Μητσοτάκης για φωτιές: Η φετινή χρονιά ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών

«Χρήσιμο είναι να γίνεται κάθε χρόνο αυτό», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου. Αναφερόμενος στα πραγματικά δεδομένα είπε: «Η χρονιά αναμενόταν δύσκολη κλιματολογικά, αλλά ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών. Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, ξηρασία και έντονους ανέμους και αυτά ήρθαν μετά από μια περίοδο παρατεταμένης ανομβρίας με ελάχιστο χιόνι στα βουνά μας». «Αυτά λόγω της κλιματικής αλλαγής

θα τα βλέπουμε με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα. Είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για ένα ολόκληρο εξάμηνο», τόνισε και ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που κατέβαλαν μια τιτάνια προσπάθεια. Ο πρωθυπουργός διακόπηκε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και απευθυνόμενος προσωπικά σε εκείνη είπε: «Αναρωτιέστε γιατί σας συμπεριφέρομαι έτσι: έχετε την αντιμετώπιση που σας αξίζει».

Πρόληψη

«440.000 στρέμματα κάηκαν φέτος, ήμασταν κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας, μια χρονιά δυσκολότερη των τελευταίων 40 ετών. Δεν φαντάζομαι να υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι μπορεί να έχουμε ένα καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές. Δεν είμαι εδώ για να εξωραΐσω τα πράγματα, αλλά η κλιματική κρίση είναι εδώ και η Μεσόγειος είναι στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και θα δοκιμάζεται όλο και πιο συχνά». «Η δράση μας αναπτύσσεται σε 4+1 πυλώνες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα εξής:

«Πρόληψη: Μετά την καταστροφική φωτιά στο Μάτι έγινε μια έκθεση από την επιτροπή Γκολντάμερ που ζητούσε να δίνουμε έμφαση στην πρόληψη και είναι σωστή αυτή η θέση. Αυτό κάναμε με το πρόγραμμα Antiner1,2 και 3.Αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός αρχαιολογικών χώρων, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που δρομολογήθηκε ένα τόσο οργανωμένο πρόγραμμα παρέμβασης στα δάση μας και βοήθησε στην αντιμετώπιση δύσκολων πυρκαγιών που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το καλοκαίρι.

Πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωσαν ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους και είναι κοινός τόπος ότι η προσπάθεια που κάναμε είχε αποτελέσματα. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία συλλογική της χώρας και μια αναγνώριση από την κοινωνία ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Μαζί με τη συλλογική ευθύνη υπάρχει και η ατομική. Έχουμε επίσης αυστηροποιήσει τις ποινές για εμπρησμό. Θέλουμε επίσης να ωθήσουμε τους πολίτες να ασφαλίζουν τα σπίτια τους έναντι καταστροφών και γι αυτό δώσαμε το κίνητρο του ΕΝΦΙΑ».

Το 112 έσωσε ζωές

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών. «Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτήρηση, τον άμεσο εντοπισμό και τη γρήγορη κατάσβεση μιας πυρκαγιάς, drones πετούσαν 24ωρες το 24ωρο και υπήρχαν έμφορτες περιπολίες. Μπορέσαμε και σβήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία των 9.101 πυρκαγιών, άνω του 98%. Η παρέμβαση έγινε σε πρώτο χρόνο πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία την οποία πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε. Ειδική αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 112. «Αξιοποιήσαμε το 112 όταν κρίθηκε απαραίτητο, ελπίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στην αναγκαιότητα να γίνονται τέτοιες εκκενώσεις, κουλτούρα που θέτει την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε απόλυτη προτεραιότητα. Αποτελεί κατάκτηση της χώρας μας το 112 ένας δοκιμασμένος μηχανισμός. Το 112 έχει σώσει πολλές ζωές, παρακαλώ στην κριτική σας να σταματήσετε να λέτε ότι το 112 είναι άλλοθι για αυτά που δεν γίνονται, είναι και άδικο και λάθος, δεν μπορεί να ακυρώνεται για λόγους μικροκομματικής αντιπαράθεσης».

Περνώντας στον τρίτο πυλώνα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον συντονισμό. «Με τις έγκαιρες μετεωρολογικές προβλέψεις και όσο και αν έχει προχωρήσει η επιστήμη δεν σημαίνει ότι συμφωνούν όλοι στις προβλέψεις τους. Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι επιχειρήσεις γίνονται με καλύτερο συντονισμό. Θέλω να σταθώ στη μεταρρύθμιση που κάναμε μεταφέροντας την επίβλεψη των δασικών υπηρεσιών από το ΥΠΕΣ στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Έχουμε κάνει πρόοδο αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα