Παναγιά των Παρισίων καμπαναριό: Η περίεργη πρόταση της Μπριζίτ Μακρόν

Στον ισχυρισμό ότι η σύζυγός του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, Μπριζίτ είχε προτείνει στη θέση του εμβληματικού καμπαναριού της Παναγίας των Παρισίων που είχε καταστραφεί στη φωτιά του 2019 να μπει κάτι που θύμιζε «ερεθισμένο φαλλό με χρυσές μπάλες» προβαίνει η πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ροζελίν Μπασελό σε βιβλίο για τα πεπραμένα της στον υπουργικό θώκο. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Μπασελό η Μπριζίτ Μακρόν

της παρουσίασε την πρόταση αυτή κατά τη διάρκεια δείπνου με την ίδια να δηλώνει σοκαρισμένη από όσα άκουσε από την πρώτη κυρία της Γαλλίας. Η πρόταση αυτή είχε παρουσιαστεί στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαν γίνει τότε μετά τον διεθνή διαγωνισμό για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων που είχε προκηρύξει ο Μακρόν.

«682 ημέρες»

Στο βιβλίο της με τίτλο «682 ημέρες» – αναφορά στο χρονικό διάστημα που έμεινε στη θέση της υπουργού Πολιτισμού μέχρι την απομάκρυνσή της το 2022 – η Μπασελό σημειώνει ότι η ίδια είχε απορρίψει όλες τις μοντέρνες προτάσεις ανάμεσα στις οποίες μια οροφή από ανθρακονήματα με ένα χρυσό φύλο, ένα θερμοκήπιο ή μια ανοιχτή οροφή. «Δεν θα ξεχάσω την πρώτη συναντηση με την Εθνική Επιτροπή για την Αρχιτεκτονική και την Πολιτιστική Κληρονομιά όπου τους είπα ότι το καμπαναριά πρέπει να ανακασκευαστεί με παρόμοιο τρόπο για να σεβαστούμε την Χάρτα της Βιέννης» γράφει η πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας.

«Οταν επέστρεψα στο υπουργείο Πολιτισμού οι εργαζόμενοι εκεί ήταν ανάστατοι. Το Ελιζέ είχε στόχο μια “αρχιτεκτονική χειρονομία” και με κατηγορούσε πως έκανα ό,τι ήθελα. Δεν μετανιώνω για την απείθειά μου αυτή ειδικά όταν κατά τη διάρκεια γεύματος με την Μπριζίτ Μακρόν λίγες ημέρες αργότερα μου έδειξε ένα σχέδιο με κάτι που θύμιζε ερεθισμένο φαλλό στη βάση του οποίου υπήρχαν χρυσές μπάλες». Η τελική απόφαση της επιτροπής ήταν, πάντως, η αποκατάσταση να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατευτεί η ιστορική, καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική ταυτότητα του μνημείου. Στόχος είναι η Παναγία των Παρισίων να ανοίξει στο κοινό εκ νέου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 με τον πρόεδρο του ιδρύματος «Φίλοι της Νοτρ Νταμ» να δηλώνει πριν από έναν μήνα ότι «η δουλειά πηγαίνει εξαιρετικά καλά».

Keywords
Τυχαία Θέματα