Κατάπαυση πυρός Ουκρανία: Αναβάλλεται λόγω βομβαρδισμών

Στα λόγια φαίνεται πως έμεινε η κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη, καθώς όπως λένε οι ουκρανικές αρχές της πόλης, δεν μπόρεσε να εξασφαλιστεί ασφαλής ανθρωπιστικός διάδρομος διαφυγής για τους αμάχους αφού τα ρωσικά στρατεύματα συνέχιζαν τους βομβαρδισμούς. Συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης είπε ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να βομβαρδίζονται καθώς προσπαθούν να φύγουν από την πόλη. Ο αντιδήμαρχος Σεργκέι Ορλόφ δήλωσε στο BBC News: «Στην αρχή οι δικοί μας είπαν ότι οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν για λίγο,

αλλά μετά συνεχίζονται και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σκληρό πυροβολικό και ρουκέτες για να βομβαρδίσουν τη Μαριούπολη. Ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος».

Ο Ορλόφ είπε ότι οι αρχές στην πόλη έλαβαν πληροφορίες ότι διεξάγονται μάχες «στον δρόμο προς τη Ζαπορίζια», καθιστώντας την επικίνδυνη. «Κατανοούμε ότι [η κατάπαυση του πυρός] δεν ήταν αληθινή από τη ρωσική πλευρά και συνεχίζουν να καταστρέφουν τη Μαριούπολη. Αποφασίσαμε να μεταφέρουμε τους πολίτες μας πίσω γιατί δεν είναι ασφαλές να είσαι στους δρόμους». Είπε ότι ο βομβαρδισμός της πόλης και οι μάχες στο δρόμο προς τη Ζαπορίζια καθιστούν «αδύνατη την εκκένωση των ανθρώπων».

Νέο μήνυμα Ζελένσκι

Νεο μήνυμα προς τον λαό της Ουκρανίας έστειλε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους. Ο Ζελένσκι για ακόμη μια φορά ζήτησε από τη Δύση να εμπλακεί πιο ενεργά στον πόλεμο της Ουκρανίας επιβάλλοντας απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη χώρα. Δεν έκρυψε πάντως την αισιοδοξία του ότι οι πρόσφυγες θα μπορούν να επιστρέψουν σύντομα στη χώρα: «Είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα μπορέσουμε να πούμε στους ανθρώπους μας να γυρίσουν πίσω. Γυρίστε πίσω από την Πολωνία, την Ρουμανία, την Σλοβακία και τις άλλες χώρες. Γυρίστε πίσω γιατί δεν υπάρχει πια απειλή» είπε ο Ζελένσκι.

«Καταφέραμε να πετύχουμε μια συμφωνία για την παροχή βοήθειας στις πόλεις της Ουκρανίας που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα, για τη διάσωση παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων. Να παρέχουμε φάρμακα και τρόφιμα σε όσους μένουν εκεί σε αυτά τα μέρη. Όσοι άνθρωποι επιθυμούν να φύγουν από αυτά τα μέρη, θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν τώρα χρησιμοποιώντας τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αλλά όσοι μπορούν να συνεχίσουν να πολεμούν να μείνουν.

Κάνουμε ό,τι μπορούμε από την πλευρά μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η συμφωνία θα λειτουργήσει, όσον αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και θα δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μας με τη Ρωσία». Ο Ζελένσκι έστειλε μάλιστα και απευθείας μήνυμα στις ΗΠΑ, λέγοντας τι άλλο χρειάζεται για να πειστεί ο Τζο Μπάιντεν για να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Υποστήριξε ότι το 74% των Αμερικανών συμφωνεί ότι αυτό είναι απαραίτητο. Δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί στις προσπάθειες της Πολωνίας, η οποία έχει δεχθεί περισσότερους από 600.000 πρόσφυγες από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

“Ο ρωσικός στρατός δείχνει τη δειλή και τρομοκρατική του φύση”

Σήμερα το πρωί ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ σε ανάρτησή του στο Facebook παραδέχθηκε ότι οι Ρώσοι έχουν σημειώσει προόδους σε πολλές κατευθύνσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ελέγχουν “ένα μικρό κομμάτι” της χώρας και προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί μαχητές “τους απωθούν”. “Ο ‘μεγάλος’ στρατός δείχνει την πραγματική, δειλή και τρομοκρατική του φύση, ικανή να επιτεθεί σε αμάχους –γυναίκες, παιδιά, άοπλους πολίτες”, αλλά “ο εχθρός θα απαντήσει για κάθε ζωή που θα χαθεί, για κάθε δάκρυ που θα προκληθεί”, τόνισε ο Ρέζνικοφ. Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος εξακολουθεί να βομβαρδίζει τα περίχωρα του Κιέβου, κυρίως τα βορειοδυτικά και τα ανατολικά, ανακοίνωσε ότι οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ελέγχουν έξι πόλεις στην επαρχία Ντονέτσκ. Οι ρωσικές δυνάμεις αναφέρουν ότι έχουν σημειώσει προόδους και στον νότο, καταλαμβάνοντας δέκα χωριά και περιοχές.

Μεταξύ της Μαριούπολης και του Κιέβου ο ρωσικός στρατός ελέγχει από χθες Παρασκευή το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, όπου από τα πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού προκλήθηκε πυρκαγιά. Η Μόσχα από την πλευρά της κατηγόρησε “ομάδες Ουκρανών δολιοφθορέων με τη συμμετοχή μισθοφόρων” για την πυρκαγιά αυτή. Οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν ότι “θα επιβάλλουν νέες αυστηρές κυρώσεις σε απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα”.

Αν και υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο “να τερματιστεί” αυτή η σύγκρουση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η Συμμαχία δεν μπορεί να απαντήσει στο αίτημα του Κιέβου να δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Αυτό θα σήμαινε “να στείλουμε αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στον ουκρανικό εναέριο χώρο” για να “καταρρίψουμε ρωσικά αεροσκάφη” και με αυτό τον τρόπο “θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε μια ευρεία σύρραξη”, σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατάπαυση, Ουκρανία, Αναβάλλεται,katapafsi, oukrania, anavalletai