Κοντά στα «ξερά» καίει και τα «χλωρά» η εφορία

Την ώρα που κανένας, μάλλον, δεν διαφωνεί ως προς τη μέγιστη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει η εφορία και οι οικονομικές υπηρεσίες για να εντοπίσουν μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου αλλά και των ιδιωτών και την ώρα που φαίνεται κάτι να γίνεται, επίσημα τουλάχιστον τέτοιες είναι οι προθέσεις όταν σωστά θα κατάσχονται χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα από τραπεζικές θυρίδες σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ και μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων άνω των 300.000 ευρώ, την ίδια ώρα προχωράνε και οι κατασχέσεις μισθών και καταθέσεων, χωρίς κανένα όριο οφειλής…

Έτσι χωρίς καμία προειδοποίηση

των φορολογουμένων, θα μπορεί να προχωρά η εφορία για οφειλές προς το Δημόσιο. Η κατάσχεση καταθέσεων θα μπορεί να γίνει πριν τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής των χρεών εάν κρίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος μη εξόφλησης.

Οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να επιβάλουν συντηρητική κατάσχεση όχι μόνο των καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και των χρημάτων και πολύτιμων αντικειμένων που υπάρχουν στις τραπεζικές θυρίδες φορολογουμένων ή επιχειρήσεων, όταν διαπιστώνεται φοροδιαφυγή πάνω από 150.000 ευρώ ή μη έκδοση φορολογικών στοιχείων άνω των 300.000 ευρώ.

Τα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, περιλαμβάνονται σε διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει την κατάσχεση καταθέσεων των οφειλετών ακόμη και πριν τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής των οφειλών τους στην περίπτωση που η εφορία κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος μη εξόφλησής τους.

Για το υπουργείο η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας.

Ήδη τέθηκε σε λειτουργία και το σύστημα ηλεκτρονικών κατασχέσεων, βάσει του οποίου οι τράπεζες υποχρεούνται εντός 10 ημερών να κατάσχουν και να αποστέλλουν στο υπουργείο Οικονομικών το ποσό της κατάσχεσης οφειλετών του δημοσίου, ύστερα από σχετικό αίτημα των ΔΟΥ.

Στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι να καταστεί αποτελεσματικότερη η πολιτική είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που ανέρχονται συνολικά σε 62 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι τα 15 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να εισπραχθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα