Κλιματική κρίση: Οι επιστήμονες προβλέπουν πως η Αρκτική θα μείνει χωρίς πάγο σε τρία χρόνια

Ο Αρκτικός Ωκεανός χάνει σχεδόν 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου κάθε χρόνο. Την περασμένη χρονιά, το στρώμα πάγου της Αρκτικής έφτασε σε ιστορικό χαμηλό, ενώ τα τέσσερα μεγάλα χαμηλά έχουν σημειωθεί όλα τον συγκεκριμένο αιώνα. Τώρα, νέα μελέτη προειδοποιεί ότι η Αρκτική θα μπορούσε να μείνει χωρίς πάγο σε μόλις τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει,

πως ήδη από το 2027 οι πάγοι στην Αρκτική μπορεί να έχουν λιώσει, επηρεάζοντας σημαντικά το οικοσύστημα και το κλίμα της Γης. Πρακτικά, με βάση την έρευνα, η Αρκτική δεν θα μείνει χωρίς καθόλου πάγο, αλλά θα υπάρξει «μια μέρα χωρίς πάγο», την οποία και οι επιστήμονες χρησιμοποιηθούν για να αναφερθούν στην ιστορική στιγμή, κατά την οποία η έκταση των πάγων της Αρκτικής θα πέσει κάτω από 1 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα. Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε υπολογιστικά μοντέλα ώστε να προβλέψει το γεγονός.

Η συν-συγγραφέας της έρευνας, Αλεξάνδρα Τζαν, η οποία είναι και κλιματολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Boulder, στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι «η πρώτη μέρα χωρίς πάγο στην Αρκτική δεν θα αλλάξει δραματικά τα πράγματα. Θα δείξει όμως ότι έχουμε αλλάξει ριζικά ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος στον Αρκτικό Ωκεανό, που είναι ότι καλύπτεται από θαλάσσιο πάγο και χιόνι όλο το χρόνο». Η ίδια, πρόσθεσε ότι ο πάγος της Αρκτικής εξαφανίζεται με απίστευτη ταχύτητα, η οποία ξεπερνάει το 12% κάθε δεκαετία.

Στην έρευνα, προστίθεται πως αυτό που δεν θα αλλάξει είναι η στάθμη της θάλασσας. Οι υδάτινες μάζες της Αρκτικής είναι πάντα οι ίδιες, είτε είναι κυρίως παγωμένες είτε αποψυγμένες. Όμως, το γεγονός ότι η Αρκτική θα είναι χωρίς πάγο για όλο και περισσότερες ημέρες τα επόμενα χρόνια θα έχει πολλές σοβαρές συνέπειες, κάποιες περιφερειακές, κάποιες παγκόσμιες. Μία εξ αυτών, θα είναι ότι η αυξημένη ποσότητα υγρού νερού θα αυξήσει την περιφερειακή αύξηση της θερμοκρασίας, καθώς το σκούρο μπλε απορροφά περισσότερη ακτινοβολία, θερμότητα από τον πάγο, ο οποίος έχει το μεγαλύτερο φαινόμενο albedo (την ανάκλαση της ακτινοβολίας) μετά το φρεσκοπεσμένο χιόνι.

Πάντως, οι προηγούμενες προβλέψεις για τους πάγους της Αρκτικής επικεντρώνονταν στο πότε ο ωκεανός δεν θα έχει πάγο για έναν ολόκληρο μήνα και έλεγαν ότι θα ήταν τη δεκαετία του 2030. Η Δρ. Σελίν Οζέ συν-συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, δήλωσε: «Επειδή η πρώτη ημέρα χωρίς πάγο είναι πιθανό να συμβεί νωρίτερα από τον πρώτο μήνα χωρίς πάγο, θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ποια γεγονότα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο λιώσιμο όλων των θαλάσσιων πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό».

Keywords
Τυχαία Θέματα