Η μετάλλαξη του «ΕΝΦΙΑ»

Tου Σταύρου Μονεμβασιώτη «Οι μικρές μειώσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας δεν διορθώνουν το τεράστιο πρόβλημα της υπερφορολόγησης των ακινήτων», τονίζει η Β. Παραδιά, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, τονίζοντας ότι όσο η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ παραμένει στα περίπου 3 δισ. ευρώ, τόσο θα επιβαρύνονται δυσβάσταχτα και οι ιδιοκτήτες.
«Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ότι σε μεσαίες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες μειώνονται, όπως στην Αγία Παρασκευή ή στο Χαλάνδρι»,

επισημαίνει η κυρία Παραδιά, «στην πραγματικότητα όμως επίκειται μετάλλαξη του ΕΝΦΙΑ σε έναν άλλο φόρο, με πολύ υψηλούς συντελεστές, με παράλληλη αύξηση στους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιάς ή γονικής παροχής και ταυτόχρονη μείωση των αφορολόγητων». Τι θα σήμαινε αυτό; Μεγαλύτερους φόρους και για τους έχοντες και για τους μη έχοντες.

Η «ψαλίδα» παραμένει
Παρά τις μειώσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το άνοιγμα της «ψαλίδας» ανάμεσα στις αντικειμενικές και εμπορικές αξίες παραμένει μεγάλο. Και αυτό συμβαίνει καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα η κατακόρυφη πτώση των εμπορικών τιμών -σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα- είχε δημιουργήσει αποκλίσεις της τάξεως του 60%, 70% ακόμη και 90%…
Η μείωση των αντικειμενικών τιμών κατά 5% ή 10% ή 19% δεν μπορεί να διορθώσει τη διαφορά, με αποτέλεσμα η «ψαλίδα» να παραμένει μεγάλη, διατηρώντας τη φορολογική αδικία. Για παράδειγμα, στην περιοχή του Ζωγράφου οι παλιές τιμές ζώνης κυμαίνονταν μεταξύ 1.400 & 1.750 ευρώ, ενώ οι νέες βρίσκονται μεταξύ 1.200 & 1.400 ευρώ. Οι εμπορικές τιμές όμως εξακολουθούν να είναι κατά πολύ χαμηλότερες, μεταξύ 840 και 950 ευρώ. Αντίστοιχα και στο Μαρούσι. Οι παλιές αντικειμενικές απείχαν από τις εμπορικές έως και 48% και οι καινούργιες έως 23%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κτηματομεσιτών, για να διορθωθούν οι μεγάλες διαφορές, θα έπρεπε οι μειώσεις να είναι της τάξης του 50%. «Αν λάβουμε υπόψη μας την πρόθεση της κυβέρνησης να μετατρέψει τον ΕΝΦΙΑ σε ένα νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, γίνεται προφανές ότι το θύμα θα είναι και πάλι η μεσαία τάξη των ιδιοκτητών», επισημαίνουν χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσουν: «Μιλάμε για τους περισσότερους Έλληνες, που είτε κληρονόμησαν, είτε με μεγάλες θυσίες κατάφεραν να αγοράσουν ένα ακίνητο και οι οποίοι ήδη επιβαρύνονται με αβάσταχτες υποχρεώσεις. Τώρα, απειλούνται με φορολογικό σφαγιασμό…».

Απαξίωση της κατοικίας!
Η υπερφορολόγηση της κατοικίας, η ανύπαρκτη χρηματοδότηση από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος και η δραματική απομείωση των εισοδημάτων έχουν ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των τιμών των ακινήτων που σταδιακά οδηγούνται σε απαξίωση. Δεν είναι τυχαίος ο μεγάλος αριθμός των διαμερισμάτων και μονοκατοικιών που βρίσκονται στα αζήτητα… Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από κτηματομεσιτικά γραφεία κάνουν λόγο για περίπου 250.000 απούλητες κατοικίες, ανάμεσα στις οποίες και περίπου 90.000 νεόδμητα διαμερίσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα