Ουκρανία πόλεμος: Η προσαρμογή μετά την αρχική εισβολή

Η τακτική που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός απέναντι στην κακοσχεδιασμένη, αλλά σφοδρή ρωσική επίθεση είναι διττή. Καθώς η εισβολή εισέρχεται σε μια πιο επικίνδυνη φάση, οι Ουκρανοί είναι εμφανές ότι βασίζονται στην οχύρωση των μεγάλων πόλεων και στα καταδρομικά χτυπήματα. Και παρόλο που οι πιθανότητες νίκης εξακολουθούν να είναι υπέρ των Ρώσων, το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι δυνάμεις εισβολής έχει οδηγήσει στην εφαρμογή τακτικών πολιορκίας, με στόχο την ισοπέδωση των μη στρατιωτικών υποδομών και την επιβολή

της μέγιστης δυνατής τιμωρίας για την ουκρανική αντίσταση. Έτσι η Ρωσία που έχει ως επί το πλείστον αποτύχει να καταλάβει μεγάλες πόλεις και να απαλλαγεί μερικώς από το άγχος της επιμελητείας σε τρόφιμα και καύσιμα, έχει αρχίσει να κάνει ευρεία χρήση του τεράστιου πλεονεκτήματος που έχει στον όγκο πυρός.

Ο John Spencer, ένας απόστρατος αξιωματικός του των ΗΠΑ, είπε ότι ο κύριος στόχος της Ουκρανίας είναι να κάνει τον πόλεμο όσο το δυνατόν πιο αιματηρό για τη Ρωσία, καθώς δεν φαίνεται ότι ο Πούτιν θα αποσυρθεί σύντομα. Η εγκατάλειψη δευτερευουσών πόλεων μπορεί να καταστεί απαραίτητη για να επιτραπεί στην ουκρανική κυβέρνηση να αντέξει στην πρωτεύουσα όσο το δυνατόν περισσότερο, ανέφερε. «Το να μην χάνεις σημαίνει νίκη σε αυτή την περίπτωση», είπε ο Σπένσερ. «Η στρατηγική της Ουκρανίας είναι να μην χάνεις».

Η πορεία των επιχειρήσεων

Η Ρωσία έχει βομβαρδίσει το Κίεβο ως επί το πλείστον με πυροβολικό και άλλα όπλα μεγάλης εμβέλειας, ωστόσο δεν έχει αποτολμήσει μια τελική έφοδο. Σε άλλα μέρη της χώρας, ωστόσο, η πρόοδος της Ρωσίας είναι πιο σημαντική. Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στα προάστια, αφού σφυροκόπησαν γειτονιές με πυραύλους, ρουκέτες και άλλα όπλα για μέρες, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Στο νότο, οι δυνάμεις του Πούτιν έχουν αποκλείσει και σφυροκοπούν το στρατηγικά σημαντικό λιμάνι της Μαριούπολης. Κατέλαβαν τις μικρότερες πόλεις Μπερντιάνσκ, Μελιτόπολη και Χερσώνα και κινούνται πιο δυτικά προς στο Mykolaiv, μια πόλη περίπου 470.000 κατοίκων. Η επιτυχία εκεί θα επέτρεπε στους Ρώσους να κοιτάξουν ακόμη πιο δυτικά και να επιτεθούν στην Οδησσό, μια πόλη-λιμάνι σχεδόν 1 εκατομμυρίου ανθρώπων, πιθανώς τόσο από ξηρά όσο και με αμφίβια επίθεση από ναυτικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα.

Ουκρανικές αντεπιθέσεις

Οι αντεπιθέσεις που εξαπολύουν οι Ουκρανοί κατά των ρωσικών δυνάμεων έχουν περισσότερο τη μορφή ενέδρας, παρά ανοιχτής αντιπαράθεσης με τον αριθμητικά ανώτερο ρωσικό στρατό. Οι Ρώσοι λόγω των δικών τους υλικοτεχνικών προβλημάτων έχουν πολλούς στατικούς στόχους και αυτό είναι χρυσάφι για μια παρενοχλητική δύναμη ειδικών επιχειρήσεων που δρα στα μετόπισθεν. Και αυτό ακριβώς κάνουν οι Ουκρανοί. Μικρές συνήθως ομάδες, εξοπλισμένες με φορητά αντιαρματικά και αντιεροπορικούς πυραύλους στοχοποιούν ακινητοποιημένα οχήματα από καύσιμα, πομπές ανεφοδιασμού και άλλους συναφείς στόχους.

Γενικά, η επίθεση στις ρωσικές γραμμές υποστήριξης έχει ήδη αποδειχθεί αξιοποιήσιμη στρατηγική για τη μείωση της προέλασης των Ρώσων. Τα ρωσικά οχήματα απλώνονται σε μια ευρεία περιοχή σε πολλαπλά μέτωπα και αδρανούν συνεχώς για να κρατούν τους στρατιώτες ζεστούς στον κρύο καιρό, κάνοντας την αναπλήρωση ντίζελ μια τεράστια πρόκληση. Από την άλλη ουκρανικός στρατός έχει συμβουλεύσει τους εθελοντές της πολιτικής άμυνας να αγνοούν τα τεθωρακισμένα οχήματα και αντ’ αυτού να επιτίθενται σε φορτηγά καυσίμων, τα οποία δεν είναι θωρακισμένα και συχνά οδηγούνται από κακώς εκπαιδευμένους Ρώσους στρατιώτες. Σε τελική ανάλυση, η διακοπή της παροχής καυσίμου μετατρέπει τα τανκ και τα πυραυλικά οχήματα πυροβολικού σε απλά… οδικά εμπόδια και εύκολους στόχους.

Επιπτώσεις

Η εστίαση των ουκρανικών στρατευμάτων στην εξάλειψη των προμηθειών καυσίμων είχε ήδη πολλαπλές επιπτώσεις στο πεδίο της μάχης. Με τα ρωσικά οχήματα να βρίσκονται στη θέση τους, οι ουκρανικές δυνάμεις επιτίθενται, αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια που σιγοκαίνε και δίνοντας στους Ρώσους στρατιώτες μια ζοφερή επιλογή: να παραμείνουν μέσα στο όχημά τους όπου είναι ευάλωτοι σε πιθανή επίθεση αντιαρματικών ή να προσπαθήσουν να δραπετεύσουν με τα πόδια και να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα να πυροβοληθούν ή να αιχμαλωτιστούν. Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι ορισμένα ρωσικά οχήματα πράγματι είχαν εγκαταλειφθεί. Έτσι ο στρατός της Ουκρανίας εμφανίζει μια αποκέντρωση, που είναι τελικά χρήσιμαη στο συγκεκριμένο πεδίο μάχης. Διαφορετικοί θύλακες αντίστασης και μονάδες σε επίπεδο τάγματος μάχονται ανεξάρτητα, γεγονός που τους βοηθά  γιατί δεν βασίζονται στα κεντρικά συστήματα διοίκησης και ελέγχου.

Μέσα στις πόλεις δε, οι Ουκρανοί υιοθετούν ολοένα και περισσότερο «άμυνα σε βάθος», καθιστώντας όσο το δυνατόν πιο δύσκολο για τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής να ελιχθούν εύκολα και να επιβιώσουν. Γέφυρες έχουν ανατιναχθεί, λάστιχα και οδοφράγματα έχουν στοιβαχτεί στους δρόμους και οι πολίτες έχουν οπλιστεί με τουφέκια, βόμβες μολότοφ και άλλα όπλα. Η ιστορία είναι γεμάτη με παραδείγματα σχετικά μικρού αριθμού μαχητών που σκάβουν σε μια πόλη θέσεις άμυνας και ορύγματα και συγκρατούν μια επίθεση για μεγάλες χρονικές περιόδους. Στη Μάχη της Μοσούλης, για παράδειγμα, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους άντεξαν για εννέα μήνες το 2016, καθώς οι ιρακινές δυνάμεις υποστηριζόμενες από την αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ καταλάμβαναν την πόλη τετράγωνο-τετράγωνο.

Πηγή: inquirer.com

Keywords
Τυχαία Θέματα