Οι Έλληνες μαθητές πίνουν και κάνουν χρήση ουσιών περισσότερο από τους συνομήλικούς τους στην Ευρώπη

Στοιχεία σοκ προκύπτουν από νέα πανευρωπαϊκή έρευνα που καταδεικνύει ότι στην Ελλάδα, οι μαθητές ηλικίας 15- 16 ετών καπνίζουν λιγότερο συγκριτικά με τον μέσο όρο των συνομηλίκων τους των ευρωπαϊκών χωρών (21% έναντι 28%), ενώ αντίθετα κάνουν μεγαλύτερη χρήση εισπνεόμενων ουσιών (14% έναντι 9%), αλλά και ηρεμιστικών ή υπνωτικών χωρίς τη σύσταση γιατρού (9% έναντι 6%).

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν

στην ευρωπαϊκή έκθεση αποτελεσμάτων της έρευνας που έγινε σε σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών υπό την αιγίδα του σουηδικού οργανισμού CAN, της Ομάδας Πομπιντού του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία.

Τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτουν από την αντίστοιχη διακρατική έρευνα του 2011, στην οποία συμμετείχαν 36 χώρες της Ευρώπης με ένα σύνολο πάνω από 100.000 μαθητών ηλικίας 15- 16 ετών.

Η υπερβολική χρήση αλκοόλ, δηλαδή πέντε ή και περισσότερα ποτά στη σειρά, κατέχουν το ποσοστό του 45%, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της έρευνας ESPAD, δηλαδή 39%.

Επιπρόσθετα, οι μαθητές 15- 16 ετών στην Ελλάδα φαίνεται να καταναλώνουν ποτά χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλ απ’ ό ,τι κατά μέσον όρο οι συνομήλικοί τους στις χώρες της έρευνας, ενώ σύμφωνα με τον μέσο όρο των χωρών της έρευνας, χαμηλότερο είναι το ποσοστό των μαθητών ηλικίας 15- 16 ετών της Ελλάδας που έχουν κάνει χρήση κάνναβης, σε ποσοστό 8%, ενώ ο μέσος όρος της έρευνας ήταν 17%.

Παρόμοιο είναι το ελληνικό ποσοστό με τον αντίστοιχο μέσο όρο της έρευνας όσον αφορά στη χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας εκτός από κάνναβη (ηρωίνη, κοκαΐνη, αμφεταμίνες, κρακ, έκσταση, LSD, μαγικά μανιτάρια, GHB) τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους (6% και 5%, αντίστοιχα). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα ESPAD υλοποιείται από το 1995 με τη συμμετοχή 26 ευρωπαϊκών χωρών, μία εκ των οποίων ήταν και η Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα