Μη χάσετε τον «Προμηθέα Δεσμώτη» από τον Κώστα Φιλίππογλου

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο Κώστας Φιλίππογλου παρουσίασε την τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Δάσους. Μία τραγωδία, από τις σημαντικότερες της παγκόσμιας δραματουργίας, με υψηλό λόγο, τιτανικές συγκρούσεις και με μεγαλειώδη νοήματα.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 17 Ιουλίου, στο αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, ενώ 21 & 22 Αυγούστου παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Από

τον Ανέστη Χρυσάφη

Το θέμα της τραγωδίας είναι η τιμωρία του τιτάνα Προμηθέα από τον θεό Δία, όταν ο πρώτος έκλεψε την φωτιά από τους θεούς και την έδωσε στους ανθρώπους. Ο Δίας -νέος βασιλιάς των θεών και των ανθρώπων, αφού έριξε τον πατέρα του Κρόνο από τον θρόνο- τιμωρεί τον Προμηθέα με την καθήλωσή του στο όρος Καύκασος.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:

Στην αρχή της παράστασης ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί την διακειμενικότητα για να συνδέσει το δραματικό έργο του Αισχύλου με την «Θεογονία» του Ησιόδου. Ένα κείμενο που οδηγεί, με επιτυχή τρόπο, στα μυθολογικά γεγονότα από την έναρξη του Κόσμου ως τον μύθο του Προμηθέα. Ο Φιλίππογλου χρησιμοποιεί και άλλα κείμενα κατά την διάρκεια της παράστασης, σε διαφορετικό μέτρο, που όμως δεν ξενίζει καθόλου τον θεατή.

Σε ένα έργο, που από την φύση του είναι στατικό, η σκηνοθεσία κατορθώνει να δώσει μια εσωτερική κίνηση γεμάτη εικόνες και ψυχική ταραχή. Ο Γιώργος Νούσιας, υποδυόμενος τον Προμηθέα, αφηγείται, καθηλωμένος στο λιτό σκηνικό καθ’όλη τη διάρκεια της παράστασης, με λόγο σταθερό αλλά γεμάτο εσωτερικό ψυχισμό, τον μύθο με κλιμακωτό ρυθμό που κάνει τον κοινό να τον παρακολουθεί και να δημιουργεί στο μυαλό του όλες αυτές τις έντονες εικόνες της διήγησης.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τους ηθοποιούς να μην χρησιμοποιούν τα χέρια τους καθόλου κατά την διάρκεια της ερμηνείας τους, είτε πρόκειται για τραγωδία είτε για σύγχρονο δράμα που κάνει το παίξιμο τους αφύσικο. Στην περίπτωση, όμως, του Νούσια ταιριάζει απόλυτα χωρίς να ενοχλεί καθόλου τον θεατή. Οι λιγοστές του κινήσεις σε διάφορα σημεία της παράστασης είναι μετρημένες και ίσως έτσι μας δείχνει τον πόνο του Προμηθέα.

Γύρω, όμως, από τον στατικό Προμηθέα έχουμε και έναν υπερκινητικό χορό. Ο χορός των Ωκεανιδών -μυθικών πλασμάτων της θάλασσας, νύμφες, με μορφή παρθένου γοργόνας, κόρες του Τιτάνα Ωκεανού – αποτελείται από νεαρές ηθοποιούς και χορεύτριες που με την ελαστικότητα των σωμάτων τους και των κινήσεων του έρχεται σε μία όμορφη αντίθεση με την ακινησία του Νούσια. Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης, δεν παραπέμπει μόνο στο υγρό στοιχείο, αλλά και στα τέσσερα της φύσης: νερό, φωτιά, αέρας και γη. Η όμορφη κίνηση του χορού -από την μόνιμη συνεργάτιδα του Φιλίπογλου, Φρόσω Κορρού- έκανε την διαφορά σε σχέση με τις στυλιζαρισμένες ομαδικές χορογραφίες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε αρχαίες τραγωδίες. Ένας χορός με ελαστικότητα και σωματική εκφραστικότητα, που συνδυάζεται με την ατμοσφαιρική και σύγχρονη μουσική των LOST BODDIES, σίγουρα αποτελεί από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της παράστασης. Μια παράσταση που συνδυάζει το σωματικό θέατρο με τον λόγο αλλά και την ζωντανή μουσική επί σκηνής (μία ηθοποιός παίζει μελαγχολικά το πνευστό όργανο).

Ο Γεράσιμος Γεννατάς (Ήφαιστος/Ωκεανός) και ο Δημήτρης Κουρούμπαλης (Κράτος/Ερμής) ενσαρκώνουν διπλούς ρόλους και συμμετέχουν, επίσης, στον χορό χρησιμοποιώντας τις κινήσεις των σωμάτων τους, άλλες φορές με ευλυγισία και άλλες φορές με μέτρο, που σε συνδυασμό με τον λόγο τους, δίνουν ένα χαρούμενο και χιουμοριστικό τόνο στις ερμηνείες τους όποτε το ζητάει η περίσταση. Η Marlene Kaminski, ως Ιώ στο τρίτο επεισόδιο, κυριαρχεί με την μορφή της, ως κόρη που ερωτεύτηκε ο Δίας και γι’αυτό η Ήρα την καταδίκασε σε αιώνια τρελή περιπλάνηση. Τα σκηνικά, λιτά αλλά πρακτικά, δίνουν την αίσθηση της αιωνιότητας, ενώ τα κοστούμια μας δίνουν έναν βιομηχανικό ύφος που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τελευταία σε διάφορες παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:

Μία παράσταση γεμάτη με λεκτικά και οπτικά σύμβολα, που δεν δυσκολεύεται να αποκωδικοποιήσει ο θεατής παρακολουθώντας συγχρόνως τόσο τον μύθο του Προμηθέα, όσο και τα φιλοσοφικά ζητήματα που μας παρουσιάζονται. Μία από τις καλύτερες παραστάσεις της φετινής Επιδαύρου, που αξίζει να δείτε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου: Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου: Κορυδαλλός, Δημοτικό Θέατρο «Θανάσης Βέγγος»

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου: Κηποθέατρο Παπάγου

*** Η παράσταση στο Βεάκειο έχει ακυρωθεί λόγω των εκλογών.

Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί λόγω της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Επιμέλεια Κίνησης: Φρόσω Κορρού
Μουσική: LOST BODIES
Βοηθός σκηνοθέτη: Εριφύλη Στεφανίδου
Φωτιστής : Νίκος Βλαχόπουλος
Σκηνογράφος : Maklekian Kelan

Διανομή: Τάσος Νούσιας, Γεράσιμος Γεννατάς, Marlene Kaminski, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Κατερίνα Λούρα.

Εξαμελής χορός: Δέσποινα Λαγουδάκη, Χριστίνα Μπίτου, Βιβή Μπουτάτη, Πηνελόπη Μωρούτ, Νατάσα Σαραντοπούλου.

https://www.facebook.com/promitheasdesmotis2015

Τρέιλερ:

https://www.youtube.com/watch?v=UFQoCNzVoN4&feature=youtu.be

Βίντεο από Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

https://www.youtube.com/watch?v=j9J5S6uixsc

Keywords
Τυχαία Θέματα