Μεταξύ σφύρας και άκμονος

Από κατάπληξη μέχρι σοκ προκάλεσαν σε όλο το φάσμα του ελληνικού πολιτικού χώρου τα φορολογικά μέτρα που ζήτησαν οι δανειστές από την Αθήνα και τα οποία αφορούν μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και όλους γενικά τους καταναλωτές.

Του Νίκου Καραμάνογλου

Συγκεκριμένα, για τη μετουσίωση του προβλεπόμενου από τους ίδιους πρωτογενούς ελλείμματος 0,66% του ΑΕΠ

φέτος σε πρωτογενές πλεόνασμα 1%, οι θεσμοί αιτήθηκαν εμφατικά, δηλαδή απαίτησαν, πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ.

Το σχέδιό τους ξεκινά από τους συντελεστές ΦΠΑ, καθώς επιμένουν στην εφαρμογή δύο συντελεστών, ενός υψηλού 23% για όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και ενός μειωμένου 11%, ο οποίος θα αφορά μόνο τα φάρμακα, τα είδη διατροφής και τη διαμονή στα ξενοδοχεία. Παράλληλα, εκτινάσσουν την φορολογική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, με την αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου και των φορολογικών συντελεστών, αυξάνουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και καταργούν το επίδομα θέρμανσης για τα νοικοκυριά, αλλά και το ειδικό καθεστώτος φορολόγησης για τους αγρότες. Όσον αφορά στη φορολογία των ακινήτων, ζητούν διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο για φέτος, αλλά και για το 2016 και την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ ετησίως.

Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση στην πρότασή της προβλέπει, μεταξύ άλλων, τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6%, 11%, 23%, αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, επιβολή εισφοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις και αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, έχοντας ως στόχο την είσπραξη επιπλέον 2,34 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016.

Πέρα από τον προφανή της στόχο να κερδίσει πολιτικό χρόνο, η κυβέρνηση επιχειρεί να διατηρήσει τα προσχήματα και να περισώσει όσες μπορεί από τις προεκλογικές ιδεολογικές αναφορές της. Παρόλα αυτά, η ουσία και των δύο προτάσεων είναι πως η δημοσιονομική προσαρμογή, με τη μία ή την άλλη μορφή, θα παραμείνει και τα όποια φιλολαϊκά ή αναπτυξιακά μέτρα παραπέμπονται εύσχημα ad calendas graecas. Οπότε η εθνική μας κυριαρχία περιορίζεται στην επιλογή ανάμεσα στην εκτέλεση και την αυτοκτονία.

Keywords
Τυχαία Θέματα