Μοναξιά σημάδια: Πώς θα καταλάβετε ότι πρέπει να αλλάξετε ζωή

Ένας ψυχολόγος αποκάλυψε 12 ανεπαίσθητα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ότι υποφέρουμε από μοναξιά. Η μοναξιά αποτελεί μάστιγα της εποχής μας. Η εκδήλωσή της σε εκατομμύρια ανθρώπους βρίσκει έδαφος στους σύγχρονους όρους ζωής, τις δυσκολίες-κοινωνικές και οικονομικές- και είναι μια συναισθηματική κατάσταση που μπορεί να έχει πολλές επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας.

Η ψυχολόγος Δρ Lalitaa Suglani, που εδρεύει στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, προσφέρει πιστημονική βοήθεια σε θέματα όπως η διαχείριση του άγχους, ή η αντιμετώπιση του φόβου και μοιράστηκε

πληροφορίες σχετικά με την μοναξιά. Τα σημάδια περιλαμβάνουν την αποσύνδεση από τα αγαπημένα πρόσωπα και το αίσθημα συνεχούς εξάντλησης, σημάδια που πολύ συχνά μπορεί να αγνοούμε. Η ψυχολόγος επεσήμανε ότι «όλοι είμαστε στο δικό μας ταξίδι» και, ως εκ τούτου, όλοι έχουμε «τις δικές μας εμπειρίες σχετικά με το τι μας κάνει να νιώθουμε μοναξιά», σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Η μοναξιά ως μια συναισθηματική και γνωστική δυσφορία

Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία ορίζει τη μοναξιά ως «συναισθηματική και γνωστική δυσφορία ή ανησυχία από το να είσαι ή να αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι μόνος ή άλλως μοναχικός”.

Η δρ. Lalitaa περιέγραψε τη μοναξιά «την κατάσταση του να είσαι μόνος και να νιώθεις θλίψη γι’ αυτό».

Και πρόσθεσε: «Μπορείτε να είστε μόνοι – και να απολαύσετε κάθε λεπτό».

«Αλλά από καιρό σε καιρό, οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε τη μοναξιά».

Στη συνέχεια, μοιράστηκε 12 ανεπαίσθητα σημάδια που υποδηλώνουν ότι μπορεί να υποφέρουμε.

Το πρώτο σημάδι που απαρίθμησε ήταν η αποσύνδεση από τα αγαπημένα της πρόσωπα, ακολουθούμενη από το συνεχές αίσθημα κούρασης/ εξάντλησης. Αλλά και άλλα σημάδια, μπορεί να προειδοποιούν, όπως η αδυναμία μας να σταματήσουμε να βλέπουμε σειρές, να έχουμε έλλειψη παραγωγικότητας ή να περνάμε πάρα πολύ χρονο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμα και μια συχνή κατάσταση αυτοαμφισβήτησης, μπορεί να είναι σημάδι μοναξιάς Άλλα σημάδια που μπήκαν στη λίστα ήταν η αρνητική εικόνα του εαυτού σας και η συχνή αυτοαμφισβήτηση. Όσοι πάσχουν από μοναξιά μπορεί να εμφανίζονται αποσυρμένοι ή κυκλοθυμικοί, σύμφωνα με την ψυχολόγο.

12 σημάδια της μοναξιάς

Αποσύνδεση από τους αγαπημένους μας.
Aισθανόμαστε συνεχώς κουρασμένοι και εξαντλημένοι
Αισθανόμαστε ότι έχουμε χάσει τον «σκοπό» μας
Βρίσκουμε τον εαυτό μας να κάνει πολύ μεγάλα και ζεστά ντους.
Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να παρακολουθούμε σειρές
Μας λείπει το κίνητρο, είμαστε αντιπαραγωγικοί.
Ξοδεύουμε πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αισθανόμαστε ότι «τα πάντα» είναι μια προσπάθεια.
Έχουμε συναισθήματα ανησυχίας.
Έχουμε μια αρνητική εικόνα του εαυτού μας και βρισκόμαστε συχνά σε αυτοαμφισβήτηση.
Μπορεί να φαινόμαστε αποσυρμένοι ή κυκλοθυμικοί.
Μπορεί να έχουμε διαταραχές στις συνήθειες του ύπνου ή της διατροφής μας.

Μοναξιά, αντιμετώπιση

Δεδομένου ότι η μοναξιά είναι μια βαθιά ριζωμένη ψυχολογική κατάσταση, η καταπολέμησή της είναι αρκετά δύσκολη. Ο νευρολόγος-ψυχίατρος Δρ Νίκος Ε. Δέγλερης, διδάσκων Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο ParisV, στη Γαλλία έχει μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν τους πάσχοντες:

1. Εντοπίστε τις εσωτερικές φωνές που σας σαμποτάρουν

Ο τρόπος που σκέφτεται το άτομο για τον εαυτό του μπορεί ακούσια να το υπονομεύει. Επιζήμιες είναι οι σκέψεις όπως «μακάρι να είχα χιούμορ και κάτι ενδιαφέρον να πω», «είμαι πολύ χοντρός (-ή), άσχημος (-ή) για να θέλει κάποιος να βγει μαζί μου», «σιγά μην καταλάβουν τι θέλω να πω».

2. Αντικαταστήστε τις αρνητικές φωνές με θετικές

Όποτε ξεπηδά στο μυαλό σας μια αρνητική σκέψη, να τη διακόπτετε και να σκέφτεστε μια θετική. Παραδείγματος χάριν, «είμαι μια χαρά άνθρωπος», «είμαι αγαπητός (-ή) όπως είμαι», «αξίζω να έχω αγάπη, φίλους και υποστήριξη στη ζωή μου», «είμαι αυτός που είμαι και σ’ όποιον αρέσω».

3. Αντισταθείτε στην παρόρμηση της απομόνωσης

Η απομόνωση επιβεβαιώνει τους φόβους σας ότι δεν αξίζετε αγάπη και υποστήριξη. Μερικές φορές πρέπει να πιέζετε τον εαυτό σας για να κάνει αυτό που φοβάται. Φροντίστε λοιπόν να συμμετέχετε στις κοινωνικές εκδηλώσεις (π.χ. του σχολείου, της δουλειάς, της γειτονιάς, του δήμου κ.λπ.).

4. Απομακρυνθείτε από τις τοξικές σχέσεις

Αν έχετε στη ζωή σας άτομα που συνηθίζουν να σας μειώνουν με τα σχόλια και/ή τη συμπεριφορά τους, πρέπει να τα παραμερίσετε για να αφήσετε χώρο για ανθρώπους που θα σας κάνουν να νιώθετε καλά για τον εαυτό σας. Μη διατηρείτε τις τοξικές σχέσεις φοβούμενοι ότι δίχως αυτές θα νιώσετε ακόμα χειρότερη μοναξιά. Να θυμάστε ότι στην πραγματικότητα οι σχέσεις αυτές την καλλιεργούν και την εντείνουν.

5. Καλλιεργήστε τις υπάρχουσες θετικές σχέσεις σας

Ακόμα κι ένα καλοπροαίρετο άτομο να γνωρίζετε, είναι αρκετό για να αρχίσετε (πάρτε, π.χ., τηλέφωνο κάποιο συγγενή ή γνωστό που σας είχε τηλεφωνήσει για να δει τι κάνετε). Μην υποτιμάτε τη σημασία όσων έχετε να προσφέρετε.

6. Ανοιχτείτε και διακινδυνεύστε

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να είναι ευάλωτος, εξωτερικεύοντας τις εμπειρίες, τα συναισθήματα, τις αναμνήσεις, τα όνειρα, τις επιθυμίες σας κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσετε να νιώθετε ότι οι άλλοι σας γνωρίζουν καλύτερα και σας καταλαβαίνουν.

7. Ζητήστε αυτό που στ’ αλήθεια χρειάζεστε

Πείτε στους άλλους τι χρειάζεστε για να μειωθεί η μοναξιά σας. Οι αληθινοί φίλοι έχουν την τάση να ανταποκρίνονται αμέσως στα μηνύματα για βοήθεια και στήριξη. Δοκιμάστε το και μπορεί να εκπλαγείτε.

8. Γίνετε εθελοντές

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως όταν προσφέρουμε στους άλλους βελτιώνεται η ψυχική υγεία μας, αφού χαιρόμαστε με τη χαρά τους και ταυτοχρόνως νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Ειδικά για τους μοναχικούς ανθρώπους, η ευσπλαχνία θα δράσει αμφίδρομα, αφού τα «ευχαριστώ» που θα ακούσουν είναι αρκετά για να τονώσουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους και δεν πειράζει καθόλου που η προσφορά τους θα έχει και λίγο εγωιστικά κίνητρα.

9. Φροντίστε τις βασικές ανάγκες σας

Η σωστή διατροφή, ο καλός ύπνος και η συστηματική άσκηση έχουν ζωτική σημασία (και) για την ψυχική υγεία. Αν δεν φροντίζετε τις βασικές ανάγκες σας, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ενταθούν τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνετε. Προσπαθήστε, λοιπόν, να μη μένετε ξάγρυπνοι τις νύχτες αλλά ούτε και να είστε όλη μέρα στο κρεβάτι, να μην παραλείπετε γεύματα, να πηγαίνετε καθημερινά για περπάτημα αντί να κάθεστε ακίνητοι μπροστά στην τηλεόραση, καθώς και να μαγειρεύετε θρεπτικό φαγητό αντί να τρώτε ό,τι βρίσκετε μπροστά σας.

10. Προσέξτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αν και μοιάζουν ιδανικά για παρέα και φίλους, δεν υπάρχει κάτι χειρότερο για τους μοναχικούς ανθρώπους από το να βλέπουν πόσο καλά περνούν οι άλλοι. Προσπαθήστε λοιπόν να διατηρήσετε την επαφή με κάποιους φίλους και συγγενείς μέσω Facebook, Twitter κ.λπ. αλλά χωρίς να ελέγχετε τι κάνουν οι άλλοι. Να αποφεύγετε επίσης να συγκρίνετε τον εαυτό σας και τη ζωή σας με τους διαδικτυακούς σας φίλους.

11. Ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό

Η συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να ξεπεράσετε τις αυτομειωτικές συμπεριφορές που επιδεινώνουν τη μοναξιά σας και σας εμποδίζουν να ζήσετε τη ζωή που θέλετε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μοναξιά, Πώς,monaxia, pos