Η Παναγία των Παρισίων άνοιξε ξανά: «Μετατρέψατε τις στάχτες σε τέχνη»

Mια πρώτη ματιά για όλο τον κόσμο έδωσε ο Εμανουέλ Μακρόν επισκεπτόμενος την Παναγία των Παρισίων, με αφορμή την επικείμενη επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού. Πεντέμισι χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, το γοτθικό κόσμημα του Παρισιού διασώθηκε, ανακαινίστηκε και είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό, προσφέροντας στους επισκέπτες αυτό που υπόσχεται να είναι μια εκπληκτική οπτική απόλαυση, γράφουν γαλλικά και άλλα ΜΜΕ. Ο Γάλλος πρόεδρος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπριζίτ

και τον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού Λοράν Ούλριχ, ξεκινούν ένα πρόγραμμα τελετών που κορυφώνεται με την επίσημη «είσοδο» στον καθεδρικό ναό στις 7 Δεκεμβρίου και την πρώτη καθολική λειτουργία την επόμενη ημέρα.

“On est vraiment surpris par la lumière qui entre dans cet édifice”

Notre journaliste, @MathieuCoache, témoigne depuis l’intérieur de Notre-Dame pic.twitter.com/8yS7835GrC

— BFMTV (@BFMTV) November 29, 2024

Το προεδρικό ζεύγος εισήλθε στον εσωτερικό χώρο του ναού και ξεναγήθηκαν στον χώρο.Το αναμορφωμένο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων είχε παραμείνει μέχρι σήμερα ένα καλά φυλασσόμενο μυστικό – με λίγες μόνο εικόνες που κυκλοφόρησαν όλα αυτά τα χρόνια και σηματοδοτούσαν την πρόοδο των εργασιών ανακαίνισης. Όμως, όσοι έχουν βρεθεί πρόσφατα στο εσωτερικό της λένε ότι η εμπειρία προκαλεί δέος, καθώς ο καθεδρικός ναός αναδύεται υπό μια νέα διαύγεια και φωτεινότητα που σηματοδοτεί μια έντονη αντίθεση με τη διάχυτη σκοτεινότητα του παρελθόντος. Στη συνέχεια ακολούθησε η πρόσβαση στο χώρο για όλο το προσωπικό, φορείς και δωρητές που συνέδραμαν στην επισκευή του καθεδρικού ναού.

«Μετατρέψατε τις στάχτες σε τέχνη»

O Γάλλος πρόεδρος έκλεισε την επίσκεψή του στην Παναγία των Παρισίων πραγματοποιώντας μια ομιλία απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους. «Είναι μια απέραντη συγκίνηση να σας ξαναβλέπουμε στον καθεδρικό μας ναό», είπε, ευχαριστώντας όλους όσους βοήθησαν να επαναλειτουργήσει ο ναός. «Μετατρέψατε τις στάχτες σε τέχνη», είπε ο Μακρόν στο πλήθος, το οποίο περιελάμβανε περισσότερους από 1.300 ανθρώπους που εργάστηκαν για την αποκατάσταση Δήλωσε ότι είναι «πολύ χαρούμενος» που βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνους που βοήθησαν στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων για να ολοκληρώσει την τελευταία του επίσκεψη στον καθεδρικό ναό πριν από την επίσημη επαναλειτουργία του στις 7 Δεκεμβρίου.

Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε με θέληση, σκληρή δουλειά και δέσμευση. Ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, τους πυροσβέστες του Παρισιού για το θάρρος τους να τρέξουν στις φλόγες. Ανέφερε ότι οι πυροσβέστες αντιμετώπισαν τις μεγαλύτερες απειλές και «έσωσαν αυτόν τον καθεδρικό ναό».

Notre-Dame: “Malgré les délais et la pression, on a fait un travail de très haute qualité”, assure Jean-Louis Bidet (charpentier et directeur technique des ateliers Perrault) pic.twitter.com/S3ED6SKFlb

— BFMTV (@BFMTV) November 29, 2024

Ο Γάλλος πρόεδρος ανήρτησε νωρίτερα το πρωί σήμερα ένα βίντεο από τον εξωτερικό χώρο του ιστορικού εμβλήματος της γαλλικής πρωτεύουσας. «Η λέξη που θα αποτυπώσει καλύτερα την ημέρα είναι ”μεγαλείο”», δήλωσε πηγή του Ελιζέ στο BBC. «Ο κόσμος θα ανακαλύψει τη μεγαλοπρέπεια της κομμένης πέτρας, η οποία είναι μιας αψεγάδιαστης λευκότητας, όπως δεν έχει παρατηρηθεί στον καθεδρικό ναό ίσως εδώ και αιώνες» πρόσθεσε.

Nous y sommes. pic.twitter.com/oBjrTpuvFZ

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) November 29, 2024

H καταστροφική πυρκαγιά της 15ης Απριλίου 2019

Το βράδυ της 15ης Απριλίου 2019 οι τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν έντρομοι τις ζωντανές εικόνες που μεταδόθηκαν από τις πορτοκαλί φλόγες που εξαπλώνονταν κατά μήκος της οροφής του καθεδρικού ναού και στη συνέχεια -στην κορύφωση της πυρκαγιάς- το καμπαναριό του 19ου αιώνα να συντρίβεται στο έδαφος. Ο καθεδρικός ναός -η δομή του οποίου προκαλούσε ήδη ανησυχία πριν από την καταστροφή- υποβαλλόταν σε εξωτερική ανακαίνιση εκείνη την εποχή. Μεταξύ των θεωριών για την αιτία της πυρκαγιάς είναι ένα τσιγάρο που άφησε ένας εργάτης ή μια ηλεκτρολογική βλάβη. Περίπου 600 πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες επί 15 ώρες.

Κάποια στιγμή υπήρχε ο φόβος ότι οι οκτώ καμπάνες του βόρειου πύργου κινδύνευαν να πέσουν, κάτι που θα έριχνε τον ίδιο τον πύργο και ενδεχομένως μεγάλο μέρος των τοιχωμάτων του καθεδρικού ναού. Στο τέλος, καταστράφηκαν το καμπαναριό, τα ξύλινα δοκάρια της στέγης και ο πέτρινος θόλος στο κέντρο και μέρος του κυρίως ναού. Υπήρξαν επίσης πολλές ζημιές από την πτώση ξύλων και τοιχοποιίας, καθώς και από το νερό από τη διαδικασία πυρόσβεσης.

Δημιουργήθηκε με νόμο ένας δημόσιος φορέας για τη διαχείριση του έργου, και μια έκκληση για κεφάλαια έφερε άμεση ανταπόκριση. Συγκεντρώθηκαν συνολικά 846 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος από μεγάλους χορηγούς, αλλά και από εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς δωρητές. Η ευθύνη για το έργο ανατέθηκε στον Ζαν-Λουί Ζορζελάν, έναν στρατηγό στον οποίο αποδίδονται καθολικά τα εύσημα για την αναμφισβήτητη επιτυχία του έργου, αλλά πέθανε σε δυστύχημα στα Πυρηναία τον Αύγουστο του 2023. Στη θέση του βρίσκεται ο Φιλίπ Ζοστ.

Υπολογίζεται ότι 2.000 κτίστες, ξυλουργοί, αναστηλωτές, στεγαστές, εργάτες χυτηρίων, ειδικοί τέχνης, γλύπτες και μηχανικοί εργάστηκαν για το έργο – παρέχοντας τεράστια ώθηση στις γαλλικές τέχνες και χειροτεχνίες. Πολλά επαγγέλματα -όπως η λιθοτεχνία- είδαν μεγάλη αύξηση των θέσεων μαθητείας ως αποτέλεσμα της δημοσιότητας. Ο Μακρόν προσπάθησε να κάνει την υπόθεση της ανακαίνισης της Παναγίας των Παρισίων εθνικό θέμα και σύμβολο. Έχει ασχοληθεί στενά με το έργο και έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τον καθεδρικό ναό.

Σε μια στιγμή που η πολιτική του τύχη βρίσκεται στο ναδίρ -μετά τις σκληρές βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου- η επαναλειτουργία του ναού είναι μια αναγκαία τόνωση του ηθικού του Γάλλου προέδρου και των υποστηρικτών του, επισημαίνουν διεθνή ΜΜΕ.

Notre-Dame de Paris: les premières images de l’intérieur de la cathédrale, cinq ans après l’incendie pic.twitter.com/6WjLzFhagY

— BFMTV (@BFMTV) November 29, 2024

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παναγία, Παρισίων, Μετατρέψατε,panagia, parision, metatrepsate