Μια βόλτα στο «Σπίτι του Ελύτη»

Το «Σπίτι του Ελύτη» όπου μπορεί το κοινό να μάθει πληροφορίες για τη ζωή, το έργο και την επίδραση του Οδυσσέα Ελύτη, είναι ανοιχτό από τις 7 Νοεμβρίου. Το «Σπίτι του Ελύτη» στεγάζεται στο παλαιό νεοκλασικό της συμβολής των οδών Διοσκούρων και Πολυγνώτου, στην Ακρόπολη, που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού για να στεγάσει το μουσείο. Μπαίνοντας οι επισκέπτες αντικρύζουν την όμορφη αυλή, ενώ στο

υπερυψωμένο ισόγειο φιλοξενείται μια εισαγωγική, μυητική έκθεση για τη ζωή, το έργο και τις αισθητικές επιλογές του Ελύτη. Εκεί υπάρχει ακόμη χρονολόγιο και ενότητες για ζωγράφους της γενιάς του και γενικότερα για ζωγράφους του 20ου αιώνα, για τη βαθιά σχέση του Ελύτη με τη μουσική, από Μότσαρτ μέχρι και τις πολλαπλές μελοποιήσεις του, για την ελληνική διαχρονία και τη γραφή.

Παρουσιάζονται επίσης, οικογενειακά κειμήλια και η εκδοτική του παρουσία στο εξωτερικό, με βιβλία του στα γαλλικά, στα κινέζικα, στα ιαπωνικά και στα αραβικά, όπως και ξεχωριστή προθήκη για το βραβείο Νόμπελ. Στο μουσείο παρουσιάζεται επίσης και ο πραγματικός χώρος εργασίας του ποιητή, όπως λειτουργούσε στο μικρό διαμέρισμα της οδού Σκουφά, στο Κολωνάκι, με τη βιβλιοθήκη, το γραφείο του και τα εικαστικά έργα των φίλων του. Ο Ελύτης δεν έζησε στο συγκεκριμένο κτίριο, που σήμερα φιλοξενεί «Το Σπίτι του Ελύτη», αλλά ο κόσμος των ονείρων, των αισθήσεων και των αισθητικών επιλογών του, που είχαν και ηθική διάσταση, αποκτά ξεχωριστό βάρος σε μια εποχή ναρκισσισμού και συσσώρευσης αγαθών επειδή αναδεικνύει τις αξίες του: την ολιγάρκεια και τη σαφήνεια. Είναι το ακριβές και το λίγο, που υπερασπίστηκε στη ζωή του με τον πιο λυρικό τρόπο, ο ποιητής.

Το μουσείο, εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μια μέρα πριν από την επέτειο γενεθλίων του νομπελίστα ποιητή, ο οποίος είχε γεννηθεί στις 2 Νοεμβρίου 1911 στο Ηράκλειο Κρήτης. «Ο Οδυσσέας Ελύτης έγραψε κάποτε για τον ‘κόσμο τον μικρό τον μέγα’. Σήμερα, 113 χρόνια από τη γέννησή του, εγκαινιάζουμε το Μουσείο Ελύτη, δημιουργώντας ουσιαστικά μια κιβωτό του έργου του. Δηλαδή μια ζωντανή κοιτίδα της νεοελληνικής ποίησης και σκέψης», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Απόψε εδώ ευοδώθηκε μια ιδέα της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, κοινωνοί της οποίας γίναμε το 2013», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενη στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟ και της ΑΜΚΕ ‘ΑΕΡΤΟΝ’, στην οποία παραχωρείται το οίκημα που αποκατέστησε το ΥΠΠΟ έχοντας αναλάβει να καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες του Μουσείου. «Ετσι η Πολιτεία αποδίδει το μουσείο ως ελάχιστο δείγμα τιμής στο έργο ενός από τους εμβληματικότερους εκπροσώπους των νεότερων ποιητικών γραμμάτων», σημείωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού. Στο κτίριο έχουν σχεδιαστεί χώροι για την έκθεση, αλλά και τη φύλαξη του αρχείου του Ελύτη, όπως και για το οπτικό υλικό, το οποίο προβάλλει το έργο του. Ταυτόχρονα, μέσα από φωτογραφίες, κείμενα, ηχητικό και οπτικό υλικό παρουσιάζεται ανάγλυφα η ζωή του ποιητή.

Το «Σπίτι του Ελύτη» θα λειτουργεί από Πέμπτη έως Κυριακή. Τα ωράρια τις καθημερινές είναι από τις 12 έως τις 5 μ.μ. ενώ τα σαββατοκύριακα από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ.. Το κόστος εισόδου στο μουσείο για τους επισκέπτες ανέρχεται στα 7 ευρώ ενώ το μειωμένο εισιτήριο είναι στα 4 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα