«Οι 100 μέρες που δεν άλλαξαν την Ελλάδα»

Με αυτό τον τίτλο στο πρωτοσέλιδο κυκλοφόρησε την Τετάρτη 29 Απριλίου η γαλλική εφημερίδα Liberation, που δημοσίευσε τετρασέλιδο αφιέρωμα στην Ελλάδα.

Του Νίκου Καραμάνογλου

Στο κύριο άρθρο υπογραμμίζεται ότι «με την άνοδό του στην εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας αναζήτησε έναν συμβιβασμό που θα επέτρεπε στη χώρα του να

βγει από την κρίση, χωρίς να βγει από την Ευρώπη. Μπρος στο δίλημμα να ανέβει τον ανήφορο ή να πηδήξει στο κενό, είναι προφανές ότι προτίμησε την πρώτη λύση, που άλλωστε ήταν σύμφωνη με τη θέληση του ελληνικού λαού, που δεν θέλει τη ρήξη με την ΕΕ».

Στο ίδιο άρθρο διατυπώνεται το ερώτημα για το αν η αποτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα να υλοποιήσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες οφείλεται στο «τείχος της πραγματικότητας ή σε φραγμό των Βρυξελλών;». Στην ουσία, ωστόσο, το εν λόγω άρθρο θέτει ένα ψευδοδίλημμα, εφόσον -και για τον πλέον ανυποψίαστο παρατηρητή- ο «φραγμός των Βρυξελλών» συνιστά αναμφίβολα μέρος της πραγματικότητας, που περιβάλλει την ελληνική υπόθεση.

Κάτι που φαίνεται πως -έστω όψιμα- έχει συνειδητοποιήσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει αρχίσει κάνει σαφή τα σημάδια στροφής της πολιτικής του από την υποσχεσιολογία προς ένα. βιώσιμο πραγματισμό. Η μετεξέλιξη αυτή του πρωθυπουργού διεφάνη με σαφήνεια και κατά την πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, όπου από λάβρος επικριτής της κας Μέρκελ και των μνημονιακών μέτρων εμφανίστηκε διαλλακτικότερος και προς τους δύο.

Τα άδεια ταμεία, δυστυχώς, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ιδεαλισμούς και όσο και αν δυσαρεστείται το αριστερόστροφο εσωτερικό του κομματικό ακροατήριο, ο κ. Τσίπρας φαίνεται αποφασισμένος να βαδίσει την οδό της πραγματικότητας.

Παρόλα αυτά, αν ζοριστεί πολύ πέρα από τις -αποχρωματιζόμενες πλέον- «κόκκινες» γραμμές του, διαμηνύει προς τους εταίρους πως κρατάει στο μανίκι του τον «άσσο» του δημοψηφίσματος. Ο καιρός γαρ εγγύς.

Keywords
Τυχαία Θέματα