Οι Ευρωπαίοι για το νέο Πάπα

Πρώτο θέμα στα ξένα μέσα ενημέρωσης αποτελεί η εκλογή του Αργεντίνου καρδινάλιου Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, στη θέση του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, υπό το όνομα Φραγκίσκος ο Ά, ένα όνομα που προκάλεσε έκπληξη και πολλά ερωτήματα.

«Τι θα κάνει αυτός ο άγνωστος στο πλατύ κοινό άνθρωπος», διερωτάται ο Ετιέν ντε Μοντετί στην εφημερίδα Le Figaro και σημειώνει ότι «υπάρχουν εσωτερικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η αναμόρφωση της διοίκησης της Εκκλησίας είναι ένα από αυτά».

«Αυτός ο ηλικιωμένος άντρας θα μπορέσει

να οδηγήσει την Εκκλησία και τους πιστούς της σε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα προς τις γυναίκες και τις διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις ή όπως οι προκάτοχοί του θα παραμείνει ένας αυστηρός φύλακας του δόγματος;», αναρωτιέται επίσης ο Φρανσουά Σερζάν στην Libération.

«Η διαδοχή είναι ένα βαρύ φορτίο», γράφει ο Ντομινίκ Κινιό στην La Croixκαι επισημαίνει την αναφορά του νέου πάπα στον προκάτοχό του Βενέδικτο 16ο.

«Μετά την θητεία του Βενέδικτου του 16ου που σημαδεύτηκε από πολλά σκάνδαλα, οι καρδινάλιοι θέλησαν να αλλάξουν το ύφος, να δείξουν ένα καινούργιο πρόσωπο της Εκκλησίας λιγότερο δογματικό, περισσότερο ανθρώπινο και χαρισματικό; Φυσικά. Πρόκειται πραγματικά για μια στροφή; Οι ειδικοί στα θέματα του Βατικανού το βεβαιώνουν, όμως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να το πούμε», σημειώνει η εφημερίδα Le Parisien.

Από την πλευρά τους οι βρετανικές εφημερίδες χαιρετίζουν την εκλογή του πάπα Φραγκίσκου του Α΄.

Ωστόσο, οι εφημερίδες Times και Sun στέκονται στις δηλώσεις του νέου ποντίφικα το 2011 όταν ήταν αρχιεπίσκοπος Αργεντινής, σχετικά με τα διαφιλονικούμενα νησιά Φόκλαντς, όταν είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως «τα νησιά Μαλβίνες είναι δικά μας. Δεν πρέπει να χαθεί ο σεβασμός σε όσους που έδωσαν τη ζωή τους για τα νησιά αυτά. Είναι η πατρίδα μας, Οι Μαλβίνες ανήκουν στην Αργεντινή».

«Ελπίζουμε πως οι δηλώσεις του παρελθόντος για την στάση της Αργεντινής δεν θα επαναληφθούν», γράφει η Sun στο κύριο άρθρο της, προσθέτοντας πως ο νέος Πάπας θα είναι πάντα ευπρόσδεκτος στη Βρετανία.

Η Sun δημοσιεύει μια φωτογραφία του νέου πάπα να χαιρετά τα πλήθη στην πλατεία του Αγίου Πέτρου με λεζάντα τη φράση «Το χέρι του Θεού», αναφερόμενη στον θρύλο του ποδοσφαίρου αργεντινό Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος είχε βάλει γκολ με το χέρι εναντίον της Αγγλίας στο Μουντιάλ του 1986.

«Ένας πάπας από το Νέο Κόσμο» είναι ο τίτλος των Times, τονίζοντας πως «ο πάπας Φραγκίσκος έχει μια μοναδική ευκαιρία να αποκαταστήσει τις ηθικές αξίες και το γόητρο της εκκλησίας». Ο συντηρητισμός του πάπα Φραγκίσκου δεν θα τον εμποδίσει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, προσθέτουν οι Times.

Η Daily Telegraph σημειώνει: «ελπίζουμε ο πάπας Φραγκίσκος, ένα άνθρωπος που φαίνεται τόσο ταπεινός, συμπονετικός και πολυμαθής να αποδειχτεί ικανός να αναζωπυρώσει το χριστιανικό πνεύμα όχι μόνο στο Νέο Κόσμο, αλλά και στην Ευρώπη».

Με τη φράση «Καλησπέρα πάπα Φραγκίσκο» υποδέχεται το νέο ποντίφικα η Guardian και προσθέτει ότι «η εκλογή του πρέπει να ερμηνευτεί ως αναγνώριση της ανάγκης για ένα νέο διάλογο με επίκεντρο την κοινωνική δικαιοσύνη».

Habemus papam

Το όνομα του νέου επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, λίγη ώρα αφού είχε βγει άσπρος καπνός από την Καπέλλα Σιστίνα. Ο νέος πάπας εξελέγη στην πέμπτη ψηφοφορία.

Ήταν μία από τις πιο σύντομες ψηφοφορίες στην ιστορία της ανάδειξης παπών. Σε πολλές εκκλησίες της Ρώμης οι πιστοί προσεύχονταν 24 ώρες το 24ωρο, υπέρ της γρήγορης εκλογής του πάπα.

Στη θέα του άσπρου καπνού, άρχισαν οι επευφημίες από τους χιλιάδες συγκεντρωθέντες πιστούς, ενώ χιλιάδες ακόμη έσπευσαν από διάφορες περιοχές της Ρώμης στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Η ενθρόνιση του νέου πάπα, μπορεί να γίνει, κιόλας, την ερχόμενη Κυριακή και θα κοστίσει στην Ρώμη 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ποιος είναι ο νέος Πάπας

Ο 77χρονος (γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936) Φραγκίσκος ο Α', όπως θα ονομάζεται πλέον, σπούδασε χημικός τεχνικός, όμως μετά το πτυχίο αφιερώθηκε πλήρως στην μεγάλη του αγάπη, την θρησκεία. Δίδαξε παρόλα αυτά Φιλολογία σε σχολεία, ενώ παράλληλα σπούδαζε Θεολογία και το 1969 έγινε ιερέας.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος II τον όρισε επίσκοπο στο Μπουένος Άιρες το 1992 και αρχιεπίσκοπο το 1997.

Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην χώρα του, ενώ κάλεσε τους Αργεντίνους να μην «συνηθίσουν στην φτώχεια» και να κατέβουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τις οικογένειές τους. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε κατακρίνει τους ιερείς που αρνούνταν να βαπτίσουν παιδιά από άγαμες μητέρες, χαρακτηρίζοντας τους «υποκριτές που απομακρύνουν τον λαό του Θεού από την σωτηρία».

Παλαιότερα βέβαια, το 2010 όταν η Αργεντινή γινόταν η πρώτη χώρα της Λατινικής Αµερικής που επισήµως αναγνώριζε στους οµοφυλόφιλους όλα τα δικαιώµατα, τις υποχρεώσεις και την προστασία που προσφέρει ο θεσµός του γάµου στα ετερόφυλα ζευγάρια, επικεφαλής της έντονης αντίδραση της Ρωµαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία οργάνωσε εκστρατεία διαµαρτυρίας, ήταν ο καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, ο οποίος δήλωσε πως «τα παιδιά πρέπει να έχουν το δικαίωµα να λάβουν την ανατροφή και την παιδεία τους από έναν πατέρα και µία µητέρα».

Τον νέο Πάπα τον διακρίνει το θάρρος, η μεγαλοψυχία αλλά και η ευαισθησία στον εβραϊκό λαό.

Θα πρέπει όμως πια να εγκαταλείψει την απλή ζωή που ζούσε, σε ένα λιτό διαμέρισμα και να μην κυκλοφορεί, όπως στην Αργεντινή, με τη δημόσια συγκοινωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα