Νέος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα για το Ασφαλιστικό

Εκ νέου θα συναντηθεί σήμερα στις 4 το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους των δανειστών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή λύση ως προς το Ασφαλιστικό.

Στην τελευταία συνάντηση είχε επιβεβαιωθεί το …αδιέξοδο ως προς το ύψος των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις.

Αντίθετα στα άλλα ζητήματα μπορεί να βρεθεί χρυσή τομή και συμβιβασμός των θέσεων θεσμών-κυβέρνησης.

Η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ

Την πιο σκληρή στάση τηρεί, όπως

αναμενόταν με βάση τις αποκαλύψεις των WikiLeaks, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που είναι αντίθετο με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις κατά 1,5%. Δεν είναι διόλου τυχαία η τελευταία παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ…

Αντίθετα οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών δεν είναι αρνητικοί, υπό προϋποθέσεις.

Το ΔΝΤ επαναφέρει επίσης τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ενώ οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών πιθανότατα θα αποδεχθούν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για ρήτρα βιωσιμότητας των επικουρικών ταμείων.

Το τρίτο φλέγον θέμα είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων. Αν και υποβλήθηκε εναλλακτική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας που προβλέπει συντελεστή αναπλήρωσης 0,77% για την πρώτη δεκαπενταετία ασφάλισης αντί του ποσοστού 0,80% που αρχικά είχε προταθεί, οι εκπρόσωποι του Ταμείου είναι ανικανοποίητοι.

«Κλείδωσε» η εθνική σύνταξη

Το μόνο που φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει θεσμοί και κυβέρνηση είναι ως προς το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα