Οδοιπορικό στο χωριό που… ζει από την κοπή των ελάτων

Μέσα Δεκέμβρη,ο προορισμός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την Μερκάδα Φθιώτιδας, εκεί όπου αυτές τις ημέρες ανάμεσα στα ελατοδάση της χτυπά η καρδιά των Χριστουγέννων. Επίκεντρο η Λελούδα η τοποθεσία όπου κόβονται -μεταξύ άλλων περιοχών- τα χριστουγεννιάτικα δέντρα για να ταξιδέψουν στις πόλεις, να φορέσουν τα πολύχρωμα λαμπιόνια τους και να στολίσουν πλατείες, σπίτια, καταστήματα. Τα μεγάλα αλυσοπρίονα ακούγονται μέχρι τα διπλανά χωριά, γερανοί και φορτηγά σε ετοιμότητα και οι υλοτόμοι ασταμάτητοι για να προλάβουν ολοκληρώσουν έγκαιρα την κοπή των δέντρων που θα διοχετευτούν στην αγορά.

Χιλιάδες δέντρα που ήδη έχουν επιλεγεί και ελεγχθεί από το Δασαρχείο θα αναλάβουν να μεταφέρουν το άρωμα του βουνού και των Χριστουγέννων στα αστικά κέντρα, δίνοντας ταυτόχρονα με την απουσία τους χώρο, στα νεότερα δέντρα να αναπτυχθούν και να ψηλώσουν. Ο κύκλος της ζωής και της αναγέννησης, όπως η φύση ορίζει…

Η Μερκάδα ζει από τα Χριστουγεννιάτικα έλατα, αφού η υλοτόμηση και η διοχέτευση τους στην αγορά είναι ένα σημαντικό έσοδο για τους κατοίκους του χωριού. Ανθρωποι που επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου. Αφιερώνουν μια ζωή μέσα στο δάσος, ανάμεσα στα δέντρα, για να τα αναστήσουν και να τα δουν να μεγαλώνουν… Καρυδιές, καστανιές, μηλιές, δαμασκηνιές και κερασιές συνθέτουν το μοναδικό της τοπίο στα 850 μέτρα υψόμετρο στο όρος Τυμφρηστός.

Ποτίζεται από τα νερά του Βελουχιού. Την διασχίζουν οι παραπόταμοι του Σπερχειού Τυμφρηστιώτης και Διπόταμος και ίσως για όλους αυτούς τους λόγους, ο μυθικός ήρωας Αχιλλέας είχε φτιάξει το ανάκτορο του στη Μερκάδα ενώ στη διάρκεια της ισπανικής κυριαρχίας αποτέλεσε κέντρο εμπορίου. Κάπως έτσι λέγεται ότι πήρε και το όνομα της. Από την ισπανική λέξη mercader που σημαίνει εμπόριο. Σήμερα το χωριό είναι γεμάτο όμορφα γραφικά σπίτια και μια μεγάλη παραδοσιακή πέτρινη πλατεία. Οι κάτοικοι της όμως -όπως και σε όλα τα ελληνικά χωριά- λιγοστεύουν. Ένα από τα πιο ζωντανά σημεία, χειμώνα καλοκαίρι είναι το Οινοπαντοπωλείον Το Βελούχι της οικογένειας Αλεξίου, που αποτελεί σημείο αναφοράς του χωριού από το 1957 μέχρι σήμερα! Αν δεν έχετε βρεθεί ποτέ στη Μερκάδα, φροντίστε να την βάλετε στο πρόγραμμα των εξορμήσεων σας.

lamianow.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα