Κρούσματα σήμερα Ελλάδα: Τσιόδρας – Χαρδαλιάς live

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα: Στα 2.591 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρας μας όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ενώ καταγράφηκαν 15 νέα. Παράλληλα, ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του το τελευταίο 24ωρο με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να είναι 140. Ακόμη, 38 άτομα παραμένουν διασωληνώμενοι. Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 75.170 κλινικά δείγματα. O κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως θα υπάρχει διευρυμένος εργαστηριακός

έλεγχος για μοριακή ανίχνευση.  Συστήνεται σε όλα τα άτομα με σοβαρή ή οξεία λοίμωξη, ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με υποκείμενη νόσο, φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι σε κλειστές δομές, υγιεινονομικοί υπάλληλοι, προσωπικό υπηρεσιών πρώτης γραμμής.

Ο καθηγητής σημείωσε πως ο έλεγχος αντισωμάτων θα γίνεται για επιδημιολογικούς σκοπούς και μόνο. Αναφερόμενος στα φάρμακα κατά του κορωνοϊού που εξετάζονται παγκοσμίως, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για ένα από αυτά.  Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε πως: «Αναγνωρίζουμε τις θυσίες των ανθρώπων και την αγωνία για το επιστημονικό μέλλον» ενώ σημείωσε πως «το πεδίο της πανδημίας είναι ένα πεδίο στο οποίο πετύχαμε μια μεγάλη νίκη».

Χαρδαλιάς: Απομένουν 3 μέρες

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως απομένουν τρεις ημέρες για την άρση του μέτρου περιορισμού.  Αναφερόμενος στην Πρωτομαγιά έστειλε το μήνυμα πως φέτος είναι αλλιώς. Ο κόσμος επιτρέπεται να κάνει μια βόλτα κοντά στο σπίτι αλλά ξεκαθάρισε πως απαγορεύονται οι μετακινήσεις και εκδρομές στα χωριά.

Κορονοϊός: Αν δείτε κάποιον με μάσκα με βαλβίδα, φύγετε 22 μέτρα μακριά

Η μάσκα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας με τον κορωνοϊό και σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται ειδικός χειρισμός για το ποια μάσκα χρησιμοποιούμε και τον τρόπο που την τοποθετούμε στο πρόσωπό μας. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξήγησε, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ποιες είναι οι μάσκες που πρέπει να φοράμε από Δευτέρα 4 Μαΐου και κυρίως ποια μάσκα είναι επικίνδυνη.

Ποια μάσκα απαγορεύεται στον κορονοϊό

«Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερο από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ και εξήγησε γιατί η μάσκα με βαλβίδα είναι απαγορευτική και γιατί αυτή δεν πρέπει να τη φοράνε άλλοι, πλην γιατρών και νοσηλευτών που ασχολούνται με ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς όποιος την φοράει, ουσιαστικά ψεκάζει τον ιό στους γύρω του. Για όσους δεν μπορούν να αγοράσουν χειρουργικές και μια πάνινη είναι αρκετή, τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «αν δείτε άνθρωπο με μάσκα με βαλβίδα, να φύγετε 22 μέτρα μακριά, όχι δυο και πείτε του να τη βγάλει και να μη τη φοράει μέσα στην κοινωνία».

Πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός με τα σταγονίδια

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έδωσε και ένα παράδειγμα για το πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός αν δεν φοράμε μάσκα. «Αν συναντηθούν δυο άνθρωποι, χωρίς μάσκα, που ο ένας νοσεί και ανταλλάξουν σταγονίδια, η πιθανότητα να κολλήσει είναι 95%. Αν φορούν και οι δυο μάσκες η πιθανότητα είναι 1,5%».
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου παραδέχτηκε ότι «μπερδέψαμε τον κόσμο με τις μάσκες» τονίζοντας «Μπερδέψαμε τον κόσμο. Υπήρχαν αντικρουόμενες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, που στραβοπάτησε αρκετές φορές. Ο ΠΙΣ από την 1η Απριλίου είχε πει ότι οι πολίτες σε χώρους συγχρωτισμού καλό είναι να χρησιμοποιούν μάσκα» σημειώνοντας πως ο Σύλλογος δεν άλλαξε ποτέ τη θέση του αυτή.

Μάσκα: Πώς να τη φορέσουμε και να την αφαιρέσουμε σωστά για να μείνουμε ασφαλείς

O Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός φροντίζει να μας δείξει, μέσα από ένα κατατοπιστικό βίντεο, πώς να τις φορέσουμε, αλλά και να τις αφαιρέσουμε σωστά, ώστε να είμαστε ασφαλείς. Σύμφωνα με όσα παρουσιάζονται στο βίντεο, πριν την εφαρμογή της μάσκας, την οποία για να φορέσουμε πιάνουμε προσεκτικά από τα πλαϊνά λαστιχάκια, θα πρέπει να έχουμε πλύνει σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι ή με αντισηπτικό. Αναφορικά με την αφαίρεσή της, πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια, θα πρέπει να πλύνουμε καλά τα χέρια μας, ενώ οφείλουμε να θυμόμαστε ότι το εξωτερικό της μάσκας δεν το αγγίζουμε ποτέ, θεωρώντας ότι η επιφάνεια είναι μολυσμένη ενώ, αν έχουμε μακριά μαλλιά, τα πιάνουμε ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τη μάσκα.

Keywords
Τυχαία Θέματα