Παγκόσμια Ημέρα Άνδρα 2022: Χρόνια Πολλά!

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Ανδρα. Το πήραμε χαμπάρι;  Εδώ που τα λέμε, αναρωτιέται κανείς τι γιορτάζουμε αυτή τη μέρα. Τους άνδρες, σε αντίθεση με τις γυναίκες που έχουν τη δική τους Παγκόσμια Ημέρα στις 8 Μαρτίου; Τους άνδρες που αναζητούν νέους τρόπους για να είναι άνδρες;

«Αληθινός άνδρας σήμερα είναι αυτός που σέβεται τη γυναίκα σε προσωπικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο.»Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Executive Chef

Είναι δύσκολο ν’ απαντήσεις, γιατί η λογική της Παγκόσμιας Ημέρας του Ανδρα είναι αρκετά πιο θολή από εκείνη της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Η προέλευση αυτής της ημέρας είναι πολιτική, καθώς συνδέει τους αγώνες των γυναικών με το εργατικό κίνημα, ενώ σε διεθνές επίπεδο στόχο έχει να τιμηθούν τα επιτεύγματα των γυναικών και να ανανεωθεί ο αγώνας για ίσα δικαιώματα παγκοσμίως.

«Ο ανδρισμός είναι μια στάση απέναντι στη ζωή. Ένα σύνολο επιλογών που συνθέτουν τη φιλοσοφία του καθενός μας.»Ζοζέ Ροντρίγκες, Πορτογάλος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής

Τι σημαίνει όμως η Παγκόσμια Ημέρα του Ανδρα; Ας πούμε για αρχή πως γιορτάστηκε πρώτη φορά στις 19 Νοεμβρίου του 1999 στα νησιά Τρίνιδαδ και Τομπάγκο της Καραϊβικής. Παρότι το παγκόσμιο γεγονός υφίσταται τουλάχιστον δύο δεκαετίες πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν για την παγκόσμια ημέρα. Η γιορτή αυτή έχει δημιουργηθεί με στόχο να υπενθυμίζεται η συνεισφορά του άνδρα στον ανθρώπινο πολιτισμό και ειδικότερα στην οικογένεια, τον γάμο και φυσικά τη φροντίδα των παιδιών. Η μέρα επίσης συμβολικά τιμάται και ως μια μέρα κατά του σεξισμού και του ρατσισμού και γενικότερα εστιάζει στις ανθρωπιστικές αξίες.

«Σύγχρονος άνδρας είναι αυτός που προσαρμόζεται στις εξελίξεις, χωρίς να χάνει τις αξίες του. Αυτός που δεν αναλώνεται στο φαίνεσθαι αλλά ξεχωρίζει από την συμπεριφορά του και τον τρόπο σκέψης του.»Αντώνης Νικοπολίδης

Πόσο διαφορετικό είναι το νόημα του ανδρισμού και της αρρενωπότητάς σήμερα; Και πώς εκφράζεται ο σημερινός άνδρας σε σχέση με τους τύπους ανδρών προηγούμενων δεκαετιών;  Χωρίς τον άντρα δεν γίνεται κι ας καμαρώνουμε συχνά πως τα μπορούμε όλα μόνες μας. Οι εξελίξεις θέλουν σήμερα τον άνδρα να προσέχει τον εαυτό του. Να αισθάνεται άνετα με τα συναισθήματά του. Να περιποιείται το πρόσωπο και το σώμα του. Να ακούει τα θέλω του, χωρίς να πρέπει να τα προσαρμόζει κάθε φορά σε στερεότυπα του παρελθόντος.

Το στερεότυπο της εικόνας ενός ισχυρού άνδρα όπου όλη η οικογένεια περιμένει από αυτόν δεν υπάρχει πια σε πολύ μεγάλο ποσοστό, όπως τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι γυναίκες πλέον έχουν μπει ενεργά στον επαγγελματικό χώρο και συνεισφέρουν οικονομικά στο σπίτι. Ίσως τελικά οι κοινωνικές αλλαγές και οι συνεχόμενες εξελίξεις να έχουν θετική έκβαση στο ρόλο του άντρα.

Άνδρας είναι αυτός που είναι υπεύθυνος απέναντι στον εαυτό του, στην οικογένεια και στην κοινωνία. Αυτός που ξέρει να αποδέχεται τις ευθύνες των πράξεων του. Αυτός που παλεύει για τους στόχους του, τις φιλοδοξίες και τα όνειρά του. Μην ξεχνάτε ποτέ, πως η αρρενωπότητα έχει να κάνει περισσότερο με την συμπεριφορά σου και τον τρόπο σκέψης σου και όχι με την εξωτερική σου εμφάνιση.

Τα καλύτερα πράγματα που πρέπει να έχει ένας πραγματικός άντρας:1) Ευγενικός

Ποια γυναίκα δεν βλέπει σε έναν σε έναν ευγενικό άντρα τον «αληθινό άντρα». Κάθε γυναίκα μπορούμε να πούμε πως ξεχωρίζει τον ευγενικό τύπο ο οποίος ξέρει να φέρεται και να μιλάει. Ακριβώς όπως έχουμε φανταστεί τον αληθινό άντρα με την άψογη συμπεριφορά και τους καλούς τρόπους. Η ευγένεια σίγουρα είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αληθινού άντρα αρκεί να μην περιορίζεται στον πρώτο καιρό της γνωριμίας. Οπότε δώστε χρόνο στον εαυτό σας να βγάλει σωστά συμπεράσματα.

2) Αποφασιστικός

Επίσης ένα χαρακτηριστικό στο οποίο οι γυναίκες δίνουμε αρκετή σημασία είναι η αποφασιστικότητά του. Κάποιες γυναίκες θα το ονόμαζαν το «απόλυτο αρσενικό» που με αποφασιστικότητα και δυναμισμό μας δημιουργεί την ασφάλεια και την σιγουριά που επιθυμούμε.

3) Πιστός

Στο μυαλό μιας γυναίκας, αληθινός άντρας είναι και ο πιστός άντρας. Ίσως η έννοια πιστός να ακούγεται λίγο γραφική αλλά από αυτή την στάση ενός άντρα καταλαβαίνουμε πολλά! Ξέρει τι θέλει, ξέρει να αγαπάει, να σέβεται και να μην δημιουργεί αμφιβολίες γύρω από το άτομό του. Για μία γυναίκα ένας άντρας πιστός είναι και αυτό που λέμε ντόμπρος. Επίσης ιδιαίτερα θα εκτιμούσαμε κι έναν άντρα ο οποίος θα παραδεχόταν ανοιχτά την απιστία του. Μπορεί οι συνέπειες της πράξης του να μην άλλαζαν αλλά σίγουρα ένας αληθινός άντρας ξέρει να τις δέχεται.

4) Προστατευτικός

Πώς θα μπορούσαμε να αφήσουμε στην άκρη την προστατευτική πλευρά ενός άντρα. Μας δείχνει πως μας αγαπάει, μας νοιάζεται κι έτσι ακριβώς τον είχαμε φανταστεί. Ένας αληθινός άντρας που μας προσέχει σαν τα μάτια του και μπορεί να κάνει μια γυναίκα να τον λατρέψει.

5) Ευαίσθητος και ρομαντικός όσο πρέπει!

Ο αληθινός άντρας έχει ευαισθησίες αλλά και ρομαντισμό σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο αντρικός πληθυσμός. Στις γυναίκες αν και μας αρέσει η ευαίσθητη πλευρά του ωστόσο θέλουμε να την εκφράζει με μέτρο. Η ευαισθησία και ο ρομαντισμός δεν είναι αδυναμία στον άντρα αλλά δεν θέλουμε να αισθανόμαστε πιο «σκληρές»!

6) Συζητήσιμος

Ο αληθινός άντρας δεν είναι αυτός που θα απαιτήσει ή θα ασκήσει ψυχολογική βία για να πετύχει αυτό που θέλει ή να δείξει την υπεροχή του. ο αληθινός άντρας ξέρει να συζητάει και να προσπαθεί με επιχειρήματα να στηρίξει την άποψή του.

7) Εργατικός

Η εργατικότητα σε έναν άντρα δείχνει την εσωτερική του δύναμη αλλά και πως γνωρίζει τις υποχρεώσεις του. μπορεί οι γυναίκες να είναι, πλέον, ενεργές σε αυτό που αγορά εργασίας αλλά όταν δούμε έναν άντρα να μην έχει όρεξη για δουλειά ή να τεμπελιάζει, η αλήθεια είναι πως πέφτει στα μάτια μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα