Λύση με προσωπικό ρίσκο για Μέρκελ & Τσίπρα-«Προαπαιτούμενο» οι… φαβέλες προσφύγων στην Ελλάδα!
Ευελιξία… στην εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου και γενναία ελάφρυνση χρέους «παζαρεύει» ο Αλέξης Τσίπρας απευθείας με την Άνγκελα Μέρκελ, δίνοντας ως αντάλλαγμα τις «φαβέλες» προσφύγων σε ολόκληρη τη χώρα. Η καγκελάριος, που βλέπει το προσφυγικό να απειλεί την πολιτική της καριέρα, συζητάει τα πάντα. Στο
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά Αθήνα και Βερολίνο! Η Αθήνα βιάζεται να κλείσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για να μην κινδυνεύσουν οι καταθέσεις άνω των 100.000€, να ολοκληρώσει την αξιολόγηση ώστε να πάρει τα 3 δισ. ευρώ της δόσης που εκκρεμεί για να τονώσει την αγορά (προορίζονται για επιστροφές φόρων και πληρωμές προμηθευτών) και να ανοίξει επισήμως την κουβέντα για μια γενναία ελάφρυνση του χρέους. Το Βερολίνο βιάζεται να βρει μια λύση για το προσφυγικό, κρατώντας μακριά τις ορδές των προσφύγων, οι οποίοι καταφτάνουν καθημερινά κατά χιλιάδες από τα παράλια της Τουρκίας στην Ελλάδα, έχοντας ως τελικό προορισμό την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία.
«Μία χώρα με τα οικονομικά χάλια της Ελλάδας είναι αδύνατον να σηκώσει το βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και ταυτόχρονα να υλοποιήσει το τρίτο και σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας που επιβλήθηκε ποτέ σε δυτική χώρα», επισημαίνει κυβερνητικός παράγοντας κοντά στις διαπραγματεύσεις και συμπληρώνει ότι «χρειάζονται ανταλλάγματα». Τί σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι οι τεχνοκράτες των δανειστών θα πρέπει να κατεβάσουν τα μολύβια στα θέματα που η απλή αριθμητική δεν μπορεί να δώσει κοινά αποδεκτή λύση και να αναλάβουν οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης. Διανύοντας ήδη ένα δρόμο στρωμένο με «αγκάθια», η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο επίπεδο ζητά ευελιξία σε «κόκκινα » δάνεια και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Σε δεύτερο επίπεδο ζητά «φθηνή» λύση για τις τράπεζες, πιέζοντας ταυτόχρονα για ουσιαστική μείωση του δυσθεώρητου χρέους.
Κρίσιμο «τεστ» στις 9 Νοεμβρίου!
Η λύση που επιδιώκει η Αθήνα είναι πολιτική και μια πρώτη «γεύση» των προθέσεων που έχουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα πάρει στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου. Οι διεργασίες στο παρασκήνιο «τρέχουν» σε όλα τα επίπεδα και είναι αυτές που κάνουν κορυφαία στελέχη των τραπεζών και του κυβερνητικού τόξου να ισχυρίζονται σχεδόν με βεβαιότητα ότι «θα κλείσει εγκαίρως το θέμα της αξιολόγησης και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και θα δοθεί δίκαιη λύση στο θέμα των “κόκκινων” δανείων και του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση». Η συγκυρία ευνοεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να εξασφαλίζει μέχρι στιγμής τη στήριξη του Γάλλου προέδρου Ολάντ, του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και της Άνγκελα Μέρκελ, για διαφορετικούς κατά περίπτωση λόγους.
Άνγκελα Μέρκελ: Η ισχυρή καγκελάριος δέχεται κλυδωνισμούς από τη σκληρή κριτική που της ασκούν ακόμη και μέλη του κόμματός της για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση. Η πιο αυστηρή κριτική από τότε που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος. Γερμανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτό που τη φοβίζει περισσότερο δεν είναι η θέση της στο CDU-καθώς ελλείψει εναλλακτικής πρότασης προσώπου αισθάνεται ακόμη ισχυρή- αλλά η πτώση της δημοτικότητάς της, που αποτυπώνεται ήδη στις δημοσκοπήσεις. Της επιρρίπτουν την ευθύνη για τους περίπου 7000 πρόσφυγες που φτάνουν καθημερινά στη Γερμανία και την κατηγορούν ότι με τον τρόπο της «προσκαλεί» τους πρόσφυγες. Η «σέλφι» που έβγαλε με πρόσφυγες ουσιαστικά ξεχείλισε το ποτήρι. Αν και για να διασκεδάσει τις αντιδράσεις δρομολόγησε την αυστηροποίηση του δικαίου για το άσυλο και δεσμεύτηκε να παράσχει πολλά δισ. στις περιοχές που δέχονται μεγάλα προσφυγικά ρεύματα, εντούτοις ξέρει ότι για να μετριαστούν οι αντιδράσεις θα πρέπει να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά από τα σύνορα της και αυτός που μπορεί να τη βοηθήσει σε αυτό είναι ο Αλέξης Τσίπρας και η «ετοιμόρροπη» Ελλάδα. Ως αντάλλαγμα είναι έτοιμη να κάνει τα «στραβά μάτια» στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης και να βοηθήσει την Ελλάδα να απαλλαγεί από ένα μεγάλο βάρος του χρέους. Το μεγάλο της εμπόδιο σε όλα αυτά είναι ένα: Ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και η συντηρητική Ευρώπη…
Μάριο Ντράγκι: Σήμερα Σάββατο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δίνει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των stress test, δημοσιοποιώντας ουσιαστικά τις κεφαλαιακές ανάγκες που έχει κάθε συστημική τράπεζα, προκειμένου να θεωρηθεί υγιής και να μπει σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Οι πληροφορίες θέλουν τα ποσά να διαμορφώνονται σε επίπεδα που επιτρέπουν στις ελληνικές τράπεζες να ανταποκριθούν. Ο Μάριο Ντράγκι δεν επιθυμεί άλλες «δονήσεις» στον εύθραυστο κόσμο του ενιαίου νομίσματος. Θέλει να αποφευχθεί το κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα, να αποφευχθεί το grexit και ως εκ τούτου να κλείσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης το συντομότερο δυνατό. Φοβάται όμως ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα σκηνοθετήσουν… άλλο ένα διαπραγματευτικό θρίλερ -παραμονές τα Χριστούγεννα- με αφορμή τα προαπαιτούμενα που διχάζουν. Για αυτό επιμένει στο διαχωρισμό της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση. Την προοπτική μιας πολιτικής συμφωνίας με φόντο το μεταναστευτικό -αν και δύσκολα θα το παραδεχόταν δημοσίως καθώς δεν είναι στις αρμοδιότητες του- θα την έβλεπε ως λύτρωση.
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει να μετατρέψει το αποτέλεσμα του «παζαριού», ανάμεσα στην Αθήνα και τους εταίρους της, σε… πολιτική! Πώς θα στρογγυλέψουν οι απαιτήσεις των δανειστών; Πώς θα καμφθούν τα αυστηρά όρια της συνθήκης του Μάαστριχτ για τα δημοσιονομικά; Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ήδη το πλαίσιο της λύσης και μάλιστα το περιέγραψε δημοσίως: «Αν μια χώρα καταβάλλει εξαιρετική προσπάθεια στο θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού, δικαιούται μια ερμηνεία του Συμφώνου ανάλογη της εξαιρετικής προσπάθειάς της. Οι χώρες που δεν καταβάλλουν επιπλέον προσπάθεια, που δεν αποδεικνύουν ότι επηρεάζονται σοβαρά από το κόστος που επιφέρει η πολιτική για το προσφυγικό δεν θα δουν μια πιο ευέλικτη ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας». Μάλιστα δεν ξέχασε να αναφερθεί στο «κλειδί» της λύσης, τον Αλέξη Τσίπρα: «Θα ήθελα να επαινέσω τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, διότι συμφώνησε για τη δημιουργία 30 χιλιάδων θέσεων μέχρι το τέλος του έτους και με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τη δημιουργία θέσεων για ακόμη 20 χιλιάδες άτομα». Επικουρικά τοποθετείται και ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, δηλώνοντας ότι «θα πρέπει να δίνονται λιγότερα χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους στις χώρες της ΕΕ, που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες». Είναι προφανές ότι ο μετριοπαθής Γιούνκερ, που διαφωνεί με όσους προσπαθούν να ξαναφέρουν από το… «παράθυρο» τη συζήτηση ενός Grexit, στηρίζει τα σενάρια της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Φρανσουά Ολάντ Μέσω της πρόσφατης κοινής εμφάνισής του με την Άνγκελα Μέρκελ στέλνει ένα μήνυμα γερμανογαλλικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Έχει πει ήδη «ναι» στην υποδοχή περίπου 24.000 προσφύγων, μιλώντας για έναν μόνιμο μηχανισμό παροχής πολιτικού ασύλου, που θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν θα στηρίζεται σε ποσοστώσεις. Αναγνωρίζει την αγωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου να κρατήσει όσο περισσότερους πρόσφυγες μπορεί στην πύλη εισόδου τους στην Ευρώπη, για αυτό και στην πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας στήριξε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Άκουσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να ζητά πολιτική λύση με κατανόηση, άλλωστε είχε πάρει μια πρώτη γεύση της συμφωνίας που «εκκολάπτεται» αυτήν την περίοδο από την ίδια τη Μέρκελ, λίγες ημέρες πριν.
«Φαβέλες» με… κίνητρα!
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο εξετάζει κάθε δυνατό σενάριο για να δώσει λύση στο προσφυγικό και στο πλαίσιο αυτό έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα δημιουργίας ειδικών «ζωνών τράνζιτ» σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος και η Βόρεια Ελλάδα, όπου θα μπορούσε να φιλοξενηθεί μεγάλος αριθμός προσφύγων για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Τα ανταλλάγματα για να μην ξεσηκωθούν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών θα είναι οικονομικά: Οικονομικές ενισχύσεις για τη δημιουργία δομών, επιδοτήσεις που θα καταλήγουν στην τοπική αγορά και κυρίως ειδικοί, χαμηλοί φορολογικές συντελεστές για όσους ζουν και δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές τόσο στην άμεση, όσο και στην έμμεση φορολογία.
Το ρίσκο αυτή τη φορά καλείται να το αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς την ίδια ώρα η Αυστρία σχεδιάζει την κατασκευή φράχτη στα σύνορα με την Σλοβενία, η Κροατία δηλώνει πως δεν μπορεί να δεχθεί πολλούς πρόσφυγες, ενώ η FYROM και η Σερβία τηρούν αρνητική στάση. Θα αναλάβει τον κίνδυνο της διάρρηξης του κοινωνικού ιστού σε περιοχές της Ελλάδας, απορροφώντας το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης; Αν αυτό συνοδευτεί με συμφέρουσα λύση στα αγκάθια της διαπραγμάτευσης και μείωση χρέους θα ήταν ένα ενδεχόμενο. Άλλωστε οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες βλέπουν την Ελλάδα της κρίσης όχι ως τελικό προορισμό, αλλά ως πρώτο βήμα στην αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης.
Η άλλη άποψη…
Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη στην Ευρώπη, που αποσυνδέει το προσφυγικό από το οικονομικό ζήτημα και επιμένει σε όσα έχουν μέχρι σήμερα αποφασιστεί: Να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση των προαπαιτούμενων, να ακολουθήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η σφιχτή και ανελαστική εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, ως προϋπόθεση για να αρχίσει η κουβέντα για το χρέος. Ποιός κινεί τα νήματα σε αυτήν την περίπτωση; Ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε… ο οποίος διαφωνεί με την «μετριοπαθή» πολιτική της Μέρκελ στο προσφυγικό και απαιτεί πιστή εφαρμογή του προγράμματος από την πλευρά της Ελλάδας, χωρίς ωραιοποιήσεις και χαλαρές ερμηνείες. Δεν είναι τυχαία ίσως, τα μηνύματα που έσπευσε να στείλει στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις: «Προχωρήστε όπως έχουμε συμφωνήσει. Πρώτα η αξιολόγηση, μετά η ανακεφαλαιοποίηση». Ο κ. Ντομπρόφσκις, που για πολλούς αποτελεί το «μακρύ χέρι» του Β. Σόιμπλε, άκουσε τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει ότι «σηκώνουμε ένα τεράστιο βάρος και αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους και η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι θεσμοί. Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για να εφαρμοστεί η συμφωνία». Ο ίδιος τότε περιορίστηκε σε μια κομψή απάντηση: «Δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί, πρέπει να υπάρξει πεδίο συνεννόησης και κοινός χώρος».
Μια ρηξικέλευθη πρόταση διατυπώνει την ίδια ώρα η Deutsche Bank, εκτιμώντας ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι διαχειρίσιμο. Προτείνει να χαριστούν στην Ελλάδα ως το τέλος του έτους περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους, τονίζοντας ότι «κανένας οικονομολόγος δεν πιστεύει πλέον ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το βουνό χρέους με τις δικές της δυνάμεις». Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΔΝΤ, το χρέος της Ελλάδας θα φτάσει στο τέλος του έτους τα 340 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 200% σε σχέση με το ελληνικό ΑΕΠ. Τί θα σήμαινε η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης; Ότι η διαφύλαξη της Ελλάδας θα κόστιζε σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη περίπου 700 ευρώ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απολύθηκε η διερμηνέας της νοηματικής, που ειρωνεύτηκε το «εκτίθει» του Τσίπρα!
- ΕΝΦΙΑ: Τι γίνεται για όσους δεν πλήρωσαν σήμερα την πρώτη δόση
- Τεράστιος "θησαυρός" κάτω από τους Φούρνους! [photo]
- Εκπτώσεις έως και 60% σε smartphones, tablets και αξεσουάρ
- Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ
- 'Ερχεται κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή & μείωση της συμμετοχής των ασθενών
- Έσκασε «βόμβα» ο Boy George: Με ποιον διάσημο τραγουδιστή… έχει κοιμηθεί!
- AGB: Ποιοι ήταν οι χθεσινοί κερδισμένοι της τηλεθέασης
- Οι ελιγμοί του F-16 στη Θεσσαλονίκη και το πλάνο-κονσέρβα από το cockpit
- ΕΝΦΙΑ: Τι γίνεται αν δεν πληρωθεί η 1η δόση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Ψήνεται φόρος ή εισφορά συντάξεων;
- Οι κρυφοί και φανεροί άσσοι του Αλέξη Τσίπρα
- Λύση με προσωπικό ρίσκο για Μέρκελ & Τσίπρα-«Προαπαιτούμενο» οι… φαβέλες προσφύγων στην Ελλάδα!
- Έχουν τσιμεντοποιηθεί και μπαζωθεί περίπου 500 χιλιόμετρα χείμαρροι και ρέματα
- Η τρύπα του όζοντος τον Οκτώβριο ήταν μεγαλύτερη από τη Ρωσία και τον Καναδά μαζί
- Σε ήπια ανακεφαλαιοποίηση ακόμη και με το «σκληρό» σενάριο προχωρούν οι τράπεζες
- Από τις φυλακές και μέσω… skype κατηύθυνε τη συμμορία του Αρμένιος κακοποιός!
- Nicola Delarte: «Θέλω να δίνω χαμόγελα στα παιδιά»
- Μόνη χωρίς το κόμμα η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό
- «Σοκ και δέος» στο Αιγαίο από τους «υγρούς τάφους» των μεταναστών
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Λύση με προσωπικό ρίσκο για Μέρκελ & Τσίπρα-«Προαπαιτούμενο» οι… φαβέλες προσφύγων στην Ελλάδα!
- Οι κρυφοί και φανεροί άσσοι του Αλέξη Τσίπρα
- Από τις φυλακές και μέσω… skype κατηύθυνε τη συμμορία του Αρμένιος κακοποιός!
- Η τρύπα του όζοντος τον Οκτώβριο ήταν μεγαλύτερη από τη Ρωσία και τον Καναδά μαζί
- Σε ήπια ανακεφαλαιοποίηση ακόμη και με το «σκληρό» σενάριο προχωρούν οι τράπεζες
- Nicola Delarte: «Θέλω να δίνω χαμόγελα στα παιδιά»
- Έχουν τσιμεντοποιηθεί και μπαζωθεί περίπου 500 χιλιόμετρα χείμαρροι και ρέματα
- Μόνη χωρίς το κόμμα η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό
- «Σοκ και δέος» στο Αιγαίο από τους «υγρούς τάφους» των μεταναστών
- Ψήνεται φόρος ή εισφορά συντάξεων;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΕΑΠ: Ξεκινούν οι αιτήσεις - Δείτε όλα τα προγράμματα
- Σημαντική πτώση στο Χρηματιστήριο
- Το crash test των site του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Απόστολου Τζιτζικώστα
- Αρνητικό ρεκόρ για τον Παναθηναϊκό του Τζόρτζεβιτς
- ΕΣΥ: Την πόρτα εξόδου σε πολλούς διοικητές δείχνει ο Παύλος Πολλάκης
- «ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ» ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ Ο ΑΜΠΙΝΤΑΛ (ΡΗΟΤΟ)
- Σίδηρος: Ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε
- Κλιμακώνεται η ένταση στη Συρία: Οι ΗΠΑ στέλνουν ειδικές δυνάμεις
- Οριστικό το άνοιγμα φαρμακείων και από ιδιώτες-μη φαρμακοποιούς