Μαζική η συμμετοχή των ξένων στις ΑΜΚ των τραπεζών

Οι ξένοι επενδυτές συμμετέχουν μαζικά στις αυξήσεις κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, αναγνωρίζοντας με την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους τις σημαντικές προοπτικές της Ελλάδος για έγκαιρη έξοδο από την κρίση. Το παραπάνω αναφέρει στο εβδομαδιαίο Δελτίο της η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.

Παράλληλα, στο Δελτίο γίνεται λόγο για τις επιπτώσεις «στην ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση των πολιτών» λόγω της προσπάθειας ενός

μέρους του πολιτικού κόσμου να αναδείξει την αποτυχία της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής «για προφανείς ιδιοτελείς σκοπούς»

Κήρυκες χωρίς προτάσεις

«Βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά σε μια καμπή στην πορεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με ένα μέρος του πολιτικού κόσμου να προσπαθεί να αναδείξει την αποτυχία της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής για προφανείς ιδιοτελείς σκοπούς, χωρίς να αναλογίζεται τις ανεξέλεγκτες δυσμενείς επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση των πολιτών» σημειώνει η Alpha και προσθέτει:

«Οι κήρυκες της Ελλάδος που αποτυγχάνει, χωρίς, δυστυχώς, να έχουν εναλλακτικές προτάσεις πέραν της μεταφυσικής επίκλησης των μαγικών λύσεων και της ανάδειξης του voodoo ως ανωτάτου μέσου εξορκισμού των προβλημάτων, γίνονται όλο και λιγότερο πιστευτοί. Αν και μπορείς να ξεγελάσεις μερικούς ανθρώπους κάθε φορά που το επιχειρείς, και κάποιες φορές όλους τους ανθρώπους, είναι σχεδόν αδύνατο να κοροϊδεύεις τους πάντες συνεχώς. Έτσι, παρά τις εμφανείς προσπάθειες εκτροχιασμού του οικονομικού κλίματος, τα καλά νέα είναι ότι η οικονομία έχει αρχίσει να αυτονομείται».

Αύξηση καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Μεταξύ άλλων, η Alpha σημειώνει πως «πέραν των θετικών προσδοκιών των επιχειρηματιών για τις προοπτικές της οικονομίας» καταγράφεται και «μια θεαματική κίνηση προς τα πάνω της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που είναι πρόδρομος δείκτης για την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Τα στοιχεία που δημοσιεύονται αφενός επιβεβαιώνουν την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την σταθεροποίηση και αφετέρου θέτουν τις βάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της».

Με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που είναι ήδη σε εξέλιξη, «πραγματοποιείται με αξιοσημείωτη επιτυχία» σχολιάζει σε άλλο σημείο η Alpha Bank, τονίζοντας ότι «οι ξένοι επενδυτές συμμετέχουν μαζικά στις αυξήσεις κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών αναγνωρίζοντας με την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους τις σημαντικές προοπτικές της Ελλάδος για έγκαιρη έξοδο από την κρίση. Η διαφαινόμενη μεγάλη επιτυχία του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δείχνει ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να μειωθεί γρήγορα, και ιδίως όσον αφορά στα 50 δισ. ευρώ των τραπεζών, με κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα».

Τα επώδυνα μέτρα

«Η σταθεροποίηση γίνεται με εξαιρετικά επώδυνα μέτρα, τα οποία ωστόσο είναι κυρίως το αποτέλεσμα της δημοσιονομικής εκτροπής της περιόδου 2005-2009 και πολύ λιγότερο αποτέλεσμα του Προγράμματος Προσαρμογής, όπως προπαγανδίζεται ανεξελέγκτως από πολλές πλευρές» καταλήγει η Alpha Bank.

«Η αλήθεια είναι ότι το Πρόγραμμα επέτυχε την εξάλειψη των τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των ελλειμμάτων στο ΙΤΣ της χώρας, τον δραστικό περιορισμό των προνομίων διαφόρων τάξεων και των διαρθρωτικών ανισορροπιών που ταλάνιζαν την ελληνική κοινωνία σε βάρος των εργαζομένων και των μη προνομιούχων, και την εντυπωσιακή βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας. Χρειάζεται ασφαλώς πολύ δουλειά ακόμη ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία πρόοδος στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης, του πραγματικού ανοίγματος στον ανταγωνισμό των κλειστών επαγγελμάτων και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης της χώρας, τα οποία, ωστόσο, επίσης θα υλοποιηθούν και θα θεσμοθετηθούν κατά το 2013 και στα επόμενα έτη, σε βάσεις που έχουν ήδη τεθεί.

Το κυριότερο ωστόσο είναι να εκμεταλλευτούμε τις νέες πιο ευνοϊκές συνθήκες που προσδιορίζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας στις αρχές του 2013 και να ενταθεί και να ενισχυθεί η προσπάθεια της Κυβέρνησης τόσο για τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την είσπραξη των βεβαιωμένων κρατικών εσόδων, όσο και για τον περιορισμό της ύφεσης από το 2013 και για επίτευξη ουσιαστικής ανάκαμψης από το 2014».

Keywords
Τυχαία Θέματα