“Καλύτερος”, από την Ευτυχία Παπούλια

Από την Ευτυχία ΠαπούλιαΚοινωνιολόγοςΤο θεατρικό έργο ήταν επιτυχία.Το κοινό του ήταν αποτυχία.Όσκαρ Ουάιλντ

“Μεγάλωσα σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης και έρχομαι αντιμέτωπη με τον ρατσισμό όλη μου την ζωή. Πράγματι, ακόμα και σήμερα, σε αυτή την απίστευτα μοντέρνα εποχή μας, υπάρχει ένα έλλειμμα διαφορετικότητας… Όμως αποφάσισα από πολύ νωρίς να μην επιτρέπω

σε άλλους να με ορίζουν και να μην αφήνω αυτό το έλλειμμα να στέκεται εμπόδιο στην πορεία μου… Βλέπω τον ρατσισμό σαν μια άλλη δυσκολία, πρόκληση, που πρέπει να ξεπεράσω”. Αυτά είπε, ανάμεσα σ’ άλλα, η καλλιτέχνης του κλασσικού τραγουδιού Μαρισόλ Μοντάλβο, η οποία σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους της βρίσκεται… στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Η Μοντάλβο, βρέθηκε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα για μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής, αφιερωμένη στα παιδιά που πλήττονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πρωτότοκο παιδί η ίδια μιας φτωχής οκταμελούς οικογένειας, επέλεξε αυτό το είδος Τέχνης που συνήθως προϋποθέτει περιβάλλον με μουσικές καταβολές αλλά και οικονομική δυνατότητα απαραίτητη για να σπουδάσει κανείς ένα τόσο υψηλών απαιτήσεων είδος μουσικής.

Οι… ασύμβατοι

Πολλοί νέοι που φιλοδοξούν να κάνουν καριέρα σε δραστηριότητες που μοιάζουν ασύμβατοι με το κοινωνικό τους επίπεδο ή ακόμη και τις οικονομικές τους δυνατότητες, κατανικώντας τα εμπόδια και τις δυσκολίες, αν δεν διαθέτουν ισχυρή θέληση να προχωρήσουν στην κατάκτηση των στόχων τους, τα παρατάνε απογοητευμένοι, αηδιασμένοι πολλές φορές, νικημένοι οχι απ’ τις συνθήκες αλλά απ’ τον ίδιο τον εαυτό τους. Γιατί τα εμπόδια, τα αναχώματα που μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε δεν είναι έξω απο μας, αλλά μέσα μας. Πολλές φορές τα επινοούμε, τα υποβάλλουμε στον εαυτό μας αν και η παράκαμψή τους είναι πολύ πιο εύκολη απ’ ότι πιστεύουμε.

Ρατσισμός

Ο ρατσισμός, για παράδειγμα, δεν είναι ενα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με εναν νόμο. Πολλές φορές είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα, αφορά σε κοινωνικές συμπεριφορές ανθρώπων μεταξύ τους ασχέτως χρώματος, θρησκείας ή χώρας προέλευσης. Και εχει σημασία που η καταξιωμένη αυτή καλλιτέχνης της Όπερας Μαρισόλ Μοντάλβο, αναγνώρισε τον ρατσισμό ως το τελευταίο της πρόβλημα που ομως πρέπει ν’ αντιμετωπίσει μόνη της. Πόσο εύκολο όμως είναι αυτό και πώς μπορεί να γίνει σε πρακτικό επίπεδο;

Την απάντηση σ’ αυτό έδωσε ένας ιστορικός τραγουδιστής και ηθοποιός του περασμένου αιώνα, παιδί μεταναστών κι αυτός, ο Φράνκ Σινάτρα. Όταν τον ρώτησαν πώς αντιδρά στον ρατσισμό που δείχνουν οι ντόπιοι κάτοικοι της περιοχής του, απάντησε με αφοπλιστικό τρόπο: “Απλά προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος απ’ αυτούς”.

Ο δρόμος προς την επιτυχία

Σίγουρα ο δρόμος προς την επιτυχία δεν είναι πάντα χωρίς δυσκολίες, οι οποίες ειναι διαφορετικές για κάθε στόχο. Στον χώρο της επιστήμης που απαιτείται εξαντλητική μελέτη, έρευνα, φροντιστήρια, ειναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια οικονομική άνεση ώστε να μην αναγκάζεται κάποιος να εργάζεται για να εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο όταν κάποιος επιδιώκει στόχους που περιβάλλονται με περισσότερη κοινωνική αίγλη, κερδίζουν δόξα και εύκολο χρήμα, όπως ο χώρος του θεάτρου, της τηλεόρασης αλλά και του αθλητισμού, οπου για να προχωρήσει κάποιος χρειάζεται ενας ‘μεσάζων’, ένας μάνατζερ, ενας θιασάρχης ένας καναλάρχης. Οι οποίοι μεσάζοντες έχουν την δυνατότητα να προωθήσουν ή να αποθαρρύνουν κάποιον νέο, ανάλογα με τις αντιστάσεις που θα επιδείξει σε ηθικά διλλήματα και προκλήσεις τις οποίες δεν είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει. Βέβαια ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν κάποιος διαθέτει τις ικανότητες, χωρίς αμφιβολία θα φτάσει πολύ ψηλά.

Αναχώματα

Ωστόσο, όλα αυτά τα εμπόδια που παρεμβάλλονται στην πορεία για την κατάκτηση των στόχων μας είτε είναι πρακτικά είτε ηθικά, δεν θα πρέπει να θεωρούνται αναχώματα και να αποθαρρύνουν αλλά, όπως η Μαρισόλ Μοντάλβο, ως προβλήματα που η διαχείρισή τους είναι αποκλειστικά ευθύνη και υποχρέωση του καθένα προσωπικά και δεν αντιμετωπίζονται με τις διώξεις εναντίον αυτών που τα προκαλούν.

Οι άνθρωποι αυτοί σε όλους τους χώρους, που σήμερα διώκονται και διασύρονται πριν τις οριστικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης σίγουρα, ολοι τους, διαθέτουν κάποιο μικρό, ίσως, σημαντικό όμως κομμάτι ανθρωπιάς και ορθής κρίσης που υπερβαίνει τα όποια ‘πάθη’ τους και δεν μένουν ασυγκίνητοι μπροστά σε νέους που ζητούν την βοήθειά τους όταν αυτοί οι νέοι στείλουν το μήνυμα πως δεν είναι διατεθειμένοι να ενδώσουν σε προκλήσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές τους.

Παράλληλα όμως, οι νέοι που θα βρεθούν μπροστά σε τέτοια διλλήματα θα πρέπει να διαθέτουν ουσιαστικά προσόντα όπως ήθος, κοινωνική συμπεριφορά, για να κερδίσουν την αγάπη, και την εκτίμηση όλων όσων χρειάζονται, ταλέντο αλλά κυρίως ισχυρή θέληση να πετύχουν τον στόχο τους…

Photo: Marisol Montalvo
Keywords
Τυχαία Θέματα
“Καλύτερος”, Ευτυχία Παπούλια,“kalyteros”, eftychia papoulia