Κοροναϊός – Ελλάδα: Τι λέει ο ΕΟΔΥ – Τα μέτρα που θα ληφθούν σε αεροδρόμια, λιμάνια, νοσοκομεία
Κοροναϊός – Ελλάδα: Σε επαγρύπνηση βρίσκεται ο ΕΟΔΥ για τον νέο κοροναϊό. «Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα», ανακοίνωσε ο Οργανισμός, μετά από σύσκεψη επιστημόνων με θέμα τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναϊού (2019-nCoV), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Εθνικού
Ο νέος ιός ανήκει στη κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις. Ο ιός έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα από άλλους κοροναϊούς όπως ο ιός MERS-CoV. Στη σύσκεψη έγινε ανασκόπηση των διεθνών δεδομένων σχετικά με τη νόσο καθώς και εκτίμηση κινδύνου για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κρίνεται χαμηλός.
O ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με την νόσο για ενδεχόμενα κρούσματα σε ταξιδιώτες, ενώ έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας και τα νοσοκομεία. Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα.
Τσιόδρας: Έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον κοροναϊό στην ΕλλάδαΟ Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, λέει στο iefimerida.gr ότι «μέχρι στιγμής δεν συστήνονται μέτρα για τους ταξιδιώτες και το εμπόριο, όμως έχουμε στείλει οδηγίες στους γιατρούς και στο αεροδρόμιο. Γι’ αυτόν τον λόγο έγινε η σημερινή συνεδρίαση». Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, «ο ΕΟΔΥ και οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούμε προσεκτικά τα συμπεράσματα που εξάγει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον κοροναϊό στην πατρίδα μας. Επιπλέον, στην Ελλάδα έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τον κοροναϊό καθώς δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Κίνα, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με την Αγγλία, την Ιταλία και τη Γαλλία».
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περίοδος ξεσπάσματος του κοροναϊού θεωρείται ως η χειρότερη χρονική συγκυρία, καθώς οι Κινέζοι γιορτάζουν το νέο έτος, βάσει του κινεζικού ημερολογίου. Αναφορικά με την επικινδυνότητα του κοροναϊού, ο Σωτήρης Τσιόδρας τονίζει ότι «δεν θεωρώ ότι είναι τόσο θανατηφόρος και πως η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι περιορισμένη. Παρά ταύτα, παραμένουμε σε επιφυλακή».
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, στον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής ειδικές οδηγίες για τον κοροναϊό, καθώς αναμένουν, τυχόν, συστάσεις του ΕΟΔΥ. Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συνεδριάσει εκτάκτως για τον νέο κοροναϊό αύριο, Τετάρτη.
Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον κοροναϊόΣύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ, ο νέος κοροναϊός προέρχεται από την οικογένεια των ιών στην οποία ανήκει και -το πάλαι ποτέ φόβητρο- ο Sars. Ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογραμμίζει ότι για όλους όσοι έχουν ταξιδέψει στις χώρες υψηλού κινδύνου πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα προφύλαξης.
Τα μέτρα προφύλαξης από τον νέο κοροναϊό είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα).
Ο ΕΟΔΥ, σε μια πρώτη ανακοίνωσή του για τον κοροναϊό επισήμανε τα εξής:Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Wuhan συνιστάται:
• Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
• Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
• Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
Αν επιστρέφετε από την πόλη Wuhan και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :
• Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
• Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.
• Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.
• Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο παθογόνο σ’ έναν πληθυσμό πυροδοτεί ανησυχία επειδή συνήθως οι άνθρωποι δεν έχουν ανοσία σ’ αυτό και δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια ή συγκεκριμένες θεραπείας. Οι νέοι κοροναϊοί προκαλούν, ωστόσο, ιδιαίτερη ανησυχία επειδή είναι γνωστό ότι προκαλούν περίπλοκες επιδημίες με χιλιάδες κρούσματα, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση του SARS.
Τι είναι ο κοροναϊόςΟι κοροναϊοί είναι μια μεγάλη ομάδα ιών, κοινών μεταξύ ζώων. Ορισμένοι μεταδίδονται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, άλλοι όχι. Η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει το ρόλο που παίζουν οι κοροναϊοί σε περιπτώσεις βαριάς πνευμονίας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) νέοι κοροναϊοί εμφανίζονται περιοδικά σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και αρκετοί κυκλοφορούν μεταξύ ζώων, χωρίς να έχουν επηρεάσει τους ανθρώπους. Έχουν την τάση να μεταλλάσσονται, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύουν μπορεί να αυξηθεί όσο κυκλοφορούν.
Το σημαντικότερο σύμπτωμα των κοροναϊών είναι ο πυρετός, αν και ορισμένοι ασθενείς νιώθουν κόπωση, έχουν ξηρό βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, συνάχι, και πιθανώς πονοκέφαλο, που μπορεί να κρατήσει λίγες μέρες. Όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά, υπάρχει πιθανότητα ο κοροναϊός να προκαλέσει λοίμωξη του κάτω αναπνευστικού, πνευμονία ή βρογχίτιδα. Λίγοι ανθρώπινοι κοροναϊοί, πάντως, είναι γνωστοί ως θανατηφόροι.
Τα συμπτώματα των κοροναϊώνTo Aναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής είναι μια ιογενής αναπνευστική λοίμωξη, που προκαλείται από έναν κοροναϊό που ονομάστηκε Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV) και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Σαουδική Αραβία το 2012. Τρεις με τέσσερις στους 10 ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον MERS κατέληξαν, σύμφωνα με το αμερικανικό CDC.
Το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (SARS) είναι ο άλλος γνωστός κοροναϊός που μπορεί να προκαλέσει ακόμη σοβαρότερα συμπτώματα, από αναπνευστικά προβλήματα μέχρι διάρροια, κόπωση, δυσχέρεια στην αναπνοή, προβλήματα στα νεφρά. Ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς το ποσοστό θνησιμότητας του SARS κυμαινόταν από 0-50% των κρουσμάτων, με τους ηλικιωμένους να είναι πιο ευάλωτοι.
Πώς μεταδίδονται οι κοροναϊοίΟι ιοί μπορούν να μεταδοθούν από την επαφή ανθρώπων με ζώα. Επιστήμονες πιστεύουν ότι το MERS ξεκίνησε από καμήλες σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και το SARS πιθανώς από μοσχογαλές. Όσον αφορά στη μετάδοση των ιών από άνθρωπο σε άνθρωπο, συχνά συμβαίνει όταν κάποιος έλθει σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενούς, το βήχα, το φτάρνισμα ή τη χειραψία, αλλά όλα αυτά εξαρτώνται από το πόσο ιογενής είναι ο ιός.
Οι ιοί μπορεί να μεταδοθούν επίσης αν αγγίξει κάποιος κάτι που είχε αγγίξει προηγουμένως ένας ασθενής και στη συνέχεια αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.
Πόσο διάστημα χρειάζεται για την ταυτοποίηση των ιώνΤο διάστημα αυτό μπορεί να ποικίλλει, αφού στην περίπτωση του HIV χρειάστηκαν χρόνια για να ταυτοποιηθεί ως η αιτία του AIDS. Στην περίπτωση του SARS πολλοί από τους κορυφαίους γιατρούς στην Κίνα πίστευαν αρχικά ότι είχαν να κάνουν με μια πνευμονία, που προκαλούσαν τα χλαμύδια (σεξουαλικώς μεταδιδόμενο βακτήρια). Στην πόλη Βουχάν, από όπου πρωτοξεκίνησε ο νέος κοροναϊός, φιλοξενείται το πρώτο στην Κίνα εργαστήριο βιολογικού περιορισμού, όπου ερευνώνται τα πιο επικίνδυνα παθογόνα του πλανήτη, άρα θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας.
Η αντιμετώπιση των κοροναϊώνΣυγκεκριμένη αγωγή για τους κοροναϊούς δεν υπάρχει. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα εξαφανίζονται από μόνα τους. ΟΙ γιατροί μπορούν να ανακουφίσουν τους πάσχοντες με αναλγητικά ή αντιπυρετικά φάρμακα, ενώ σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ, οι υγραντήρες και τα ζεστά ντους μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του βήχα και της κυνάγχης (πόνου στο λαιμό). Οι γιατροί συστήνουν ανάπαυση, ύπνο όσο το δυνατόν περισσότερο και κατανάλωση άφθονων υγρών.
Πώς μπορεί κανείς να αποφύγει την μόλυνση από κοροναϊούςΕμβόλιο που να παρέχει προστασία έναντι της συγκεκριμένης οικογένειας ιών μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει, ενώ γίνονται κλινικές δοκιμές για ένα εμβόλιο κατά του MERS. Μπορεί, ωστόσο, κανείς να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης αποφεύγοντας την επαφή με άτομα που έχουν προσβληθεί, να αγγίζει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του, να πλένει συχνά τα χέρια του με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Κι αν νοσήσει κανείς, θα πρέπει να μένει στο σπίτι του και να αποφεύγει την επαφή με άλλα άτομα, να καλύπτει το στόμα και τη μύτη όταν βήχει ή φταρνίζεται και να απολυμαίνει τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που αγγίζει.
Κοροναϊοί και εγκυμοσύνηΓια τις εγκύους τα πιο επικίνδυνα στελέχη των κοροναϊών του MERS και του SARS μπορεί να κρύβουν σοβαρούς κινδύνους. Μελέτη του 2014 κατέγραψε περιπτώσεις θνησιγένειας σε ορισμένες γυναίκες που είχαν προσβληθεί από ΜΕRS, ενώ μια άλλη έρευνα του 2004 είχε εντοπίσει σχέση μεταξύ ασθενειών που συνδέονταν με τον SARS με σοβαρές ασθένειες εγκύων γυναικών, αποβολές, ακόμη και θανάτους.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εκαιγαν όλη νύχτα αυτοκίνητα στην Αττική – Μεγάλες καταστροφές
- Αυτή είναι η τρομακτική φωτογραφία που την τράβηξε Έλληνας!
- 5 σημάδια που δείχνουν ότι δεν σέβεστε τον εαυτό σας
- Κουδουνάρης σε παίκτρια του My Style Rocks: Καταλαβαίνω την αγωνία και την επιθυμία σου να γδύνεσαι στο παιχνίδι
- Βακάκης (Jumbo) για κυριακάτικη εργασία: Μήπως να μη δουλεύουμε ούτε τις Τετάρτες;
- Περήφανη μαμά η Νατάσα Θεοδωρίδου: Η κόρη της πήρε και δεύτερο πτυχίο στη Νομική
- Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 22 Ιανουαρίου: Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε
- Τεράστια ξαφνική λάμψη στον ουρανό συγκλόνισε την Κύπρο
- Ποια είναι η ηθοποιός που «χάλασε» τη φάρσα του Σάββα Πούμπουρα;
- Εκτός «My Style Rocks» ένα από τα μεγάλα φαβορί!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Βαξεβάνης – Σαμαράς: Καταδικάστηκε ο εκδότης μετά τη μήνυση του πρ. πρωθυπουργού
- Τρύφων Αλεξιάδης υγεία: Η ανάρτηση μέσα από το νοσοκομείο
- Βάρη φονικό: Μακελειό στα Βλάχικα – Καρέ καρέ η μαφιόζικη εκτέλεση
- Εμπρησμός αυτοκινήτων: 20 καμένα οχήματα – Σε Μαρούσι, Αθήνα και Αγ. Παρασκευή
- Κοροναϊός Κίνα: Αυξάνονται οι νεκροί, σε συναγερμό αεροδρόμια και σταθμοί
- Άδωνις – Βαξεβάνης: Η επίσκεψη στο Άουσβιτς προκάλεσε καυστικά σχόλια
- Ράδιο Αρβύλα ΣΚΑΪ: Τέλος η εκπομπή – Τι απαντά το κανάλι του Φαλήρου
- Καιρός σήμερα Τετάρτη (22/1): Πτώση θερμοκρασίας, 8 μποφόρ στο Αιγαίο
- Κοροναϊός – Ελλάδα: Τι λέει ο ΕΟΔΥ – Τα μέτρα που θα ληφθούν σε αεροδρόμια, λιμάνια, νοσοκομεία
- Εμπρησμός Πάτρα: Προσαγωγή ιερέα ως ύποπτο για τη φωτιά σε καρναβαλικούς μπάστακες
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Κοροναϊός – Ελλάδα: Τι λέει ο ΕΟΔΥ – Τα μέτρα που θα ληφθούν σε αεροδρόμια, λιμάνια, νοσοκομεία
- Καιρός σήμερα Τετάρτη (22/1): Πτώση θερμοκρασίας, 8 μποφόρ στο Αιγαίο
- Μπουρκίνα Φάσο επίθεση: Μακελειό σε αγορά – Δεκάδες νεκροί
- Κοροναϊός Κίνα: Αυξάνονται οι νεκροί, σε συναγερμό αεροδρόμια και σταθμοί
- Γιαβούζ Κύπρος: Ανακοίνωση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Τουρκία – “Σταματήστε τις γεωτρήσεις”
- Άδωνις – Βαξεβάνης: Η επίσκεψη στο Άουσβιτς προκάλεσε καυστικά σχόλια
- Τρύφων Αλεξιάδης υγεία: Η ανάρτηση μέσα από το νοσοκομείο
- Βαξεβάνης – Σαμαράς: Καταδικάστηκε ο εκδότης μετά τη μήνυση του πρ. πρωθυπουργού
- Ράδιο Αρβύλα ΣΚΑΪ: Τέλος η εκπομπή – Τι απαντά το κανάλι του Φαλήρου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 22/1
- Πάτρα - 11 αλλοδαποί είδαν στα χέρια τους να μπαίνουν χειροπέδες
- Η ελληνική μυθολογία ταξιδεύει στο μετρό της Νέας Υόρκης
- Τσιμτσιλή: Δείτε τι κάνει όταν κοιμούνται τα παιδιά της
- ΣΥΡΙΖΑ για Νομοσχέδιο Παιδείας: Εκτεθειμένη η Κεραμέως για τα κολέγια
- Φωτογραφίες-ντοκουμέντο από το μακελειό στη Βάρη
- Σαουδική Αραβία: Δεν χακάραμε το κινητό του Τζεφ Μπέζος
- Βουλή: Στις 10:30 η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας
- Συνεχίζονται οι εμπρηστικές επιθέσεις στην Αθήνα - Πυρπόλησαν 20 αυτοκίνητα