Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής οι γυναίκες από τους άντρες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το γεγονός πως τα θηλυκά ζουν περισσότερο από τα αρσενικά, δεν είναι πραγματικότητα που αποδεικνύεται μόνο στο ανθρώπινο γένος, καθώς το ίδιο έχουν δείξει έρευνες σε άλλα πρωτεύοντα όντα, όπως οι πίθηκοι και οι μαϊμούδες.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Δανία, τον Καναδά και την Κένυα, προχώρησαν σε μία νέα επιστημονική μελέτη με πάνω από ένα εκατομμύριο στοιχεία γεννήσεων και θανάτων ανθρώπων από

το 18ο αιώνα μέχρι σήμερα. Η ίδια ανάλυση, έγινε και σε στοιχεία έξι ειδών πρωτευόντων, μεταξύ αυτών οι γορίλες, οι χιμπατζήδες και οι μπαμπουίνοι.

Το πρώτο συμπέρασμα των επιστημόνων είναι πως οι άνθρωποι έχουν επεκτείνει τη διάρκεια της ζωής τους περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, με το προσδόκιμο ζωής να αυξάνεται εντυπωσιακά στις τελευταίες γενιές.

Επίσης, χάρη στην ιατρική επιστήμη και τη δημόσια υγεία, οι άνθρωποι απολαμβάνουν μακροβιότερες και πιο υγιείς ζωές. Όμως παρόλα αυτά, οι γυναίκες έχουν το πλεονέκτημα να ζουν περισσότερα χρόνια σε όλες τις χώρες του κόσμου.

«Κατά τις τελευταίες λίγες εκατοντάδες χρόνια κάναμε μεγαλύτερο ταξίδι στο να επιμηκύνουμε τη διάρκεια της ζωής μας, από ό,τι είχαμε κάνει σε μια εξελικτική ιστορία εκατομμυρίων ετών» δήλωσε η Σούζαν Άλμπερτς, καθηγήτρια βιολογίας του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα και επικεφαλής της έρευνας.

Όσο όμως κι αν δεν κλείνει η «ψαλίδα» μεταξύ ανδρών-γυναικών, τα οφέλη από το αυξημένο προσδόκιμο ζωής, μοιράζονται σύμφωνα με την έρευνα, ισότιμα στην κοινωνία και δεν απολαμβάνονται από μικρό κομμάτι του πληθυσμού.

Σε ανεπτυγμένες χώρες όπως η Σουηδία μέσα στα τελευταία 200 χρόνια το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε από τα 35 έτη σε πάνω από 80. Οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν ένα πλεονέκτημα 40 έως 50 ετών μεγαλύτερης ζωής σε σχέση με όσες φυλές συνεχίζουν να ζουν με τον παραδοσιακό τρόπο στην Αφρική ή στη Νότια Αμερική. Με τη σειρά τους, αυτοί οι σύγχρονοι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες ζουν κατά μέσο όρο δέκα έως 20 χρόνια περισσότερο από τους χιμπατζήδες, τους στενότερους συγγενείς μας γενετικά.

Οι μελετητές παρατήρησαν μείωση και στην παιδική θνησιμότητα, με τους θανάτους ανά χίλιες γεννήσεις στα σύγχρονα κράτη να είναι λιγότεροι από τρεις, όταν διακόσια χρόνια πριν η θνησιμότητα ήταν σαράντα φορές μεγαλύτερη. Στις ομάδες όμως των σύγχρονων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών και των πιθήκων ή των μαϊμούδων, η θνησιμότητα παραμένει μέχρι και σήμερα σε υψηλά επίπεδα.

Για παράδειγμα, ένα κορίτσι που θα ερχόταν στη ζωή διακόσια χρόνια πριν στη Βόρεια Ευρώπη, θα ζούσε περισσότερα τρία ή τέσσερα χρόνια από ένα αγόρι στην ίδια ηλικία. Σήμερα ισχύει το ίδιο για τις γυναίκες, παρά το ότι και τα δύο φύλα ζουν περισσότερο σαράντα έως πενήντα χρόνια από ότι ίσχυε τότε. Στη σύγχρονη Ρωσία η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο φύλων αγγίζει τα δέκα χρόνια.

«Αποτελεί ένα αίνιγμα. Αν μπορούμε να κάνουμε τη ζωή να διαρκεί τόσο πολύ, γιατί δεν μπορούμε να κλείσουμε το χάσμα μεταξύ ανδρών-γυναικών;» αναρωτήθηκε η ‘Αλμπερτς.

Το γεγονός πως σε όλες τις χώρες οι γηραιότεροι άνθρωποι είναι συνήθως γυναίκες, δεν εξηγείται με απόλυτη σαφήνεια. Πιθανόν να είναι γενετικά τα αίτια ή και ορμονικά. Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης ταλαιπωρούν την άμυνα των ανδρών και από την άλλη το ισχυρό φύλο εκτίθεται πιο εύκολα σε ριψοκίνδυνες καταστάσεις, λένε οι επιστήμονες.

Η έρευνα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Το άρθρο Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής οι γυναίκες από τους άντρες εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα