Η νέα εποχή των εμβολίων κατά του καρκίνου ξεκινά το 2025

Μετά από δεκαετίες απογοητευτικών προσπαθειών, τα εμβόλια κατά του καρκίνου δείχνουν νέες ελπιδοφόρες προοπτικές, με σημαντικές εξελίξεις να αναμένονται το 2025.

Η Moderna και η Merck ανακοίνωσαν εντυπωσιακά αποτελέσματα από τις δοκιμές του εμβολίου mRNA-4157 κατά του μελανώματος, με την έγκριση από τον FDA να αναμένεται εντός του 2025. Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν μείωση του κινδύνου υποτροπής ή θανάτου κατά 44% σε ασθενείς

με προχωρημένο μελάνωμα.

Το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS) σε συνεργασία με τη BioNTech έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα Cancer Vaccine Launch Pad, στοχεύοντας στην ταχεία ένταξη χιλιάδων ασθενών σε κλινικές δοκιμές. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε τρεις τύπους καρκίνου: ορθοκολικό, πάγκρεας και μελάνωμα, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης και διάθεσης των εμβολίων στους ασθενείς.

Η διαδικασία παραγωγής των εξατομικευμένων εμβολίων ξεκινά με λεπτομερή βιοψία του όγκου. Ακολουθεί η αλληλούχιση του γονιδιώματός του για τον εντοπισμό των μεταλλάξεων που είναι μοναδικές για κάθε ασθενή. Η τεχνολογία mRNA, σε συνδυασμό με προηγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέπει την αναγνώριση των καταλληλότερων στόχων για το ανοσοποιητικό σύστημα και την παραγωγή εξατομικευμένου εμβολίου μέσα σε έξι εβδομάδες.

Το υψηλό κόστος παραγωγής των εξατομικευμένων εμβολίων, που εκτιμάται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανά ασθενή, έχει οδηγήσει σε παράλληλες ερευνητικές προσπάθειες. Εταιρείες όπως η BioNTech αναπτύσσουν "έτοιμα προς χρήση" εμβόλια που στοχεύουν σε κοινούς καρκινικούς δείκτες, τα οποία θα μπορούσαν να παραχθούν μαζικά και να διατεθούν σε χαμηλότερο κόστος.

Οι ερευνητές διερευνούν επίσης τη δυνατότητα χρήσης των εμβολίων ως συμπληρωματική θεραπεία σε πρώιμα στάδια του καρκίνου. Η συνδυαστική προσέγγιση με χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο υποτροπής. Επιπλέον, μελετάται η προληπτική χορήγηση σε άτομα υψηλού κινδύνου, όπως αυτά με οικογενειακό ιστορικό ή γενετική προδιάθεση.

Η τεχνολογική πρόοδος που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 έχει επιταχύνει την ανάπτυξη αυτών των εμβολίων. Η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στην ανάλυση των μεταλλάξεων και στην πρόβλεψη των καταλληλότερων στόχων έχει μειώσει τον χρόνο παραγωγής από μήνες σε εβδομάδες.

Όπως αναφέρουν κορυφαίοι ογκολόγοι, η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή μιας νέας εποχής στην εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου. Ο Dr. James Wilson του Memorial Sloan Kettering Cancer Center τονίζει ότι "τα εξατομικευμένα εμβόλια mRNA αντιπροσωπεύουν την πιο ελπιδοφόρα εξέλιξη στην ανοσοθεραπεία της τελευταίας δεκαετίας".

Πρόσφατα δεδομένα από το πρόγραμμα Cancer Vaccine Launch Pad δείχνουν ότι το 85% των ασθενών που έλαβαν εξατομικευμένα εμβόλια παρουσίασαν ισχυρή ανοσολογική απόκριση, ενώ το 60% εμφάνισε σημαντική υποχώρηση του όγκου εντός έξι μηνών από την έναρξη της θεραπείας.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα