Οι πυρκαγιές μεταθέτουν τον κυβερνητικό ανασχηματισμό

Μετατίθεται τελικά η ανακοίνωση του κυβερνητικού ανασχηματισμού, που αναμενόταν εντός της ημέρας, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων με τις φωτιές ανά την χώρα και κυρίως αυτές στον Υμηττό και τη Λακωνία, όπου κάηκαν και αρκετά σπίτια.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός μετέβη εσπευσμένα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας συνέστησε «ψυχραιμία και προσπάθεια από όλες τις πλευρές για τον συντονισμό και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών». Όπως είπε, «όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή

για την αντιμετώπιση των τεσσάρων πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη» και ζήτησε και από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να συνδράμει για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στον ΚΑΡΕΑ με την διάθεση εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Σημείωσε ότι «πέραν των όσων επιχειρούν έχουν απογειωθεί δύο καναντέρ από την Θεσσαλονίκη και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα από την Ελευσίνα». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα για βοήθεια στον ευρωπαϊκό μηχανισμό».

Ανέφερε ακόμη ότι ενημερώθηκε για τους δύο πιλότους του καναντέρ, που έκαναν αναγκαστική προσγείωση και είναι καλά στην υγεία τους. Απευθύνθηκε και στα ΜΜΕ, ζητώντας «να ενημερώνουν με ψυχραιμία» και πρόσθεσε ότι έχει δώσει εντολή στον αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα της Πολιτικής Προστασίας να κάνει αναλυτική ενημέρωση για τα μέτωπα, την κατάσταση και τα μέσα πυρόσβεσης ανά δύο ώρες.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, αργά χθες το βράδυ, έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση:

«Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών», δήλωσε ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια σύσκεψης με στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος.

«Η επιλογή αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων», είπε ο ίδιος.

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός δεν θα προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό, καθώς αυτό που προέχει αυτή την περίοδο είναι να προχωρήσει χωρίς προβλήματα η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους.

Έτσι, αναμένεται να καλυφθούν τα κενά από τις αποχωρήσεις των Παν.Λαφαζάνη (υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης), Δημ.Στρατούλη (αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων), Κ.Ήσυχου (αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας), Νάντιας Βαλαβάνη (αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών) και του Νίκου Χουντή (αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων). Πιθανές θεωρούνται, όμως, και οι εσωτερικές μετακινήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα