Κλοιός ασφαλείας και… άδεια γήπεδα υπό τον φόβο της τρομοκρατίας

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Σωτήρη Τριανταφύλλου

Σε αστυνομικό και στρατιωτικό κλοιό θα βρίσκεται η Γαλλία για τον επόμενο μήνα για τη διεξαγωγή του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (10 Ιουνίου-10 Ιουλίου).

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλησαν το Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του 2015 (ένας εκ των στόχων ήταν και το Stade de France), αλλά και αυτές που ακολούθησαν στις Βρυξέλλες, έχουν θέσει τη χώρα

σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού. Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε προ ημερών για τρίτη φορά την παράταση της κατάστασης του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, που έχει επιβληθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις έως τα τέλη Ιουλίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Euro 2016.

Η νέα παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης γίνεται σε ένα τεταμένο κοινωνικό πλαίσιο στη Γαλλία, με κινητοποιήσεις στους δρόμους εδώ και δύο μήνες που έχουν σημαδευτεί από βία, κατά ενός κυβερνητικού νομοσχεδίου για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Τα μέτρα αναμένεται να είναι τόσο αυστηρά, που υπάρχουν φόβοι μέχρι και για την πιθανότητα να μην μπορούν κάποιοι φίλαθλοι να φθάνουν εγκαίρως στα γήπεδα τις ώρες διεξαγωγής των αγώνων

Οι γαλλικές αρχές αναμένουν περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες για το Euro 2016, με αποτέλεσμα τα μέτρα που λαμβάνονται να είναι πρωτοφανή και τα οποία δεν θα έχουν ληφθεί ποτέ στο παρελθόν σε αθλητική διοργάνωση. Τα μέτρα αναμένεται να είναι τόσο αυστηρά που υπάρχουν φόβοι μέχρι και για την πιθανότητα να μην μπορούν κάποιοι φίλαθλοι να φθάνουν εγκαίρως στα γήπεδα τις ώρες διεξαγωγής των αγώνων και εξ αυτού του λόγου να παρατηρηθεί μέχρι και το φαινόμενο των άδειων κερκίδων.

Τα γήπεδα και οι περιβάλλοντες χώροι αυτών θα μετατραπούν σε φρούρια και οι φίλαθλοι θα πρέπει να έχουν πολύ μεγάλη υπομονή για να εισέλθουν εντός και να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια. Θα γίνονται σχολαστικοί σωματικοί έλεγχοι, τα γήπεδα θα περιφράσσονται, θα χρησιμοποιηθούν ανιχνευτές μετάλλων, ακόμη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Την τήρηση των μέτρων θα αναλάβουν περίπου 100.000 αστυνομικοί, στους οποίους απαγορεύθηκε να πάρουν άδεια πριν και στη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ενώ πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και 10.000 ιδιωτικοί υπάλληλοι ασφαλείας. Σε φρούρια θα μετατραπούν και τα προπονητικά κέντρα των ομάδων, αλλά και τα ξενοδοχεία των αποστολών, τα οποία θα φυλάσσονται από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίες, ενώ στα μέτρα ασφαλείας θα συνδράμει όπου και όταν χρειαστεί και ο στρατός. Ειδικά μέτρα θα ληφθούν και στις Fan Zones, εκεί όπου συνήθως υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση κόσμου και θεωρούνται πιθανοί τρομοκρατικοί στόχοι.

Επίσης μεγάλη προσοχή θα δοθεί και στο δίκτυο μεταφορών. Αεροδρόμια, σταθμοί του τρένου και του μετρό θα έχουν κατακόρυφη αύξηση της κίνησης τις ημέρες του Euro, με αποτέλεσμα τα μέτρα ασφαλείας να είναι και εκεί πολύ αυστηρά. Ειδικά το δίκτυο μεταφορών θεωρείται από τους πιθανούς τρομοκρατικούς στόχους και οι γαλλικές αρχές εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν στη διάρκεια της διοργάνωσης, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκύψει.

Ο ISIS ετοίμαζε επίθεση στο Euro

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των γαλλικών ΜΜΕ τους προηγούμενους μήνες, οι τζιχαντιστές του ISIS που χτύπησαν το Παρίσι και τις Βρυξέλλες ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα και στη διάρκεια του Euro 2016. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Liberation» στις 11 Απριλίου, ο συλληφθείς τρομοκράτης Μοχάμεντ Αμπρινί αποκάλυψε στους αστυνομικούς ότι αυτός ήταν ο βασικός τους στόχος, δηλαδή επίθεση στη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αλλά τα σχέδιά τους άλλαξαν μετά τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ από τις αρχές.

Παρά τα όποια μέτρα, ωστόσο, τα χτυπήματα στο Παρίσι, αλλά και στις Βρυξέλλες και οι φόβοι και οι πληροφορίες για νέες επιθέσεις είναι λογικό να εντείνουν την ανησυχία που υπάρχει και κάνουν αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα να διεξάγεται υπό ένα πέπλο τρομοκρατίας.

Το άρθρο Κλοιός ασφαλείας και… άδεια γήπεδα υπό τον φόβο της τρομοκρατίας εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα