Ηλίαση συμπτώματα πόσο κρατάει: Πώς αντιμετωπίζεται
Η ηλίαση είναι ο πιο κοινός τύπος θερμοπληξίας και είναι μια κατάσταση που προκαλείται από την υπερθέρμανση του σώματός σας λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο.
Απαιτεί επείγουσα θεραπεία καθώς μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο, την καρδιά, τους νεφρούς και τους μυς σας. Η ζημιά επιδεινώνεται όσο περισσότερο καθυστερεί η θεραπεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Η παθολόγος Αναστασία Παπαδαυίδ δίνει συμβουλές για την αντιμετώπισή της ηλίασης
Τι είναι η ηλίαση;
Η ηλίαση
Σε υψηλές θερμοκρασίες το σώμα αποβάλλει θερμότητα περιορίζοντας τις καύσεις του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αγγειοδιαστολή των μικρών αγγείων, την εφίδρωση( ιδρώτας) και τη γρήγορη αναπνοή. Η αποβολή θερμότητας γίνεται με αγωγή , με ακτινοβολία και με εξάτμιση. Κατά την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, οι ομοιοστατικοί μηχανισμοί του σώματος υφίστανται κόπωση. Ο οργανισμός παράγει ή αποκτά περισσότερη θερμότητα από ότι μπορεί να ελέγξει. Αυτός είναι κυρίως ο λόγος που στις περιπτώσεις ηλίασης παρουσιάζεται πυρετός.
Προδιαθεσικοί παράγοντες & άτομα υψηλού κινδύνου
Συνήθως τα άκρα των ηλικιών, βρέφη και ηλικιωμένοι, επηρεάζονται περισσότερο. Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους καθώς μερικά φάρμακα έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος. Έτσι, η ηλικία άνω των 65,η καρδιακή ανεπάρκεια, η παχυσαρκία, η χρήση αλκοόλ και άλλων κατασταλτικών φαρμάκων, η χρήση κάποιων αντικαταθληπτικών, αντιπαρκινσονικών και αντισταμινικών φαρμάκων (αντιαλλεργικά) αποτελούν σοβαρούς παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της ηλίασης.
Τέλος, απροπόνητοι αθλητές σε μεγάλη κόπωση (μαραθώνιος) καθώς και εργάτες κάτω από υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.
Στην ηλίαση το σώμα υπερθερμαίνεται και παράγει περισσότερο ιδρώτα από το κανονικό (μηχανισμός ψύξης του σώματος). Όταν το σώμα δεν είναι πλέον σε θέση να παράγει τον ιδρώτα που απαιτείται, η θερμοκρασία αρχίζει να αυξάνεται.
Το πρώτο σύμπτωμα που παρατηρείται είναι η ερυθρότητα του δέρματος. Στην ήπια ηλίαση μπορούν να παρατηρηθούν εμβοές στα αυτιά, πονοκέφαλος και ναυτία, ταχυκαρδία, ταχύπνοια και μυδρίαση (διαστολή της κόρης των ματιών).
Σε σοβαρότερης μορφής ηλίαση, παρατηρείται έντονη κεφαλαλγία , αδυναμία, και πιθανή απώλεια ή διαταραχή της συνείδησης . Συχνό είναι και το αίσθημα λιποθυμίας ή ζάλης. Σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούνται φουσκάλες στο δέρμα. Παρατηρείται επίσης γενική κατάπτωση, ίλιγγος, και πυρετός ( 38-39 βαθμούς Κελσίου).
Στη σοβαρή ηλίαση που είναι και μια ξεχωριστή οντότητα και ονομάζεται θερμοπληξία, συνήθως έχουμε απώλεια συνείδησής, ερυθρότητα αλλά και ωχρότητα προσώπου. Μπορεί να εκδηλωθούν σπασμοί, παραισθήσεις και παραλήρημα. Αρκετές φορές υπάρχει ακούσια ούρηση και αφόδευση. Υπάρχει υψηλός πυρετός και η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να φτάσει στους 41 βαθμούς Κελσίου.
Σε αντίθεση με τις ηπιότερες μορφές παρατηρείται ανιδρωσία και μύση (συστολή της κόρης των ματιών). Εάν δεν αντιμετωπιστεί η σοβαρή ηλίαση το συντομότερο, μπορεί να προκύψουν εγκεφαλικές βλάβες. Η θνητότητα στο στάδιο αυτό είναι περίπου 30%
ΠρόληψηΝα αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, ειδικά στις ώρες 10.30- 17.00Αναζήτηση σκιερών και δροσερών τόπων, ελαφρύ ντύσιμο και ανοιχτόχρωμα ρούχαΟπωσδήποτε καπέλο και γυαλιά ηλίουΧρήση αντηλιακού πολλές φορές και με υψηλό δείκτη προστασίας (δε μας προφυλάσσει από την ηλίαση αλλά από τα εγκαύματα)Άφθονη λήψη υγρών σε τακτά χρονικά διαστήματαΣε έντονη εφίδρωση, λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό.Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτώνΕλαφριά γεύματα με πολλά φρούτα και λαχανικάΌχι βαριά σωματική εργασία σε ζεστούς χώρους, αποφυγή μεγάλων διαδρομών με μέσα μαζικής μεταφοράςΙατρική συμβουλή για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.Πρώτες βοήθειες & ΘεραπείαΑρχικά, η απομάκρυνσή από τον ήλιο είναι το σημαντικότερο.Ο πάσχων από ηλίαση πρέπει να παραμένει σε δροσερό μέρος, να απαλλαχθεί από στενά ρούχα, να πιεί υγρά (χωρίς ζάχαρη) και να λάβει αντιπυρετικά σε περίπτωση πυρετού. Συνήθως η τοποθέτηση κρύας κομπρέσας στον αυχένα βοηθάει στην πτώση της θερμοκρασίας.Ένα δροσερό μπάνιο και ενυδάτωση με αλατόνερο (ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι σε ένα λίτρο νερό) βοηθούν τη διατήρηση των υγρών και ηλεκτρολυτών (γιατί λόγω του ιδρώτα φεύγει το αλάτι από το σώμα).Μην δίνετε υγρά εάν το άτομο κάνει εμετό ή εάν έχει ναυτία, υπνηλία, μειωμένη εγρήγορση.Είναι προτιμότερο στις περιπτώσεις αυτές να αναζητούμε ιατρική βοήθεια.Στη περίπτωση της θερμοπληξίας ο ασθενής είναι σοβαρά πάσχων και πρέπει άμεσα να μεταφέρεται σε νοσηλευτικό ίδρυμα, όπου γίνεται θεραπεία με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και εντατική παρακολούθηση των ζωτικών παραμέτρων. Κατά τη μεταφορά καλό είναι να δημιουργείται ψυχρό περιβάλλον (ανεμιστήρας, κλιματιστικό, παγωμένες κομπρέσες).- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λάρισα: Πρώτες εικόνες από το άγριο έγκλημα στη Σωτηρίτσα – Νεκρή 43χρονη – Την πυροβόλησε με 8 σφαίρες ο σύζυγός της
- Πρόεδρος Σωτηρίτσας για την δολοφονία στην Λάρισα: Ταξίδεψε από την Αθήνα για να την σκοτώσει
- Πώς προκαλείται η μυοκαρδίτιδα μετά τη χορήγηση mRNA εμβολίου. Έλληνες επιστήμονες εξηγούν
- Εμβόλια – Πόσο ασφαλής είναι η τεχνολογία mRNA – Τι δείχνουν οι μελέτες
- Άγριος ξυλοδαρμός 16χρονου στα Χανιά: Τον έδεσαν και τον έδειραν με ζώνη
- Καιρός - Καύσωνας: Ο Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί για ζέστη μέχρι τα μέσα Αυγούστου
- Θεσσαλονίκη: Το ωτοστόπ του τρόμου – Οι εφιαλτικές στιγμές 27χρονου
- My health: Το νέο ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας με πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό
- ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμα περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη ν’ αποδοκιμάσει την κ. Συρεγγέλα
- Σοκ στη Λάρισα: Δολοφόνησε την γυναίκα του μέσα στο μαγαζί του αδερφού της
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
![Ηλίαση,iliasi](https://images32.inewsgr.com/4211/42112693/iliasi-sybtomata-poso-krataei-pos-antimetopizetai-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Ηλίαση συμπτώματα πόσο κρατάει: Πώς αντιμετωπίζεται
- Λάρισα φονικό: Νέα γυναικοκτονία σοκάρει τη χώρα
- Ταξίδι σε νησιά self test: Υποχρεωτικό για την επιστροφή- Αυστηροί έλεγχοι
- Ιακωβίδης άρση βαρών: Επέστρεψε στην Ελλάδα
- Δηλώσεις covid Μάϊου 2021 προθεσμία: Παράταση από την ΑΑΔΕ
- Κατώτατος μισθός 2021 – έτη προϋπηρεσίας: Πίνακας δείχνει πώς διαμορφώνεται
- Εξοικονομώ 2021 πότε ξεκινάει: Επιδοτήσεις ενεργειακής αναβάθμισης
- Ανεμβολίαστοι νοσοκομεία – αναστολή εργασίας: “Βόμβα” Χατζηδάκη
- Πώς δείχνουν τα ζώδια ότι είναι ερωτευμένα: Μάθε τον τρόπο
- ΕΝΦΙΑ αντικειμενική αξία: Τι αλλάζει το 2022
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΚΚΕ: Η κυβέρνηση επιστρατεύει την ατομική ευθύνη και για την κατανάλωση ρεύματος
- Ένταξη του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας «Νήσων Περίπλους» στο Μέτρο 19
- Ρένος Χαραλαμπίδης: Ξεσπά για το #metoo – «Αυτοανακηρύχθηκαν μεγάλοι καλλιτέχνες, πρόκειται περί ηλιθίων» (Video)
- ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα γυναικοκτονία στη Λάρισα: Πρωτοφανής έξαρση της έμφυλης βίας
- Καταγράφεται κάμψη στην πορεία των εμβολιασμών
- Σιμόν Μπάιλς: Από την αποχώρηση και την κατάθλιψη στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων
- Big Brother- Τότε θα κάνει πρεμιέρα ο νέος κύκλος
- «Να πάει πάγκο ο Τζολάκης – Μεταγραφές χωρίς τα 20 εκατομμύρια ο Ολυμπιακός»
- My Health: Στον αέρα η εφαρμογή που δίνει πρόσβαση σε συνταγές, παραπεμπτικά και βεβαιώσεις από το κινητό
- Νέα "βραχιολάκια" στη Δυτική Ελλάδα