Οι γιατροί απεργούν, ο Γεωργιάδης δεν κάνει πίσω

Η σύγκρουση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ με τον υπουργό Υγείας καλά κρατεί, καθώς οι πρώτοι αποφάσισαν την παράταση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων ως και τις 13 Δεκεμβρίου διαμηνύοντας ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί μέχρι την τελική νίκη». Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να εξαιρεθούν οι γιατροί από το μέτρο της διαθεσιμότητας.

«Απαξιώνουν την περίθαλψη, εγκλωβίζουν τους ασφαλισμένους»

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καλούν την κυβέρνηση να σκύψει πάνω από τα προβλήματα της περίθαλψης και το υπουργείο να προσέλθει στο διάλογο από μηδενική βάση χωρίς προαπαιτούμενα και «εμμονές για ανθρωποθυσίες». Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) τονίζει ότι «η επίδειξη πολιτικής πυγμής και η παρελκυστική τακτική του υπουργείου προσβάλλει τους απεργούς γιατρούς, απαξιώνει την περίθαλψη και εγκλωβίζει τους ασφαλισμένους σε αδιέξοδο».

«Θα περίμενε κανείς το υπουργείο να έκανε δεύτερες σκέψεις, μετά την πρωτοφανή επιτυχία της κινητοποίησης, να έδειχνε τον απαραίτητο σεβασμό στους απεργούς αλλά κυρίως στους πολίτες που απαιτούν την αξιοπρεπή λειτουργία των δημόσιων πολυιατρείων. Ευελπιστούσαμε στη δημόσια διαβούλευση να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις που θα απαντούσαν στα απεργιακά αιτήματα. Είχαμε την ελπίδα ότι αντί για απειλές και εκφοβισμούς στο τραπέζι της διαμεσολάβησης, θα υπήρχαν αναλυτικά τα βήματα της επονομαζόμενης μεταρρύθμισης, ''βλέπε απορρύθμισης'', που θα διασφάλιζε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καταγγέλλουν το υπουργείο Υγείας για πολιτικά τεχνάσματα με σκοπό τη διάλυση της απεργίας. «Πρότειναν ένα μήνα παράταση, αν λύσουμε την απεργία χωρίς φυσικά να παίρνουν πίσω δηλώσεις για τις απολύσεις των συναδέλφων μας. Ποιον κοροϊδεύουν τελικά; Ας παρουσιάσουν ξεκάθαρα στους Έλληνες ασφαλισμένους την περίφημη μεταρρύθμιση. Τι θα κοστίσει, τι θα πληρώσουν από την τσέπη τους, θα λειτουργήσουν εργαστήρια και μηχανήματα που έχουν πληρώσει με το υψηλότατο ασφάλιστρό τους διαχρονικά; Για την ταμπακιέρα ούτε λέξη», σχολιάζουν.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ κατηγορούν το υπουργείο για επικοινωνιακά παιχνίδια, ατέλειωτες μιντιακές ώρες και λάσπη, σημειώνοντας πως η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού οργάνου έχει καταθέσει υπεύθυνες προτάσεις. «Ξαφνικά είναι δυνατόν όλους μας, που για χρόνια αγωνιζόμαστε για αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, να μας κυρίευσε ομαδική παράκρουση με συμπτώματα απεργιακής μανίας; Ας μας επιδείξει ο κ. Γεωργιάδης μια σελίδα προεκλογικού προγράμματος, του κυβερνώντος κόμματος, που να αναφέρει για διάλυση της δημόσιας δομής και απολύσεις 2.500 γιατρών που για 25-30 χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ. Και επιτέλους ποια η κοινωνική αναφορά και κοστολόγηση στο σχέδιό του;», διερωτάται η Ομοσπονδία και προσθέτει: «Εμείς απαντάμε ότι πρέπει να δείξει καλή διαγωγή στην Τρόικα συμπληρώνοντας τον αριθμό των απολύσεων. Είναι θλιβερή η εικόνα και προκλητική για όλους μας οι μεταλλάξεις του Υπουργού, οι αντιφάσεις σε μια προσπάθεια να συμπληρώσει την επιταγή προς τους δανειστές».

A. Γεωργιάδης: «Δεν εξαιρούνται οι γιατροί από την κινητικότητα»

Στη θέση του εμμένει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γερωργιάδης σχετικά με την τύχη των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο δεν πρόκειται να εξαιρεθούν από την κινητικότητα.

«Εμείς προτείναμε έναν μήνα μορατόριουμ. Η απάντηση είναι όχι και, μάλιστα, τους ζητήσαμε ως ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους τους, να μας δώσουν γιατρούς μόνο για τα ΚΕΠΑ, για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος με τις Επιτροπές του υπουργείου Εργασίας και αρνήθηκαν να τους αφήσουν να πάνε στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Δεν είχαν την ευαισθησία να πούνε ότι σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι οι πιο αδύναμοι της κοινωνίας μας δεν πειράζει, δεν θα ηττηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα, αν άφηναν πέντε γιατρούς την ημέρα να πηγαίνουν εκεί, για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος στις ουρές. Σας πληροφορώ ότι ούτε αυτό δεν δέχτηκαν», δήλωσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

«Ως υπουργείο τους καλέσαμε σε διάλογο, δώσαμε ένα μήνα μορατόριουμ για να γίνει ο διάλογος με καθαρά χαρτιά, τους είπαμε αυτοί που είναι πάνω από κάποια ηλικία να τους κρατήσουμε για να μην βρεθούν οι άνθρωποι ξαφνικά σε δυσκολίες. Όλα αυτά απερρίφθησαν από τους συνδικαλιστές οι οποίοι αρνήθηκαν ακόμη και να στείλουν γιατρούς στα ΚΕΠΑ, με μοναδικό αίτημα να υπογραφεί από το υπουργείο ένα χαρτί που να τους εξαιρεί από το νόμο», σημείωσε και πρόσθεσε εμφατικά: «Εγώ χαρτί που θα υπογράψω για να πω ‘’ο τάδε εξαιρείται του νόμου’’ δεν υπάρχει περίπτωση».

Επισήμανε τέλος πως «οι προτάσεις του υπουργείου είχαν ως προϋπόθεση να λυθεί η απεργία . Από τη στιγμή, που δεν έχει λήξει η απεργία, δεν ισχύουν οι προτάσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα