Οι υπολογιστές μας «κόβουν» τον ύπνο

Μείον 2 ώρες ύπνου είμαστε σε σχέση με τη δεκαετία του ’60 και γι΄αυτό φταίνε οι ρυθμοί της ζωής και η τεχνολογία! Να σημειωθεί δε ότι ο λίγος ύπνος συνδέεται με καρδιοπάθειες, καρκίνο, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και λοιμώξεις. «Τα άτομα λειτουργούν ενάντια στο βιολογικό τους ρολόι. Οι εντατικοί ρυθμοί της εργασίας επηρεάζουν την διάθεση, την φυσική μας κατάσταση αλλά και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής», σημειώνουν ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ, του Χάρβαρντ, του Μάντσεστερ και του Σάρει.

Ο καθηγητής Ράσελ Φόστερ, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

τονίζει: «Είμαστε το πιο υπεροπτικό είδος: Αισθανόμαστε ότι μπορούμε να εγκαταλείψουμε τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης. Με το να πηγαίνουμε ενάντια στο βιολογικό μας ρολόι, βλάπτουμε σοβαρά την υγεία μας».

Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης ότι η σύγχρονη τεχνολογία είναι ο «νούμερο 1» ενοχοποιητικός παράγοντας για τον μειωμένο ύπνο. Η ακτινοβολία που εκπέμπουν οι υπολογιστές και τα tablets επιβραδύνει την διαδικασία του ύπνου. «H έκθεση στο φως που εκπέμπουν οι υπολογιστές φρενάρει την απελευθέρωση της μελατονίνης, ορμόνης του ύπνου, καθιστώντας πιο δύσκολη την πρωινή αφύπνιση», υποστηρίζει ο καθηγητής Τσαρλς Τσάισλερ από το Πανεπσιτήμιο του Χάρβαρντ. Για τον καθηγητή Άντριου Λούντον από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λάβουν πιο σοβαρά το θέμα καθώς οι χρόνιες παθήσεις καραδοκούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα