«Ναι» στο ελληνικό πρόγραμμα από τη γερμανική Βουλή

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη γερμανική Βουλή η εισήγηση της κυβέρνησης της χώρας για την εξουσιοδότηση προκειμένου να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα μέσω του μηχανισμού στήριξης ESM. Συγκεκριμένα υπέρ της πρότασης της γερμανικής κυβέρνησης ψήφισαν 439 βουλευτές από τους 598 που ψήφισαν, ενώ 119 τάχθηκαν κατά. Επίσης υπήρξαν και 40 αποχές.

Πριν

από την ψηφοφορία υπήρξε συνεδρίαση διάρκειας τριών ωρών με την Γερμανίδα καγκελάριο να τονίζει στην ομιλία της ότι εγγυάται την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα η κυρία Μέρκελ, είπε:

«Παρά τις μεγάλες πολιτικές διαφορές, εμείς εγγυόμαστε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η Γερμανία πηγαίνει καλά όταν πηγαίνει καλά η Ευρώπη και μάλιστα όλοι στην Ευρώπη. Η Ευρώπη χρειάζεται την ικανότητα των συμβιβασμών, όμως εντός της Ευρωζώνης δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» χρέους. Μια ένωση μεταφοράς χρέους θα ήταν το τέλος της κοινότητας δικαίου και δεν θα το επιτρέψουμε. Είχαμε τρεις επιλογές: να αλλάξουμε τους κανόνες, να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη ή να συνεργαστούμε προκειμένου να βρούμε λύση

«Η συμφωνία είναι δύσκολη για την Ελλάδα. Η διάσωση της Ελλάδας δεν γίνεται με όποιο κόστος, αλλά εντός του πλαισίου των κανόνων. Η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτελέσματα και φέρνει ήδη. Δεν αποφασίσαμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για μια ισχυρή Ευρώπη και Ευρωζώνη. Δεν το κάνουμε μόνο για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, αλλά και για τους ανθρώπους στην Γερμανία», κατέληξε και ευχαρίστησε ειδικά τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την προσπάθεια που κατέβαλε».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είπε:

«Παρακαλώ όλους να πουν ‘ναι” στο αίτημα. Αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια να λύσουμε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα», ενώ παραδέχθηκε ότι η Γερμανία πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ολοκλήρωση. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι υπάρχει η δυνατότητα «να φέρουμε τις διαπραγματεύσεις σε θετικό αποτέλεσμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα