Καταγγελίες για κέντρα βασανισμού στη Συρία

Δεν θα επιτρέψει η ένταση ανάμεσα σε Συρία και Τουρκία να μετατραπεί σε πόλεμο δήλωσε ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, σε πρόσφατη συνέντευξη του σε τουρκική εφημερίδα, προσθέτοντας πως θα ευχόταν οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις να μην είχαν καταρρίψει το τουρκικό αεροσκάφος.

«Μάθαμε ότι το αεροσκάφος ανήκε στην Τουρκία μετά την κατάρριψή του. Εκατό τοις εκατό λέω ''μακάρι να μην το είχαμε καταρρίψει''», αναφέρει στην εφημερίδα Cumhuriyet.

Καταγγελίες για 27 κέντρα βασανισμού

Εν τω μεταξύ σοκάρουν τα στοιχεία που φέρνει στο φως

της δημοσιότητας έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch, σύμφωνα με την οποία οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας λειτουργούν κέντρα βασανισμού σε ολόκληρη τη χώρα.

Η οργάνωση έχει εντοπίσει 27 κέντρα κράτησης τα οποία χρησιμοποιούνται από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Στην έκθεση της οργάνωσης περιλαμβάνονται περισσότερες από 200 καταγγελίες ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι κρατήθηκαν και βασανίσθηκαν στα κέντρα αυτά.

Η έκθεση αναφέρει πως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν από τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, το Διευθυντήριο Πολιτικής Ασφαλείας, το Διευθυντήριο Γενικών Πληροφοριών, και το Διευθυντήριο Πληροφοριών της Αεροπορίας.

Περισσότερες από 20 μέθοδοι βασανισμού έχουν καταγραφεί, που παραπέμπουν «σαφώς σε άσκηση κρατικής πολιτικής βασανιστηρίων και κακοποιήσεων και κατά συνέπεια συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η Human Rights Watch απευθύνει έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να απευθυνθεί για το θέμα της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και να προσαρμόσει το καθεστώς των κυρώσεων στους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τις κακοποιήσεις.

«Οι διαστάσεις και η απανθρωπιά αυτού του δικτύου των κέντρων βασανιστηρίων είναι πραγματικά φρικιαστικές», δήλωσε ο Ολε Σόλβανγκ, ερευνητής της οργάνωσης και πρόσθεσε ότι «η Ρωσία δεν πρέπει να κρατήσει χέρι προστασίας πάνω από τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι γι΄αυτό».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό, η προσφυγή το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το ζήτημα της Συρίας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, δεδομένου πως η Ρωσία και η Κίνα, σύμμαχοι της Συρίας, έχουν προβάλει δύο φορές βέτο κατά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία.

πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα