Ήρωες του 1940 γνωστοί Έλληνες ποδοσφαιριστές

Το Ελληνικό Ποδόσφαιρο πρωταγωνίστησε και στον πόλεμο του 1940. Διεθνείς ποδοσφαιριστές των ομάδων μας που εκείνη την εποχή ήταν στην κορυφή, άφησαν την στρογγυλή θεά, την μπάλα και ντύθηκαν στο χακί για να υπερασπιστούν την πατρίδα. Πήραν το όπλο και ανέβηκαν στα βουνά στην πρώτη γραμμή για να πουν το δίκιο τους όχι. Έτσι γνωστοί παίκτες πολέμησαν στα βουνά της Αλβανίας. Έδωσαν μάχες σώμα με σώμα και νίκησαν. Πολέμησαν με όλες τους τις δυνάμεις, ο επιθετικός του Παναθηναϊκού Μίμης

Πιερράκος. Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Αχιλλέας Γραμματικόπουλος. Οι άσοι του ΠΑΟΚ Νίκος Σωτηριάδης και Γιώργος Βατίκης. Ο οπισθοφύλακας του Εθνικού Πειραιά Μήτσος Αϊντούκοβιτς. Πρέπει να τονίσω πως εκτός από τον Γραμματικόπουλο του Ολυμπιακού, οι υπόλοιποι δεν επέστρεψαν από το μέτωπο. Θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας. Την είδηση του θανάτου του διεθνή άσου και σκόρερ του Παναθηναϊκού Μίμη Πιερράκου που έπεσε στη μάχη του Πόγραδετς το Δεκέμβριο του 1940, μετέφερε ο πρώτος, ο καλύτερος, ο κορυφαίος τερματοφύλακας της Ελλάδος και του Ολυμπιακού ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος. Να προσθέσω πως αμέτρητοι, δεκάδες ήταν οι αθλητές που επέστρεψαν τραυματίες από το μέτωπο. Όπως ο Παπαντωνίου, ο Ξένος, ο Αποστολίδης, ο Κοντογιάννης του Παναθηναϊκού. Ο Καζαντζόγλου του Αττικού, ο Μακράκης του Εθνικού, οι Χατζησταυρίδης, Βαβάνης της ΑΕΚ. Και ο Γρηγοράκος και Λ. Ανδριανόπουλος του Ολυμπιακού.

γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Εκείνη την εποχή μάλιστα η ΕΠΟ και ο ΣΕΓΑΣ που είχαν την αρμοδιότητα στο σύνολο των αθλημάτων, έβαλαν λουκέτο. Ήταν Απρίλιος του 1941. Και οι ορδές του Χίτλερ εισέβαλαν στη χώρα. «Το κράτος αρωγός στους θριάμβους, την κρίσιμη στιγμή εξαφανίστηκε. Οι τραυματισμένοι και οι ασθενείς αθλητές, αφέθηκαν στη μοίρα τους. Η πείνα και η φυματίωση θέριζαν. Αθλητές έβγαζαν στο σφυρί τα έπαθλά τους για ένα κομμάτι ψωμί», όπως γράφει ο ιστορικός! Τότε κάποιοι αθλητές από τους κορυφαίους στα Βαλκάνια «ανέλαβαν την ευθύνη να κρατήσουν ζωντανούς τους συναθλητές τους και φυσικά να ανεβάσουν το φρόνημα του λαού για αντίσταση». Έτσι ίδρυσαν την «Ενωση Ελλήνων Αθλητών». Πρόεδρος ανάλαβε εξελέγη για την ακρίβεια ο Ρένος Φραγκούδης. Αντιπρόεδρος ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Και γενικός γραμματέας ο Ηλίας Μισαηλίδης. Να υπογραμμίσω πως αρχικά η έδρα της Ενωσης ήταν το Παναθηναϊκό Στάδιο και στη συνέχεια το ζαχαροπλαστείο Σκυλογιάννη στη διασταύρωση των οδών Μπενάκη και Σόλωνος. Είναι γεγονός πως η Ένωση έδωσε τον δικό της αγώνα. Έτσι οργάνωσε δεκάδες δραστηριότητες όλων των αθλημάτων αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν οι γνωστοί καλλιτέχνες όπως η Βέμπο, η Νέζερ, η Βασιλειάδου, ο Τραϊφόρος, ο Κωνσταντάρας, η Ρένα Ντορ, ο Αυλωνίτης, ο Καμπάνης, ο Κυριακός και πολλοί άλλοι. Και φυσικά όλα τα έσοδα πήγαιναν για συσσίτια και την ενίσχυση αθλητών.

Ένα άλλο γεγονός που έγραψε ιστορία στον πόλεμο του ‘40 ήταν αυτό που συνέβη το 1942 λίγο πριν την διεξαγωγή ενός φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα τα έσοδα του οποίου θα πήγαιναν αυτή την φορά όχι στα νοσοκομεία για την φροντίδα των Ελλήνων στρατιωτών, αλλά για το νοσοκομείο «Σωτηρία»! Στο φιλικό αγώνα αντίπαλοι θα ήταν ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ. Ο αγώνας θα γινόταν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Για τον αγώνα έμαθαν και οι γερμανικές δυνάμεις. Και όπως γράφει ο ιστορικός, «αποφάσισαν να στείλουν δικό τους διαιτητή, έναν Αυστριακό αξιωματικό. Το γεγονός αυτό φυσικά εξόργισε τους Έλληνες αλλά και τους περίπου 15.000 θεατές στις εξέδρες»! Μάλιστα οι δύο αρχηγοί των ομάδων, ο Κρητικός του Παναθηναϊκού και ο Μαρόπουλος της ΑΕΚ, αποφάσισαν να βγουν στον αγωνιστικό χώρο. Είχαν αποφασίσει να μην κάνουν σέντρα στον αγώνα. Βέβαια οι δυο αρχηγοί, αφού είχαν ενημερώσει τους συμπαίκτες τους, ανέβηκαν στις εξέδρες και προσπάθησαν να μεταφέρουν στον κόσμο τι ακριβώς είχε συμβεί! Στο σημείο αυτό οι φίλαθλοι εξαγριωμένοι άρχισαν τα επεισόδια, σπάζοντας τα πάντα. «Ο κόσμος μεταφέρθηκε εκτός σταδίου και με πορεία κινήθηκε προς την πλατεία της Ομονοίας, όπου επενέβησαν οι γερμανικές δυνάμεις. Τα έσοδα φυσικά από τα εισιτήρια που είχαν ήδη «κλαπεί», δεν έφτασαν ποτέ στο νοσοκομείο «Σωτηρία»!

Στον πόλεμο του 1940 πολλές δεκάδες ποδοσφαιριστών αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και ανεξαρτησία της πατρίδας. Συγκεκριμένα ο ιστορικός της εποχής υπογραμμίζει. «Ο Σπύρος Κοντούλης της ΑΕΚ γαζώθηκε από τους Γερμανούς όταν πήδηξε από το καμιόνι που τον πήγαινε για εκτέλεση. Ο Σπύρος Υποφάντης του Παναθηναϊκού έχασε το αριστερό του πόδι από όλμο που έσκασε κοντά στο σπίτι του σκοτώνοντας την αδερφή, τον γαμπρό και τον ανιψιό του. Ο πρόεδρος του Άρη Μάνθος Ματθαίου έπεσε νεκρός στον πρώτο βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς. Κι ο Νίκος Γόδας του Ολυμπιακού με τον Ανδρέα Μουράτη της Προοδευτικής, υπερασπίστηκαν το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι, που σχεδίαζαν να ανατινάξουν οι Γερμανοί κατά την υποχώρηση»!

Το Ελληνικό Ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός προσέφεραν πολλά στον αγώνα του όχι!

Keywords
Τυχαία Θέματα