Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 5/3: Μικρή μείωση, κοντά στα 1800

Μικρή μείωση φαίνεται πως θα παρουσιάσουν σήμερα τα κρούσματα του κορονοϊού αφού σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι σημερινές μολύνσεις είναι κοντά στις 1800 σε σχέση με τις χθεσινές 2219. Η κατάσταση στη χώρα παραμένει κρίσιμη αφού η βρετανική μετάλλαξη είναι αυτή ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς. Το ζήτημα ανέδειξε το πρωί της Παρασκευής, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος μιλώντας για την

επιδημιολογική εικόνα στην χώρα, τόνισε πως ένας από τους τρεις λόγους οι οποίοι ευθύνονται για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και έχει φέρει σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία είναι οι μεταλλάξεις. Όπως είπε συγκεκριμένα, από τα δεδομένα, που υπάρχουν αυτή την στιγμή, ο πρώτος λόγος είναι ότι φαίνεται πως το 70% των κρουσμάτων στην Αττική είναι από την βρετανική μετάλλαξη.

Ο δεύτερος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στην κόπωση των πολιτών, είπε ο κ. Δημόπουλος, μια κόπωση που οδηγεί στη μη τήρηση των μέτρων. Και ο τρίτος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, καθώς όπως γνωρίζαμε κι από τη γρίπη, τον Φεβρουάριο και τον μισό Μάρτιο είχαμε πάντα τα περισσότερα κρούσματα. Ο κ. Δημόπουλος παρατήρησε επίσης ότι από την αρχή της πανδημίας το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί σημαντικά, αλλά είναι λογικό να λαμβάνονται κι έκτακτα μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, λόγω της επιβάρυνσης των επιδημιολογικών δεδομένων. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ συμπλήρωσε ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών τους.

Αγωνία για την Αττική – Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι

Η αύξηση των κρουσμάτων και ο παράγοντας των μεταλλάξεων έχει συμβάλλει σε καθοριστικό βαθμό να δεχθεί μία άνευ προηγουμένου πίεση του ΕΣΥ, ειδικά στην Αττική. Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται πλέον 3.223 ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορονοϊού, εκ των οποίων περίπου οι μισοί, 1.581, βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου.

Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 449, καταγράφοντας σταθερά αύξηση στις τελευταίες δέκα ημέρες, και δημιουργώντας αγωνία για τους ανθρώπους που δίνουν σκληρή μάχη για τη ζωή τους, αλλά και για τις αντοχές του συστήματος δημόσιας υγείας. Μόλις την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 367 και στις 18 του ίδιου μήνα ήταν 320. Το αρνητικό ρεκόρ των διασωληνωμένων -το οποίο όλοι απεύχονται να καταρριφθεί- καταγράφηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019 και ήταν 622.

Παυλάκης: Πανεύκολα μπορεί να δούμε 3.000 κρούσματα -Η άποψή του για το Πάσχα, για να σωθεί το καλοκαίρι

Την άποψη ότι εάν εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα είναι ικανά να αλλάξουν την επιδημιολογική εικόνα εξέφρασε σήμερα το πρωί ο ιατρός ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης. Όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η Αττική βρίσκεται ακόμα σε μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης και έκανε λόγο για πάνω από 100 θύματα ημερησίως. Όπως διευκρίνισε είναι «πανεύκολο» να φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα ημερησίως, χωρίς τήρηση των μέτρων. «Πολλοί λένε ότι τα μέτρα είναι άδικα και παράλογα, αλλά είναι δύσκολο να βρεις ιδανικές λύσεις, χρειάζονται απλοί κανόνες, απλές λύσεις. Αν έχουμε πόλεμο, πρέπει να έχουμε απλούς κανόνες εφαρμοσμένους απ’ όλους. Το ιδανικό ήταν να τα κλείσουμε όλα για 2 με 3 εβδομάδες. Αν είχε γίνει την πρώτη περίοδο της επιδημίας θα είχαμε ησυχάσει όπως η Νέα Ζηλανδία ή το Βιετνάμ», δήλωσε.

«Οι πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα όπως πρέπει. Έχουμε το σεισμό τώρα η κυβέρνηση και όλοι οι λογικοί άνθρωποι λένε ‘βγείτε από τα σπίτια και δεν θα έχουμε θύματα’. Με τον κορωνοϊό έχουμε 20 με 40 θύματα την ημέρα. Την επόμενη εβδομάδα θα είναι 60 και παραπάνω, και θα περάσουν τα 100 κάθε μέρα. Δεν έχουμε δει την κορύφωση. Με τόσα θύματα λέμε το απλό, προφυλαχθείτε εφαρμόστε τα μέτρα».

Έχουμε αποφύγει την καταστροφή

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν. Έχουμε αποφύγει την καταστροφή, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Έρχονται τα εμβόλια και η άνοιξη. Και στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων». «Από τη μεθεπόμενη εβδομάδα ελπίζω (σε αποκλιμάκωση), αν υπάρχει εφαρμογή. Ελπίζω οι Έλληνες πολίτες να ακούσουν για να αποφύγουμε την καταστροφή. Ελπίζω να διδαχθούν από τη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα, εδώ και ένα χρόνο, έχει αποφύγει ένα τεράστιο τσουνάμι τύπου Μπέργκαμο. Ελπίζω να το αποφύγει τελειωτικά, γιατί τώρα είμαστε στην τελική ευθεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα