«Όχι» στο ξεπούλημα της ΕΥΑΘ

Περισσότερες από 130 οργανώσεις, εργατικά συνδικάτα και πολίτες απ την Ελλάδα την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο ένωσαν τη φωνή τους με 50 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στέλνοντας επιστολή στους υποψήφιους αγοραστές της δημόσιας επιχείρησης νερού της Θεσσαλονίκης και ζητώντας τους να αποσύρουν την προσφορά τους.

H ομάδα έχει στείλει επιστολές

σε εταιρίες συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής πολυεθνικής Suez Environment, των ελληνικών συμπράξεων ΑΚΤΩΡ ΑΕ και ΤΕΡΝΑ και των ισραηλινών γκρουπ Mekorot και Αrison Ιnvestment, σχετικά με τις αναφερόμενες προσφορές τους για την ΕΥΑΘ.

«Αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχει προηγούμενο, η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού συνήθως εκτόξευσε τις τιμές και σε πολλές περιπτώσεις υποβάθμισε την ποιότητα του νερού. Αν και η τάση στην Ευρώπη είναι πλέον η επανακρατικοποίηση των συστημάτων ύδρευσης, μας εξαναγκάζουν να κάνουμε το αντίθετο» λέει η Μαρία Κανελλοπούλου, συντονίστρια της δράσης Save Greek Water. «H EYΑΘ είναι η πρώτη περίπτωση ιδιωτικοποίησης νερού στην Ελλάδα, που πρέπει να σταματήσουμε για να εξασφαλίσουμε ότι η τάση δε θα εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα» πρόσθεσε.

«Οι εταιρίες που ενεπλάκησαν στην ιδιωτικοποίηση του νερού συχνά αμαύρωσαν τη φήμη τους, το ρίσκο τους αυξήθηκε και τα κέρδη τους ήταν περιορισμένα. Οι εταιρίες που στοχεύουν να αγοράσουν την ΕΥΑΘ, βασίζουν το εταιρικό τους μοντέλο στον καιροσκοπισμό και θα πρέπει να το λάβουν αυτό σαν προειδοποίηση για τις δυσκολίες που έπονται» είπε ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, από το σύλλογο εργαζομένων στην ΕΥΑΘ.

«50 ευρωβουλευτές, από τους Συντηρητικούς, το Λαϊκό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους , τους Σοσιαλιστές και την Αριστερά, προερχόμενοι από 18 χώρες, συνυπέγραψαν την επιστολή. Η μαζική αυτή συμμετοχή είναι χαρακτηριστική της διεθνούς και τοπικής αντίδρασης στην πώληση του νερού που ζημιώσει τις εταιρίες που θα συμμετάσχουν στην ιδιωτικοποίηση. Οι εταιρίες θα πρέπει να επιδιώκουν την κερδοφορία τους μέσα από το εμπόριο ιδιωτικών αγαθών, όχι ελέγχοντας την αγορά δημοσίων αγαθών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει σαφή προειδοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση, ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού ούτε είναι ευπρόσδεκτη, ούτε θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση» είπε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, που είχε αναλάβει τη προώθηση της πρωτοβουλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι πολίτες διεκδικούν να παραμείνει η επικερδής δημόσια επιχείρηση στην ιδιοκτησία του δημοσίου, όπου η πραγματική συμμετοχή πολιτών και εργαζομένων στη διαχείριση του νερού είναι εφικτή. Λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπου πάνω από 1 600 000 πολίτες έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του δικαιώματος στο νερό και την πρόσφατη απόσυρση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των υπηρεσιών ύδατος από την αμφιλεγόμενη οδηγία για τις Συμβάσεις Παραχώρησης, οι υποψήφιες εταιρείες πηγαίνουν πραγματικά ενάντια στο ρεύμα, εμμένοντας στην προσφορά τους για την ΕΥΑΘ.

«Δεν σας θέλουμε στη Θεσσαλονίκη, παρακαλούμε αποσύρετε την προσφορά σας»

«Την στιγμή που το χρέος έχει ξεπεράσει τα 400 δις ευρώ, να εξακολουθείς να πιστεύεις ότι πουλώντας μια κερδοφόρα επιχείρηση για περίπου 100 εκατομμύρια όταν οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ κοστίζουν τα τριπλάσια, ακούγεται παράλογο. Πόσο μάλλον όταν αυτοί που επικαλείσαι ότι σε πιέζουν, εξαιρούν το νερό από τις ιδιωτικοποιήσεις» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ.

«Ο αγώνας του Σωματείου της ΕΥΑΘ, και του Συντονιστικού Πολιτών Φορέων SOSτε το ΝΕΡΟ, συνεχίζεται προς κάθε κατεύθυνση. Είχαμε δηλώσει ότι αν δεν καταλαβαίνει η Κυβέρνηση θα κινηθούμε αποτρεπτικά. Μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, έκανε ακριβώς αυτό: Με επιστολή της προς τους υποψήφιους αγοραστές της ΕΥΑΘ, τους καλεί να μη συμμετάσχουν στο διαγωνισμό πώλησης της εταιρείας» προσθέτει.

Πηγή: alterthess.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα