Νέα εισπρακτικά μέτρα από το υπ. Εργασίας

Στα ελεγκτικά και εισπρακτικά μέτρα που πρόκειται να λάβει στο εγγύς μέλλον -με στόχο την αύξηση των εσόδων- εστιάζει το ενδιαφέρον της διαχείρισης -όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία- ο υπουργός Εργασίας, κος Γιάννης Βρούτσης.

Ο υπουργός αναφερόμενος στο θέμα των διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων, είπε ότι θα τους καλέσει άμεσα σε διάλογο, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα «καυτά» θέματα, όπως είναι αυτά της μετενέργειας, των συλλογικών συμβάσεις και της διαμόρφωσης του κατωτάτου μισθού.

«Ανοίγει ο διάλογος

για το μείζον ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο και είναι η μόνη ρεαλιστική οδός για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, στρεβλώσεις και υπερβολές πιστεύουμε ότι πρέπει να διορθωθούν», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ο κ. Βρούτσης είπε ότι θα υπάρχει ένας φορέας για όλους τους μισθωτούς, ένας φορέας επικουρικής ασφάλισης και ένας φορέας ασφάλισης υγείας.

Οι δεσμεύσεις μας για την αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχουν παραμένουν, είπε ο υπουργός και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ενοποίηση του ανωτάτου ορίου ποσού σύνταξης και ότι θα υπάρξει ενιαίο μητρώο ασφάλισης συντάξεων και θα προωθηθεί αλλαγή στο καθεστώς της βουλευτικής σύνταξης.

Αν και -όπως είπε- αποκλείεται η επανασύσταση οργανισμών όπως ο ΟΕΚ, η κυβέρνηση θα επαναφέρει παροχές σαν αυτή του κοινωνικού τουρισμού.

Επίσης, το υπουργείο προσδοκά σημαντικό όφελος από την απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας.

Ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε την μετατροπή του φορολογικού πιστοποιητικού, σε φορολογικό-ασφαλιστικό πιστοποιητικό. Το ασφαλιστικό πιστοποιητικό θα είναι υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις και θα προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις της νομοθεσίας από εκείνους που θα τα υπογράφουν.

Εξάλλου, ανακοίνωσε ότι προωθείται αυτόματη ενιαία καταβολή του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και ασφαλιστικών εισφορών και υποχρέωση έκδοσης ασφαλιστικού πιστοποιητικού για όλες τις επιχειρήσεις.

Όπως ανακοίνωσε, το υπουργείο θα προχωρήσει στη δημιουργία μικτών κλιμακίων του ΣΔΟΕ, του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ και θα υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση ΙΚΑ, ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ με τρόπο που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 25 εκατ. €.

Keywords
Τυχαία Θέματα