Λαβρόφ για ΕΕ: “Από μια παραγωγική και οικονομική πλατφόρμα, έγινε επιθετικός παίκτης”

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, που διεξήχθη στη Ντουσάνμπε του Τατζικιστάν, η ρωσική πλευρά ενημέρωσε λεπτομερώς τους εταίρους για τις εξελίξεις ως προς την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης. «Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην μιλήσουμε για τις αρνητικές συνέπειες που έχουν οι απολύτως απαράδεκτες ενέργειες της Δύσης σε σχέση με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και με την ειδική στρατιωτική μας επιχείρηση.

Μιλήσαμε λεπτομερώς για το πώς έχουν τα πράγματα», ανέφερε ο Λαβρόφ.

Η ΕΕ έχει μετατραπεί σε επιθετικό παίκτη και η Ρωσία έχει σοβαρές αμφιβολίες ως προς το πόσο «αθώα» είναι η επιθυμία του Κιέβου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος ΥΠΕΞ. «Το Κίεβο προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να τονίσει την επιθυμία του να γίνει η Ουκρανία μέλος της ΕΕ. Εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες ως προς το πόσο αθώα είναι αυτή η επιθυμία, δεδομένου ότι η ΕΕ έχει μετατραπεί από μια παραγωγική και οικονομική πλατφόρμα σε έναν επιθετικό παίκτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά και σε πρόσφατα γεγονότα στη Λιθουανία

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Ουκρανία, παρά τις δημόσιες δηλώσεις του ηγέτη της, έχει έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να αποκτήσει στάτους ουδετερότητας, και να μην προσχωρήσει σε κανένα μπλοκ. Επιπλέον, ο Λαβρόφ καταλόγισε θράσος στις Δυτικές χώρες που απαιτούν από άλλα κράτη να υιοθετήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Σε αυτήν την περίπτωση, φυσικά, οι κυρώσεις έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την καταστροφή αυτών των δεσμών και η Δύση δεν το κρύβει αυτό» σημείωσε ο Λαβρόφ, ισχυριζόμενος ότι στις διεθνείς συναντήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και χωρών της κεντρικής Ασίας, οι ΗΠΑ τους λένε απευθείας να μην τολμήσουν να συνεχίσουν τη συνεργασία με τη Ρωσία, «ότι η Ρωσία είναι ήδη μια κατεστραμμένη χώρα, ποντάρετε σ’ εμάς».

«Το ίδιο πράγμα λένε και στην περίπτωση της Κίνας. Πρόκειται για μία θέση που δείχνει υπερβολική αυτοπεποίθηση, θράσος και αγένεια. Έτσι χαρακτηρίζω τις ενέργειες των Δυτικών ομολόγων μου». Ο Ρώσος ΥΠΕΞ έκανε ειδική αναφορά και σε πρόσφατα γεγονότα στη Λιθουανία, λέγοντας ότι όσα συμβαίνουν εκεί, και ως προς τη μεταχείριση των σοβιετικών μνημείων, αψηφούν τη λογική.

(Με πληροφορίες από Ria Novosti, ΤASS)Μήνυμα Μισέλ από Χιροσίμα: «Η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που επισκέπτεται σήμερα τη Χιροσίμα, την πρώτη πόλη που επλήγη ποτέ από ατομική βόμβα, δήλωσε ότι η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πρόσφατη δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Κατά την άποψη του κ. Μισέλ, η Χιροσίμα υπενθυμίζει «πόσο επείγον είναι» να ενισχυθούν οι διεθνείς κανόνες για τον πυρηνικό αφοπλισμό και για τον έλεγχο των εξοπλισμών. «Ενώ μιλάμε, η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται. Η Ρωσία, χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο (…) επιτίθεται στο κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας κάνοντας αισχρές και απαράδεκτες αναφορές στη χρήση πυρηνικών όπλων», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη.

Le feu nucléaire et l’horreur absolue, 140 000 morts à #Hiroshima

Pour voir et écouter. Et plus déterminé encore pour la liberté en #Ukraine et la sécurité en Europe et dans le monde. @KremlinRussia_E pic.twitter.com/35ok8EYAP6

— Charles Michel (@eucopresident) May 13, 2022

We have international rules and global institutions for nuclear disarmament and arms control.

We must protect them, and strengthen them to secure peace and security. #Hiroshima pic.twitter.com/lZc9eH1xJJ

— Charles Michel (@eucopresident) May 13, 2022

Η Μόσχα απειλεί Φινλανδία και Σουηδία λόγω ΝΑΤΟ

Οι ευθείες απειλές, που εκτόξευσε χθες η Ρωσία κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που υποβάλλουν εντός των ημερών αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, προκαλούν νέο κύμα ανησυχίας στην Ευρώπη, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα προοπτική ειρήνευσης. Αν και η απόφαση του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης στηρίζεται με ξακάθαρο τρόπο από τη Δύση, με την Ουάσιγκτον να διαμηνύει μάλιστα τη νύχτα ότι θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση λάβουν οι δύο χώρες, ο κίνδυνος να κλιμακωθεί μία σύγκρουση και να υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην Ευρώπη, προβληματίζει ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη.

Ο ιδιαίτερα δραστήριος στο διπλωματικό πεδίο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αιφνιδίασε την Πέμπτη τους πάντες, καθώς πρότεινε να υπάρξει πρωτοβουλία από τον Τζο Μπάιντεν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ εξέφρασε τη διαφωνία της με το ενδεχόμενο να προμηθεύσει η Δύση μαχητικά αεροσκάφη το Κίεβο, φοβούμενη ότι αυτό θα θεωρούνταν ευθεία εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ, οι ρωσικές επιθέσεις εντείνονται στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας, με βομβαρδισμούς σε πόλεις του Ντονέτσκ, καθώς η εισβολή φαίνεται ότι συναντά ισχυρή αντίσταση και στις περιοχές του Ντονμπάς.

Ρώμη και Βερολίνο αναζητούν «οδό διαφυγής» από την κρίση

Η ανακοίνωση της Φινλανδικής ηγεσίας για την πρόθεσή – που αναμένεται να γίνει επίσημη και οριστική απόφαση την Κυριακή – για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, όπως και η αντίστοιχη της Σουηδίας, επικροτούνται και στηρίζονται από τη Δύση. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «θα στήριζαν ένα αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τη Φινλανδία ή και τη Σουηδία εφόσον το υποβάλουν, θα σεβαστούμε όποια απόφαση λάβουν», ενώ νωρίτερα τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όσο και ο Γερμανός Καγκελάριος ΌΛαφ Σολτς τήρησαν ανάλογη στάση. «Η Γαλλία υποστηρίζει απολύτως την επιλογή της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο πρώτος, συνομιλώντας με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο. Ο δε Σολτς, ο οποίος επίσης είχε συνομιλία με τον Νιινίστο δήλωσε ότι το αίτημα της Φινλανδίας έχει την «πλήρη υποστήριξη» του Βερολίνου.

Ωστόσο η Ευρώπη δεν κρύβει την ανησυχία της, καθώς είναι απρόβλεπτη η ρωσική αντίδραση, η συζήτηση περί χρήσης πυρηνικών επανέρχεται από διάφορες πλευρές και το μέλλον φαντάζει εξαιρετικά αβέβαιο, με δραματικές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα. Σε μία δραματική του παρέμβαση κατά τη συνεδρίαση του ιταλικού υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, ο Μάριο Ντράγκι πρότεινε «να τηλεφωνήσει ο Τζο Μπάιντεν στον Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες». Τόνισε δε με έμφαση ότι «χωρίς να ξεχάσει, κανείς τι συνέβη, πρέπει να ξαναρχίσουν επαφές σε όλα τα επίπεδα».

Αντίθεση Μπέρμποκ

Στο κλίμα της ευρωπαϊκής ανησυχίας και επιφυλακτικότητας για την τροπή που μπορεί να πάρουν τα πράγματα πρέπει μάλλον να ενταχθεί και η δήλωση της Γερμανίδα υπουργού Εξωτερικών Αναλένας Μπέρμποκ, η οποία εξέφρασε την αντίθεσή της στο ουκρανικό αίτημα να διατεθούν στο Κίεβο δυτικά μαχητικά αεροσκάφη. Ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της ενίσχυσης της ουκρανικής άμυνας έναντι της ρωσικής εισβολής, αλλά «χωρίς να εμπλακεί το NATO σε αυτόν τον πόλεμο». Σημειωτέον ότι ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα επανέφερε το αίτημα να δοθούν στη χώρα του μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας.

Οι απειλές της Ρωσίας σε ΝΑΤΟ και Φινλανδία – Σουηδία

Η κοινή δήλωση περί της πρόθεσης ένταξης στο ΝΑΤΟ, που έκαναν την Πέμπτη ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν, σε συνδυασμό με αντίστοιχη ανακοίνωση προ ημερών της Σουηδής πρωθυπουργού Μαγνταλένας Άντερσον, εκλήφθηκαν από την Μόσχα ως αλλαγή των ισορροπιών στα βόρεια της Ρωσίας και προκάλεσαν μία σφοδρή μεν, αλλά αναμενόμενη αντίδραση.

Οι οριστικές και επίσημες αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν την Κυριακή 15 Μαΐου και έτσι το Κρεμλίνο έσπευσε να εκτοξεύσει τις απειλές του. Ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι διαμήνυσε ότι «αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα μεταβληθούν εν μια νυκτί από ουδέτερες σε εχθρικές χώρες και σε στόχο για τη Ρωσία» και προειδοποίησε Στοκχόλμη και Ελσίνκι ότι αυτή η κίνησή τους «θα συνεπάγεται ορισμένες αντανακλαστικές κινήσεις από τη ρωσική πλευρά». Και πρόσθεσε ξεκάθαρα ότι «εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος —ή πιθανός στόχος— για ένα χτύπημα».

Αλλά και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε οργίλη ανακοίνωσή του τονίζει ότι προειδοποίησε την φινλανδική κυβέρνηση ότι «πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης» και τόνισε ότι «η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια». Με αφορμή τις δηλώσεις της ηγεσίας του Ελσίνκι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία, τονίζοντας ότι «η διεύρυνση του Συμφώνου και η προσέγγιση του στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή».

Βομβαρδισμοί στο ανατολικό μέτωπο

Αργά το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκαν βομβαρδισμοί στην πόλη Κρεμεντσούκ στο Ντόνετσκ, όπου χτυπήθηκε και ένα διυλιστήριο, ενώ στην ίδια περιφέρεια αναφέρθηκαν επιθέσεις στις πόλεις Νοβοσέλιφκα, Αβντιίβκα και Λίμαν. Αλλά και στη βόρεια Ουκρανία, στο Τσερνίχιβ σημειώθηκαν βομβαρδισμοί, γεγονός που φανερώνει ότι το ανατολικό μέτωπο παραμένει πρώτη προτεραιότητα για ρωσικές δυνάμεις, που οποίες πάντως συναντούν και σε αυτή την περιοχή μεγάλες δυσκολίες και καταγράφουν απώλειες.

Keywords
εγινε, le monde, ρωσία, μπλοκ, ηπα, κορεα, europe, monde, twitter, rules, global, nuclear, peace, security, νατο, γαλλια, nato, μαΐου, οηε, εθνικη τραπεζα, γερμανος, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, χωρες, ρωσία, βερολινο, εθνικη, ηπα, οηε, ουκρανια, σουηδια, χιροσιμα, ωρα, le monde, αμφιβολιες, ατομικη βομβα, αυτοπεποιθηση, αφορμη, βομβα, βορεια, βορεια κορεα, βραδυ, γεγονοτα, γεγονος, γινει, δηλωση, δηλωσεις, διυλιστηριο, δειχνει, ειπε, ελσινκι, επιθυμια, ευρωπη, ιδια, ιδιο, θρασος, κυβερνηση, κυμα, κινηση, κιεβο, κλιμα, λιθουανια, μαΐου, μπλοκ, μοσχα, νατο, νυχτα, ουασιγκτον, πεδιο, πεμπτη, πουτιν, συζητηση, υπουργειο εξωτερικων, φυσικα, φινλανδια, ασφαλεια, security, ευθεια, εμφαση, ενωση, europe, global, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, εισβολη, κυριακη, monde, nato, nuclear, peace, πληροφοριες, rules
Τυχαία Θέματα
Λαβρόφ, “Από,lavrof, “apo