντας εξαθλιωμένοι, κατάκοποι και πεινασμένοι, οι μετανάστες στήνουν τα ανύπαρκτα «νοικοκυριά» τους στις πλατείες, αναζητώντας κάθε πρόσφορο μέσο να διαφύγουν με όποιο μέσο μπορέσουν να βρουν, για τα Σκόπια ή τη Βουλγαρία, σε μια ατέλειωτη «Οδύσσεια», στην οποία τους υποχρέωσε η «φωτιά του πολέμου» στις χώρες τους.

Ένας νεαρός Σύρος, από τους «σκηνίτες της Ομόνοιας», εξηγεί την αλυσίδα των εικόνων, που ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια των κατοίκων της χώρας, οι οποίοι βιώνουν και τις δικές τους αγωνίες για την οικονομική επιβίωση. «Είναι μια καθημερινή εικόνα», λέει. «Έρχονται άνθρωποι μέσω Τουρκίας στην Αθήνα και φεύγουν με τρένα, λεωφορεία, πούλμαν, φθάνουν στη Θεσσαλονίκη και μετά συνεχίζουν ακόμη και με τα πόδια», ανέφερε. «Κάθε μέρα», συνεχίζει, «έρχονται 500 άτομα από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν. Οι άνθρωποι από το Αφγανιστάν, πάνε στην Πλατεία Βικτωρίας».

Σημειώνεται ότι από Παρασκευή έως Κυριακή εντοπίστηκαν στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Ελλάδα 1.349 παράτυποι μετανάστες. Μέχρι και την Τετάρτη ο αριθμός ανήλθε στους 2.995. Μόνο την Πέμπτη, εντοπίστηκαν και «συνελήφθησαν» σε οκτώ περιστατικά 509 παράτυποι μετανάστες (μεταξύ των οποίων και τρεις διακινητές) σε Λέσβο, Χίο και Ρόδο. Τα περιστατικά διάσωσης στο Αιγαίο αφορούν, κατά μέσον όρο, 500 άτομα την ημέρα, με τις αρχές να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην προσπάθεια διάσωσης και κυρίως εν συνεχεία στη στέγαση και την περίθαλψή τους.

Στο μεταξύ, τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία σε πρόσφατη ενημέρωσή της υποστηρίζει ότι «η ρευστή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τους αυξανόμενους αριθμούς των νέων αφίξεων, επιφέρουν τεράστια πίεση στις μικρές κοινότητες των νησιών, που δεν έχουν τις βασικές υποδομές και υπηρεσίες για να ανταποκριθούν επαρκώς στις ολοένα αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες». Επισημαίνει μάλιστα ότι «ο αριθμός των ανθρώπων, που καταφθάνει πλέον στη χώρα είναι τόσο μεγάλος, που οι Αρχές και οι τοπικές κοινότητες, παρά τις άοκνες προσπάθειες, δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν».

«Ναυμαχίες» στα νησιά για μια μερίδα φαγητό

Ήταν αναμενόμενη η δραματική εξέλιξη της κατάστασης, αφού όλοι γίναμε μάρτυρες άγριων σκηνών και συνεχών «ναυμαχιών» στα νερά του Αιγαίου για μια… μερίδα φαγητού. Ο μεν στρατός, ανέλαβε, εκεί όπου υπάρχουν αξεπέραστα προβλήματα, την προσωρινή σίτιση των πεινασμένων αλλοδαπών, ενώ οι υπηρεσίες Αστυνομίας και Λιμενικού πήραν εντολή να κάνουν τάχιστα την ταυτοποίηση των μεταναστών και να τους προωθήσουν με πλοία, στην πρωτεύουσα.

Στη Μυτιλήνη εκτυλίχθηκαν εικόνες ντροπής, όπου πεινασμένοι μετανάστες, στο κέντρο φιλοξενίας Καρά Τεπέ, συνεπλάκησαν μεταξύ τους και όρμησαν στο φορτηγάκι υπευθύνου εταιρίας τροφοδοσίας, ο οποίος διέφυγε με τις πόρτες του αυτοκινήτου να μένουν στα χέρια των μεταναστών!

Ο εφιάλτης ήλθε μοιραία, καθώς μήνες τώρα, οι ιδιοκτήτες των εταιριών τροφοδοσίας, που έχουν αναλάβει τη σίτιση των μεταναστών, ο αριθμός των οποίων όλο και αυξάνεται σε Σάμο, Μυτιλήνη, Χίο και άλλα νησιά, αποφάσισαν ότι δεν αντέχουν οικονομικά να παράγουν φαγητό. Μοιραία προκλήθηκε μεγάλη αναταραχή με τους πεινασμένους μετανάστες να δίνουν μάχες επιβίωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα