Οι κίνδυνοι που κρύβουν οι πισίνες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Αν και για το καλοκαίρι η λύση της πισίνας είναι εύκολη και θεμιτή, υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι και πρέπει να προσέχεις. Η απολυμαντική ουσία που χρησιμοποιείται κατά βάση στις πισίνες είναι το χλώριο, το οποίο απορροφάται από το δέρμα σε μεγάλες ποσότητες. Μελέτες έχουν τονίσει ότι το χλώριο ενοχοποιείται για διάφορες μορφές καρκίνου, δερματοπάθειες, καρδιοπάθειες και αναπνευστικά προβλήματα. Χωρίς τη

χλωρίωση του νερού όμως, οι χρήστες κινδυνεύουν από πλήθος μολύνσεων, ιδιαίτερα όταν οι πισίνες συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο. Υπάρχουν, βέβαια, πισίνες με απολυμαντικό παράγοντα το όζον, το οποίο είναι λιγότερο επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, όμως στην Ελλάδα δεν είναι πολλές.

Το πιο συχνό πρόβλημα στις πισίνες είναι το επίπεδο του ph, ο ελλιπής εξοπλισμός ασφαλείας για την αποφυγή πνιγμού και η ελλιπής συγκέντρωση των χημικών που είναι απαραίτητα για να εξοντωθούν τα βακτήρια. Μάλιστα το 58% των πισινών που ελέγχθηκε πριν από δύο χρόνια, βρέθηκε θετικό σε E-coli, ενώ τα κόκκινα μάτια και ο κνησμός του δέρματος οφείλονται στο υψηλό ποσοστό ούρων στις πισίνες.

Οι ερευνητές, επίσης, διαπίστωσαν ότι η τακτική επίσκεψη σε χλωριωμένες πισίνες σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη άσθματος στα μικρά παιδιά. Τονίζουν, ωστόσο, ότι η πρόκληση προβλημάτων υγείας από το χλώριο εξαρτάται από την κατάσταση υγείας του ανθρώπου και του ανοσοποιητικού του συστήματος. Όμως απέδειξαν ότι η διαδικασία μεταβολισμού του χλωρίου που απορροφάται από το δέρμα ενδέχεται να προκαλέσει την πτώση του ανοσοποιητικού. Επίσης το χλώριο επιδεινώνει τον κίνδυνο αλλεργιών μέσω του ερεθισμού του αναπνευστικού συστήματος. Ένας άλλος κίνδυνος είναι η μόλυνση από κάποιο στέλεχος του ιού HPV που προκαλεί τις λεγόμενες μυρμηγκιές.

Τέλος, υπάρχει ένα παράσιτο που ονομάζεται Cryptosporidium (crypto για συντομία), που οδηγεί σε διάρροια, πόνο στο στομάχι και ναυτία. Το crypto εξαπλώνεται όταν από λάθος καταπιείτε μολυσμένο νερό της πισίνας. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες. Το συγκεκριμένο βακτήριο είναι ανθεκτικό στο χλώριο και επιβιώνει έξω από το σώμα του ανθρώπου για μεγάλες χρονικές περιόδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το φαγητό σαν… ναρκωτικό

Το άρθρο Οι κίνδυνοι που κρύβουν οι πισίνες εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα