Η Ευρώπη μείωσε κατά 23% την παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσα σε 25 χρόνια

Υπερέβησαν το στόχο του 20%, που είχε τεθεί για το 2020, οι προσπάθειες της Ευρώπης να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), αφού κατάφερε να μειώσει κατά 23% τις εκπομπές CO2 από το 1990, υπερβαίνοντας το στόχο του 20% που είχε τεθεί για το 2020.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία ανακοινώθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, εν όψει της μεγάλης Συνόδου Κορυφής για την κλιματική αλλαγή που θα λάβει χώρα στο Παρίσι τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επαναπαυθεί και να συνεχίσει τις προσπάθειές της

για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος αναφέρει ότι οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν το 2014 κατά 4% σε σύγκριση με το 2013, εν μέρει χάρη στις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που μείωσαν την ανάγκη για θέρμανση.

Ο οργανισμός προβλέπει ότι με τα υφιστάμενα μέτρα οι χώρες της Ε.Ε. θα σημειώσουν μείωση εκπομπών κατά 24% έως το 2020, και 25%, εάν νέα μέτρα τεθούν σε εφαρμογή.

«Η Ευρώπη πέτυχε τη μείωση των εκπομπών κατά 23% μεταξύ 1990 και 2014, ενώ την ίδια περίοδο η ευρωπαϊκή οικονομία αυξήθηκε κατά 46%», δήλωσε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για το Κλίμα και την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Η πρόοδος αναμένεται να επιβραδυνθεί μετά το 2020, με τη μείωση των εκπομπών να εκτιμάται μεταξύ 27-30% έως το 2030. Ωστόσο, η Ε.Ε. δεσμεύτηκε να επιδιώξει ένα 40% ως ελάχιστη απαιτούμενη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Οι μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν πραγματοποιήσει έκκληση για ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους.

Για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου, ένα όριο το οποίο θεωρείται αναγκαίο για να αποφευχθούν σοβαρές ξηρασίες, πλημμύρες και καύσωνες, τόσο οι πλούσιες όσο και οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να καταφύγουν σε πιο δραστικά μέτρα, καταλήγει η έκθεση.

Πηγή: naftemporiki.gr

Μείωση του τουριστικού ρεύματος από πολίτες των τρίτων χωρών προς την Ελλάδα «φοβάται» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), με αφορμή την πλήρη εφαρμογή της νέας διαδικασίας θεώρησης visa Schengen.

Η σχετική διαδικασία, πλέον απαιτεί την υποβολή δια φυσικής παρουσίας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) δέκα δακτυλικών αποτυπωμάτων, φωτογραφίας ειδικών προδιαγραφών κ.λπ., έχει τεθεί σε ισχύ σε αγορές ιδιαίτερης σημασίας για τον Ελληνικό Τουρισμό, όπως Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα και σε άλλες Ινδία, ενώ θα ενεργοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, επισημαίνει η ΠΟΞ.

Για το λόγο αυτό, η ΠΟΞ απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και ειδικά στο Υπουργείο Εξωτερικών, να μεριμνήσει από τώρα για την επαρκή στελέχωση των Προξενικών Αρχών και για τη λήψη κάθε άλλου αναγκαίου μέτρου προκειμένου να μην χαθούν πολύτιμα έσοδα και αφίξεις για τον Ελληνικό Τουρισμό.

Ήδη, τονίζουν οι Ξενοδόχοι, από τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής της διαδικασίας, παρατηρείται μεγάλη μείωση των αιτημάτων χορήγησης θεωρήσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τουριστικών υπηρεσιακών στελεχών και παραγόντων που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω αγορές, η τάση αυτή θα παγιωθεί, τους επόμενους μήνες τουλάχιστον, οδηγώντας σε προτίμηση προορισμών εκτός Συνθήκης Schengen και κατά συνέπεια, σε απώλεια μεγάλου αριθμού αφίξεων για το υπόλοιπο του 2015 αλλά και για την επόμενη περίοδο του 2016, προς προορισμούς όπως η Ελλάδα.

Επισημαίνεται, ότι ακόμα και αν αυξηθεί ο αριθμός των Visa Centers στις συγκεκριμένες αγορές, κομβικός κρίκος στην όλη διαδικασία, παραμένει ο ρυθμός καταχώρισης των βιομετρικών στοιχείων στο σύστημα VIS από τις κατά τόπους Προξενικές Αρχές. Η καταχώριση μπορεί να γίνεται μόνον στα Προξενεία και μόνον από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους και απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο ανά αίτημα χορήγησης θεώρησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα