Νέα μέτρα ανακοινώνει ο Χαρδαλιάς

Νέα μέτρα ανακοινώνει ο Νίκος Χαρδαλιάς – Όλες οι πληροφορίες. – Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων που θα εισηγηθεί το νέο lockdown, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και υπό το βάρος του χθεσινού ρεκόρ των 2.353 κρουσμάτων. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, έχει “κλειδώσει” ο περιορισμός των μετακινήσεων με τον κωδικό 6. Η μετακίνηση θα γίνεται με τα πόδια αλλά θα επιτρέπεται από δήμο σε δήμο. Για τον κωδικό 4 που ισχύει για την παροχή βοήθειας και έχει διαπιστωθεί ότι γίνεται

κατάχρηση από τους πολίτες, υπάρχουν σκέψεις καθώς είναι δύσκολο να ελεγχθεί η χρήση του  από τις Αρχές.

Όλα δείχνουν πως η εισήγηση θα περιέχει την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας μέχρι τις 9:00 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα σούπερ μάρκετ που έχει παρατηρηθεί το διάστημα κατά το οποίο ίσχυει η απαγόρευση από τις 18:00 μ.μ. Το επιδημιολογικό φορτίο σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Θεσσαλία προβληματίζει. Προτείνεται αυστηριοποίηση περιορισμών για δύο εβδομάδες. Εδώ υπάρχουν πολλές απόψεις στη επιτροπή δεδομένης της κόπωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ προτείνεται επίσης να κλείσουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα. Είναι μια πρόταση που στοχεύει στον έλεγχο της ενδοοικογενειακής μετάδοσης. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η κ. Πελώνη ανέφερε: “Να κάνουμε όλοι μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια για να βγούμε από το τούνελ της πανδημίας. Όσο περισσότερο τηρήσουμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από αυτή την κατάσταση”. Ερωτηθείσα για τις αλλαγές που αναμένονται σχετικά με τον κωδικό 6 και για το εάν πρόκειται να καταργηθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις για λόγους άθλησης, η κ. Πελώνη είπε ότι οι μετακινήσεις με τον κωδικό 6 θα γίνονται μόνο τα πόδια.

Οχι σε lockdown τύπου Μαρτίου

Κατά της επιβολής ενός σκληρού lockdown ανάλογου τύπου με αυτό που ίσχυσε τον Μάρτιο του 2020 τάχθηκε πάντως, έστω και με έμμεσο τρόπο, η κυβερνητική εκπρόσωπος, κα Αριστοτελεία Πελώνη, με δηλώσεις της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Όπως είπε ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγούσε σε πλήρη αναστολή σχεδόν όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων της χώρας. Προτεραιότητες της κυβέρνησης σχετικά με την άρση των περιορισμών είναι το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

“Πρέπει να λειτουργήσει η οικονομία και πάλι”, σημείωσε η κ. Πελώνη η οποία, ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ανασταλούν οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας.

Νέα μέτρα: Σε διαφορετική γραμμή η Λινού

Διεύρυνση ωραρίου που οι άνθρωποι θα μπορούν να είναι εκτός σπιτιού αλλά και να επισκέπτονται χώρους όπως τα σούπερ μάρκετ, προτείνει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού. Όπως είπε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, είναι λάθος με τον ωραίο καιρό να είναι μέσα. «Με τον εγκλεισμό υπάρχει συσσώρευση ενδοοικογενειακή» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πώς ακόμη και η εστίαση θα μπορούσε, υπό όρους, να ανοίξει.

Δηλαδή, να υπάρχει η δυνατότητα να κάθεται έξω με θερμαντικά σώματα, να τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις, να δοθεί από τους δήμους περισσότερος χώρος στα πεζοδρόμια για να είναι εφικτή η αραίωση των τραπεζιών. «Με την πίεση να είμαστε συνεχώς μέσα αυξάνονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά και χρόνιων νοσημάτων». Μεταξύ άλλων, εκτίμησε ότι είναι σημαντικό ακόμη στα μέσα μαζικής μεταφοράς να υπάρχει καλύτερη οργάνωση, αλλά κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής έχει καταστεί δύσκολο, διότι οι ευθύνες είναι διάσπαρτες.

Μίσθωση λεωφορείων, κουπόνια για ταξί

Όπως έχει τονίσει πολλές φορές, θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα δρομολόγια με την μίσθωση κι άλλων λεωφορείων, κάποια κουπόνια ενδεχομένως για τα ταξί με σκοπό να μειωθεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς. Για το θέμα των εμβολίων, η κ. Λινού σημείωσε ότι είναι γεωπολιτικό ζήτημα. Υπογράμμισε όμως, πως πρέπει να δοθούν οι πατέντες δωρεάν σε όλες τις χώρες ώστε να αυξηθεί η παραγωγή τους. Όπως είπε, ακόμη και αν υπάρχουν αρκετά εμβόλια για την Ευρώπη, ενδεχομένως να μην καλύπτουν την Ασία ή την Αφρική με αποτέλεσμα ο ιος να παραμείνει ενεργός και ακόμη, να μεταλλαχθεί. Αποτέλεσμα αυτού, θα ήταν συνεχίζεται η διασπορά και ο κίνδυνος να μην καλύπτει το εμβόλιο τις νέες μεταλλάξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα